VA-ärendet inför beslut i Mark- och miljödomstolen
Ett yttrande har inkommit från boende i Dåvö, Hogsta och Stäholm i Köpings kommun. Nu närmar sig ett beslut i Mark- och miljödomstolen. Boende yrkar att domstolen säger nej.
Ett yttrande har inkommit från boende i Dåvö, Hogsta och Stäholm i Köpings kommun. Nu närmar sig ett beslut i Mark- och miljödomstolen. Boende yrkar att domstolen säger nej.
Västra Mälardalens Energi och Miljö AB (VME), inkom i maj 2024 med en ansökan till Mark- och miljödomstolen i Nacka. Ansökan gäller 5 års förlängd arbetstid för vattenledningsarbete till Norr Mälarstrand i Köpings kommun. Tillståndet löper ut den 23 oktober i år.
Då alla fastighetsägare inte har varit upptagna i den förteckning som VME har skickat in till domstolen, har Mark- och miljödomstolen beviljat en förlängd svarstid till dem som begärt det.
En gemensam skrivelse inkom till Mark- och miljödomstolen den 30 september. Flera boende i områdena Dåvö, Hogsta och Stäholm, yttrar sig gemensamt gällande VME:s ansökan. De yrkar att begäran om förlängd arbetstid ska avslås med hänvisning till Miljöbalken och Lagen om allmänna vattentjänster. De hänvisar också till de lagändringar som tillkommit sedan kommunfullmäktiges beslut att bilda ett verksamhetsområde 2016.
De boende menar att VME saknar giltigt skäl för dröjsmålen. Istället hävdas förseningen ha orsakats av VME på grund av bristande ekonomisk kalkyl, brist på kompetens och erfarenhet, bristande undersökningar av förutsättningarna att genomföra vattenverksamhet, avsaknad av dialog med berörda fastighetsägare samt bristande upphandlingar enligt LOU, Lagen om Offentlig upphandling.
Fullmäktiges beslut om att bilda ett verksamhetsområde fattades 2016. Om en förlängning med 5 år beviljas, skulle det ge en genomförandetid på 13 år. Därför anser de boende att skyndsamhetskravet i Lagen om vattentjänster, LAV, inte kan hävdas.
Några behov av tjänster enligt LAV har sedan 2016 inte kunnat påvisas utifrån evidens, vetenskap eller beprövad erfarenhet, uppger yttrandet. Inte heller har någon skada eller olägenhet gällande människors hälsa eller miljö vid Norr Mälarstrand kunnat påvisas, menar de boende.
En lagändring som fokuserar på ekonomiskt kostnadsbesparande åtgärder trädde i kraft den 1 januari 2023. Yttrandet hänvisar till propositionen 2021/22:208, som anger att: ”den samhällsekonomiska effektiviteten vid anordnandet av vatten och avlopp kan också förbättras om fler alternativa lösningar beaktas”.
De boende saknar en konsekvensanalys i miljökonsekvensbeskrivningen och frågar sig vad som skulle hända om skador uppstod på de 8 kilometer långa ledningarna i vattnet. Mälarens vatten är dricksvattentäkt för Stockholm och kommunerna runt Mälaren. Enskilda avlopp är en lösning som ger mer skydd vid attacker eller krig. De lösningar som finns idag skulle bidra till en säkrare lösning än en gemensam ledning som kan slås ut eller skadas av de stora fartyg som ankommer till Köpings hamn.
Kommunfullmäktige fattade den 21 december 2020 ett beslut om att undanta ön Stora Aspholmens 23 fastigheter från verksamhetsområdet. Laghänvisningen anger att fastigheterna inte behöver omfattas av ett större sammanhang. Yttrandet gör gällande att Länsstyrelsen underlåtit att agera tillsynsmyndighet gentemot detta beslut.
Även de boende vid Sjöunda-Näs och Runnskär har undantagits från det kommunala verksamhetsområdet. Även Norr Mälarstrand bör enligt skrivelsen undantas från verksamhetsområdet, med hänvisning till likabehandlingsprincipen i kommunallagen.
Nu ligger ärendet för beslut i Mark- och miljödomstolen. Tillståndet löper ut den 23 oktober.
Per Ågren uttalar till SVT Västmanland att totalkostnaden beräknas till 100 miljoner kronor. Han kan inte lova att priset för VA inte kommer att höjas i Köpings kommun. ”Vi har ju självkostnadsprincipen i Köpings kommun”, säger Per Ågren (s), kommunstyrelsens ordförande och styrelseordförande i VME.