Köping
09:15 | 20 december 2020

Vackra men rivna hus pryder omslaget till årets Köpingsbok

Den lokala k­lassikern Köpings­boken har givits ut för 21:a gången i ordningen.

Det rosa sekelskiftesshuset på Tunadal rivs trots stora protester från Köpingsborna. Huset lever dock kvar på omslaget till Köpingsboken 2020. Foto: Thomas Ljungqvist

I år pryds omslaget av vackra hus som nyligen förgyllde på Tunadal.
– Det är en påminnelse om det som varit. Det gamla Köping rivs och ersätts med betongblock, säger bokens redaktör Henry Segerström.

2020 års bok har det nostalgiskt klingande namnet “Flydda år” och pryds passande nog av det rosa huset på Tunadal som tidigare tillhörde Manne Frisk. Att huset skulle rivas var nämligen en av årets största nyheter – och många Köpingsbor protesterade upprört men förgäves.

– Det är den sista lilla remsan av Tunadalsområdet som finns kvar. Det är väldigt mycket som försvunnit och ersatts med fantasilösa byggnader, säger Henry Segerström och utvecklar:

– Man är väldigt okänslig för de gamla miljöerna. Ändå är det de som lockar och drar besökare till Köping och får dem att säga hur fint vi har det. Nu är det väl bara Stora torget kvar.

Innehåller boken någon text om husen på Tunadal?

– Nej. Vi gör ingen stor affär utav det utan markerar att de här husen har varit trivsamma som infart till Tunadal en gång i tiden.

En längre text finns däremot om gravfälten vid Ströbohög, skriven av Kolsvabon Ida Andersson.

– Det är i samma ådra. Man har inte respekterat de gamla grejerna. Man har tagit upp grus och allt möjligt på de här gamla områdena. De gravfält som fanns där är inte kvar, säger Segerström.

I övrigt bjuds det på en blandning av gammalt och nytt, trots att det varit mer svårjobbat än tidigare under pandemins 2020.

– Vi har blivit lite begränsade på grund av alla corona-restriktioner. Men som vanligt har vi en bra artikel om Guttsta. Sen är det lite jubiléer: Sparbanken, Munktorps Sockengille och Lyrans Vänner. I vanlig ordning är det en del personporträtt och en salig röra, säger Segerström.

Även för den trogne läsaren väntar mycket nytt, berättar redaktören.

– Det är den 21:a upplagan och vi lyckas ändå förnya oss med artiklar som vi inte varit i närheten av förut. Det är ett bra komplement till litteraturen om Köping. Sen är vi aktuella också i och med att Kenneth Eneroth har skrivit om coronaviruset i Köping 2020.

Boken går att köpa på fyra ställen: Statsbiblioteket i Köping, biblioteket i Kolsva, stationskiosken samt på ICA Maxi.

– Några av dem tar inte kontanter, utan vill ha betalt med kort e­ller Swish, säger Henry Segerström.

 

Från löpet

Dagens lunch

Grattisannonser

Boka en gratis grattisannons för publicering här på magazin24.se

Minnesannonser

Välkommen att boka in din minnesannons på magazin24.se
+
-