Vem talar sanning?
Har Köpings kommun lovat att ge bort mark mot ägande i vätgasfabriken? Ja, säger Plagazi. Nej, säger kommunen. Vem kan man lita på?
Har Köpings kommun lovat att ge bort mark mot ägande i vätgasfabriken? Ja, säger Plagazi. Nej, säger kommunen. Vem kan man lita på?
Sanning och tillit
Magazin24 fortsätter granskningen av Plagazi, Köping Hydrogen Park och en tänkt vätgasfabrik. Den här gången söker vi svaret på frågan:
Har Köpings kommun lovat att skänka marken, där fabriken skall lokaliseras, till Köping Hydrogen Park, mot en ägarandel i bolaget?
Vår granskning ger läsarna en intressant inblick i frågan.
Ett självklart nyckelord för humanism och demokrati är tillit.Vi måste lita på varandra. Vi måste inte ha samma åsikter. Men – de fakta vi framför måste vara sanna.
Vi måste känna tillit.
– Tillit till våra förtroendevalda.
– Tillit till våra företagare.
– Tillit till våra medier, som har den kritiska granskningen som en uppgift enligt svensk grundlag.
– Tillit bygger förtroendekapital.
Vi lever i en tidsålder där osanningar och fake news får ökad spridning, inte minst i sociala medier. Samtidigt finns en växande faktaresistens bland folkvalda. En ovilja att sätta sig in i, läsa på, bilda sig en egen uppfattning.
Folkupplysning med korrekta fakta är en viktig uppgift för oss som skriver i en fri tidning, som Magazin24. Sanningar som alla fritt kan ta till sig utan kostnad och betalväggar.
Vattendroppen urholkar stenen, inte genom sin tyngd utan genom att fortsätta falla.
Karl Beijbom
Marie Selling Achrén
Den 30 november inbjöd Plagazi AB utvalda personer från Kungsängen och Malmön att delta i ett informationsmöte i lokalen Galten på Hotel Scheele.
De inbjudna hade skrivit inlagor med kritik mot den tänkta vätgasfabriken Köping Hydrogen Park AB till Mark- och miljödomstolen.
Från Plagazi kom Linnea (Granberg) Lang, Chief Commercial Officer; Soran Shwan, Chief Technology Officer; Johan Gröndal, Public Relations Officer & Partner; Jesper Eriksson, Head of Process samt en konsult från Wescon och en konsult från Briab.
Upprördheten var stor bland de församlade att ingen från politik och förvaltning var närvarande. En medarbetare från Plagazi hävdade att inbjudan utgått men ingen kommit. En annan medarbetare från Plagazi hävdade, tvärtom, att detta bara skulle vara ett möte mellan Plagazi och kritiska köpingsbor.
Drygt fyra år efter avsiktsförklaringen kan Plagazi/Köping Hydrogen Park inte presentera hur projektet skall finansieras – och frågor om finansieringen skulle inte besvaras vid detta möte, upplyste Plagazi. Det handlar om ett stort belopp – 1,5 miljarder kronor.
Det finns riskkapitalbolag som går in med stora belopp i projekt som syftar till grön omställning, till exempel Altor och deras mångmiljardsatsningar i batterifabriken Northvolt i Skellefteå och anläggningen för grönt stål i Boden.
För att riskkapitalbolag skall vara intresserade att investera i ett ”grönt affärsprojekt” måste först staten via till exempel Naturvårdsverket eller Energimyndigheten lägga en ”botteninvestering”, som markerar att samhället står bakom projektet.
Eftersom Plagazi fått avslag på alla ansökningar om statliga bidrag för ”grön omställning” finns inget intresse hos de stora riskkapitalbolagen att investera i Plagazi/Köping Hydrogen Park. ”Grön vätgas” förutsätter att energin kommer från sol, vind och vatten – inte från förgasning av avfall och sopor, som är Plagazis affärsidé.
En boende på Kungsängen frågade om Köpings kommun skulle ha en ägarandel i Köping Hydrogen Park.
