Varför har det blivit svårare att sälja elbilar, Darko?
Framtida Bils ägare Darko Malesevic ger sin syn.
Framtida Bils ägare Darko Malesevic ger sin syn.
– Elbilar har blivit svårare att sälja av flera orsaker. Det råder just nu en perfekt storm på marknaden. Den svenska kronan har tappat över 20-25 procent av sitt värde mot dollarn och euron.
Priset på en elbil har därför gått upp med 20 procent. Räntorna har stigit med mellan 3,5-4 procent. Räntan är en viktig del i en privatpersons kalkyl. De flesta kunder köper fortfarande sin bil med lånade pengar. En tredje orsak är prishöjningar som drabbat alla produkter.
Miljöbonusen på elbilar har tagits bort, först med 70 000 kronor, sedan med 50 000 kronor, och bränslepriset på bensin och diesel sänkts. Kalkylen av värdet av att köpa en elbil har förändrats
Men vill inte många fortfarande köpa en elbil?
– Jo, många kunder ser fram emot att köpa en elbil. De är medvetna om att elbilen är vår framtid, när varor och människor skall transporteras.
Men just nu ligger köpbeslut av en elbil i vänteläge hos en del kunder. Vissa väljer att köpa hybridbilar och plug-in hybrider. Försäljningen av elbilar har inte samma utveckling som vi önskat oss. För två år sedan, när vi hade stor efterfrågan, var kunder arga när de tvingades vänta på grund av förlängda leveranstider.
Exporten gynnas, importen missgynnas – eller hur?
– Ja, det finns branscher som gynnas av den svaga kronkursen, särskilt exportindustrin. Men vi är många branscher som importerar och vi är beroende av att värdet på svenska kronan är i balans.
Trots bankers prognoser att kronan skall stärkas kostar en euro fortfarande 11 kronor och 60 öre och en dollar kostar 11 kronor. Alla som importerar produkter har svåra bekymmer med den svaga kronan och den dyra dollarn och euron.
Men inflationen sjunker, vad betyder det?
– Ja, inflationen sjunker. Men jag är inte med på noterna när de säger att marknaden är het, att inflationen måste hejdas. Jag upplever att folk har mycket svårare att betala med tanke på att den höjda räntan tagit mycket pengar från hushållens kassor, för att betala bolån och övriga lån. Många som säljer bilar, husbilar, motorcyklar kommer inte att kunna sälja sina produkter i år.
Vad är din prognos?
– Att detta kommer att fortsätta. Glädjen att handla är inte lika stor som tidigare. Enligt statistiken registreras 20 procent färre fordon än de två senaste åren. En del kunder, som tycker att det är roligt att leva, avvaktar.
I mars månad kunde vi se var pengarna finns i Sverige i dag. 70 procent av bilarna som registrerades var företagsbilar. Bilen är då ett verktyg, en del av företagets resurs. 30 procent av bilarna köptes av privatkunder. Fler bilar borde ha köpts av privatkunder. Totalt sjönk bilförsäljningen med 20 procent.
När tror du att det vänder?
– Många faktorer kommer att spela in. Många politiska beslut blir betydelsefulla. Beslut om räntan. Beslut om att försöka stärka den svenska valutan. Sådana beslut skickar signaler till kunderna att bättre livsvillkor kommer.
Vad gör du som enskild bilhandlare under tiden?
– Vi bilhandlare gör allt som är möjlig för att motivera kunden att försöka hitta vägar att göra en bilaffär. Vi minskar våra marginaler och tar tillsammans med KIA fram attraktiva kampanjer. Men vi har färre besökare i vår utställningshall.
De som kommer har redan bestämt sig för att köpa en bil. Tidigare kom kunder in för att kolla vårt sortiment. Då kunde vi ge dem ett erbjudande som de inte kunde motstå.
Vi hoppas på sol och värme – ute och i vår försäljning.