Basket
12:25 | 8 juli 2021

Tredje amerikanen klar för Stars – beskrivs som en oslipad diamant

Tränare Gehrke: ”Aldrig sett en så undervärderad spelare”.

Foto: David Eriksson/arkiv

Jordan Giles och Zane Martin är redan klara. Nu presenterar Köping Stars klubbens tredje amerikan inför nästa säsong. Den 203 centimeter store centern och power forwarden Dominic Robb ansluter till klubben i augusti.

Dominic Robb uppges ha varit en av de första spelare som Stars-tränaren Torbjörn Gehrke fastnade för. Han menar att Robbs statistik inte gör hans kvalitet och potential rättvisa. Att det rör sig om en oslipad diamant.

– Jag såg direkt hans potential och utvecklingsmöjligheter. Det är därför vi skrivit på ett kontrakt som är ett plus ett år. Jag har under mina 20 år som coach aldrig sett en så undervärderad spelare, säger Torbjörn Gehrke till Köping Stars hemsida.

Han fortsätter:

– Han har bland annat bra räckvidd och timing i försvar vilket gör att han är en mycket bra skottblockare.

Den 24-åriga Robb, uppväxt i Pittsburgh, spelade 130 matcher för Niagara University Purple Eagles mellan 2015 och 2019. Där var han en av de bästa försvararna i MAAC och Niagaras historia.

”Under sin andra säsong slog han skolans rekord med 74 blockerade skott under en säsong och under sin tid på Niagara University slog han också skolans rekord i antal blockerade skott med 225 stycken. Han är en av två Purple Eagles spelare som nått 1 000 poäng och 200 blockar under sin karriär”, skriver Köping Stars på sin hemsida.

Närmast kommer Dominic Robb från spel i Portugal. Första säsongen som professionell 2019/2020 spelade han med Imortal BC Albufeira i Portugals Proliga där han snittade 23 minuter, 14,4 poäng (62%), 5 returer och 1,3 blockade skott. Laget tog sig upp till Portugals högsta serie LPB där han under följande säsong 2020/2021 snittade 13 minuter, 6,5 poäng och 3 returer.

Torbjörn Gehrke beskriver Robb som en mycket snabb och energisk center/forward som hela tiden är i rörelse. En beskrivning som Robb själv håller med om.

– Ja, jag är en snabb och energifylld spelare och är bra även när jag inte har bollen. Jag är i ständig rörelse, säger Dominic Robb.

Kommande säsong med Köping Stars hans tredje som proffs.

– Målet är ju såklart att utvecklas som spelare och vinna matcher. Det här är en chans för mig att starta om min karriär på ett sätt som motsvarar min potential.

Amerikanens kontrakt är alltså skrivet på ett plus ett år, med ett så kallat team option för år två. Köping Stars beslutar då om år två av kontraktet ska gälla eller inte.

– Det ger mig en viss trygghet med framförallt vet jag att det bara finns en sak som gäller om jag ska få förlängt: Jag måste spela bra, det finns inga ursäkter.

Köping Stars huvudtränare Torbjörn Gehrke. Foto: Dennis Johansson Strömberg/arkiv

Torbjörn Gehrke ser fram emot att se Dominic Robb i Stars-linnet.

– Jag tror på en stark utveckling för Dominic och redan i december kommer vi se en spelare som spelar på en mycket högre nivå än vad vi betalar för.

Stars-tränaren är nöjd med hur lagbygget inför nästa säsong ser ut.

– Jag har byggt många pussel i mina dagar men sällan eller aldrig har jag byggt ett där jag tror bitarna kompletterar varandra så här bra.

Gehrke avslutar:

– Det handlar ju om personligheter och karaktärer som ska fungera ihop som ett lag. Jag tror jag tagit in ett gäng bra killar. Hur fungerar spelaren i gruppen och i motvind, det kan ju avgöra utgången av en säsong.

Dominic Robb 2020-21 Highlights from Slan Sports on Vimeo.

 

Från löpet

Dagens lunch

Dagens lunch

Grattisannonser

Grattisannonser Boka en gratis grattisannons för publicering här på magazin24.se

Minnesannonser

Minnenannonser Välkommen att boka in din minnesannons på magazin24.se
+
-