Då svarade Linnea Lang:
– Marken i sig har ju ett värde, vi tittar på att lägga in marken som ett värde i bolaget, så att kommunen blir en minoritetsägare med några procent.
Vi skriver den 19 december till fyra ledande personer i kommunen:
Per Ågren, kommunstyrelsens ordförande
Astrid Lamprecht, ordförande i samhällsbyggnadsnämnden
Gun Törnblad, förvaltningschef, samhällsbyggnadsförvaltningen
Christer Nordling, verkställande direktör, VME
Vi berättar om Plagazis information kring mark och ägande vid mötet på Hotel Scheele den 30 november. Vi frågar:
”Finns sådana löften från politik, förvaltning eller nämnd till Plagazi/Köping Hydrogen Park? Eller rent av ett underskrivet avtal med detta innehåll? Att Köpings kommun skall överlåta marken/fastigheten till Köping Hydrogen Park mot en ägarandel i detta bolag?”
Per Ågren svarar med kopia till övriga tre:
”Uppgiften kan dementeras. Finns inte sådana avtal.”
Vi uppfattar att detta är ett svar som alla fyra mottagare av våra frågor står bakom – låt vara att Per Ågren som kommunstyrelsens ordförande är den som svarar, en för alla, alla för en.
Vi gräver vidare för att söka sanningen …
Plagazis huvudägare och styrelseordförande, Torsten Granberg, framträder på seminarier runt om i landet. Han gör också presentationer inför kommuner, som han hoppas skall beställa en vätgasfabrik från Plagazi AB.
Han talar då om Köping Hydrogen Park som om anläggningen var under uppbyggnad. I själva verket behövs både ett godkänt miljötillstånd av Mark- och miljödomstolen samt politiska beslut i nämnd, kommunstyrelse och kommunfullmäktige inom Köpings kommun.
Vid ett seminarium i Hofors den 6 september 2023 – Mid Sweden Hydrogen Valley – visade Torsten Granberg ett antal bilder märkta ”strictly confidential”.
En bild har titeln ownership structure köping hydrogen park. Där kan vi se att investeringen är på 1,5 miljarder kronor, samma siffra som presenterats flera gånger tidigare.
Ägarbilden anges:
Majority owner: External infrastructure fund
Minority owner: Plagazi AB
Land: Köping Municipality
Köping skall alltså bidra med ”land” – med tomten/fastigheten!
Infrastrukturfonder uppges vara majoritetsägare – inga riskkapitalister ingår i den uppgivna ägarbilden.
I ett tårtdiagram är de olika ägarandelarna färgmarkerade. Köpings ”tårtbit” kan där uppskattas till 5 procent, Plagazis till 15 procent och de externa infrastrukturfonderna (med svensk och schweizisk flagga) till 80 procent.
Vi tar fram vår inspelade intervju med Elizabeth Salomonsson (S) och Annika Duàn (S), gjord på förmiddagen den 12 maj, i köket på Magazin24:s redaktion. Vi hoppas få klarhet i vår aktuella frågeställning redan i detta samtal – innan vi publicerade första artikeln i vår granskningsserie, i dag över 30 artiklar.
Känt är att dåvarande kommunstyrelsens ordförande, Elizabeth Salomonsson, skrev under en avsiktsförklaring med Plagazi AB den 6 december 2019, sedan kommunstyrelsen godkänt avsiktsförklaringen i ett möte dagen innan. Pressreleasen skickades ut före beslutet, redan den 2 december.
Något skriftligt material med bakgrundsinformation om bolaget och den tänkta vätgasfabriken sändes inte ut till kommunstyrelsens ledamöter inför beslutet. Information om att Plagazi fått avslag på samtliga ansökningar om bidrag för grön omställning hos statliga myndigheter lämnades inte heller.
– Detta känner jag inte till, svarar Elizabeth Salomonsson den 12 maj 2023.
Kommunstyrelsens dåvarande ordförande, Annika Duàn, skrev under ett tillägg till avsiktsförklaringen den 2 februari 2022. Då blev projektet omdöpt till Köping Hydrogen Park och dessa tre ord blev av Plagazi AB inregistrerat som varumärke, med laga kraft, den 21 juni samma år.
Några invändningar mot användandet av ”Köping-namnet” inkom inte från till exempel Köpings kommun.
När vi ånyo går igenom materialet från intervjun den 12 maj 2023, noterar vi vår fråga till Annika Duàn:
Har Köpings kommun något ägarintresse i Köping Hydrogen Park?
– Inte nu, svarar Annika Duàn.
Är avsikten att det skall bli så?
– Nej… Ja… Man kan säga att avsikten är att Köping skall stå för marken. Det är vår insats i det hela, svarar Annika Duàn.
Beskedet att ”Köping skall stå för marken” är entydigt och kan inte missförstås i det inspelade samtalet.
Vem talar sanning?
Vem kan man lita på?
Vad gäller för kommunägd mark och försäljning?
Vi läser info från SKR, Sveriges kommuner och regioner:
”Kommunen har inte rätt att sälja mark till underpris. Försäljningen ska bland annat ske med hänsyn tagen till EU:s statsstödsregler samt kommunallagens krav på god ekonomisk hushållning och förbud att gynna enskilda näringsidkare. Det innebär att försäljning i princip ska ske till marknadspris.”
VafabMiljö avfallsleverantör till Köping Hydrogen Park?
Torsten Granberg uppger att VafabMiljö skall vara ”waste supplier” (avfallsleverantör) till Köping Hydrogen Park.
Vi har frågat om detta stämmer. Avdelningschefen, Hållbarhet och kommunikation inom Vafab Kommunalförbund, svarar:
”Vafabmiljö har inte skrivit någon avsiktsförklaring med Plagazi. Vi har en väl fungerande lösning idag med Mälarenergi. Med andra ord är det, i det här läget, inte aktuellt med ett samarbete med Plagazi. Vi har aldrig haft något samtal om att gå in med kapital eller liknande i deras etablering.”
Köpings kommuns logotyp i Plagazis marknadsföring
Det har förvånat oss att Köpings kommun inte reagerat och agerat mot detta varumärkesintrång. Vi skrev därför till kommunchefen David Schanzer-Larsen den 14 juni 2023.
”Har Plagazi tillstånd att använda Köpings kommuns logga/varumärke på hemsida, sociala medier och i marknadsföring?”
Kommunchefen svarade:
”Köpings kommun har inte beviljat tillstånd till Plagazi att använda loggan i sin marknadsföring.”
Dagen därpå försvann Köpings logotyp på Plagazis hemsida.
Vad säger politiken om vätgasfabriken?
Finns det en tydlig viljeinriktning inom Köpings politiska liv – för vätgasfabriken?
Ja, säger Ola Saaw (M) Ja, säger Per Ågren (S).
I en debatt i kommunfullmäktige den 8 juni yttrade Ola Saaw i en fråga till Per Ågren:
”Den politiska majoriteten har under den förra mandatperioden uttalat sitt samstämda stöd för Plagazi/Köping Hydrogen Parks etablering av en vätgasanläggning i Köping. (Majoriteten förra mandatperioden: S, M, V, L). Står den styrande politiska majoriteten fortsatt helhjärtat bakom planerna på en vätgasanläggning i Köping?”
Per Ågren (S):
”Det enkla svaret är: Ja! Den styrande majoriteten är fortsatt för en etablering av en vätgasanläggning i Köping. Allt under förutsättning att berörda myndigheter säger ok. Det är en stark pitch som det här företaget har.”
Något Ja till vätgasfabrik i Köping finns inte med i det nuvarande styrets program i 35punkter.
Vi frågar oss:
När och var har det nuvarande styret (S, KD, V och C) fattat ett enhälligt beslut att stödja en vätgasfabrik på Sjötullen?
Offentlig handling saknas i så fall om detta beslut!