KUNGSÖR
Fr.v: Ida-Maria Rydberg, Näringslivschef, Claes-Urban Boström Kommundirektör, Mikael Peterson (S) Kommunstyrelsens ordförande. Foto: karl Beijbom.

Kungsörs raketresa mot toppen

Tre visionärer som har lyft Kungsör.

Hur kan en kommun göra en raketresa mot toppen på Svenskt Näringslivs prestigefyllda ranking? Exemplet Kungsör är inspirerande och lärorikt.

Kungsör har en stolt historia. Här fanns bebyggelse redan för fyra tusen år sedan. Lagman Gregers Magnusson skapade ett jordagods med Grönö som centrum. Gården drogs in till kronan och här inrättade Gustav Vasa ett stuteri.

Gustav Vasa bytte Grönö gård och fem hemman mot Kungsörs kronogård och flera kringliggande gårdar. Så grundades samhället Kungsör.

I dag får Kungsör mest publicitet och uppmärksamhet för sitt företagsklimat och den fantastiska raketresa som kommunen gjort i Svenskt Näringslivs årliga ranking över företagsklimatet. 2016 låg Kungsör på plats 286 av 290 kommuner. 2023 ligger Kungsör på plats 23.

Svenskt Näringsliv har rankat företagsklimatet i Sveriges 290 kommuner sedan 2001. Syftet är att visa var i Sverige det är mest gynnsamt att driva företag.

Varför är det viktigt med ett gott företagsklimat?

– Nöjda företagare ger nöjda invånare. Ett gott företagsklimat får företag att växa och skapar fler jobb, lockar nya företag att etablera sig på orten, säger Mikael Peterson.

Hur har Kungsörs raketresa i denna ranking varit möjlig?

Magazin24 har träffat och samtalat med ”De tre visionärerna” presenterade under bilderna ovan.

2016 hade Västra Mälardalen i Samverkan en konferens på Forum i Köping. Kommunstyrelsens ordförande i Köping, Arboga, Kungsör satt på scenen.

Moderatorn frågade dåvarande KSO i Kungsör vilket mål han hade inför det kommande året, med tanke på att Kungsör då låg på plats 286 av 290 kommuner, i Svenskt Näringslivs ranking av företagsklimatet i landets kommuner.

Han svarade:
– Min ambition är att vi även nästa år skall komma bland landets 290 bästa kommuner.

Publiken småskrattade. Det gjorde inte kommundirektören i Kungsörs kommun, Claes-Urban Boström, en i publiken. Han knöt näven i fickan och bestämde att det måste bli en förändring.

Han förstod att det behövs en inspirerande vision, att Kungsör måste lära av de bästa kommunerna – och att det behövdes en ny typ av näringslivschef efter den tidigare som skulle sluta.

Den nya näringslivschefen blev Ida-Maria Rydberg. Hon berättar hur det gick till.

– Jag jobbade på Handelskammaren i Västerås som marknadskoordinator. En kollega skulle prata på en företagarfrukost i Kungsör. Hon blev sjuk och jag fick ställa upp. Det var så jag träffade Classe. Den tidigare näringslivschefen skulle sluta. Jag älskade mitt jobb på Handelskammaren, men tackade ja till utmaningen att börja i Kungsör och utveckla näringslivsfrågorna i kommunen.

Tillsammans enades de om en vision, kommundirektören och den nya näringslivschefen.

– Det var inte svårt att få politiken att ställa upp på visionen att Kungsör skulle vara topp 100 bland landets kommuner till år 2021. Målet nådde vi redan 2019, berättar kommundirektören, som populärt kallas Classe.

Sedan ville Ida-Maria och Classe ”se och lära”, det som på managementkonsultiska kallas ”benchmarking” – att lära av de bästa.

Hur valde ni vilka kommuner ni ville besöka?

– Vi hade två kriterier. Vi ville besöka kommuner som legat i topp länge. Eller gjort en snabb resa uppåt. Vi i kommuner har ofta så svårt att fråga varandra. Vi vill ju berätta. Men någon måste vilja fråga.

Det blev studieresor till Hallstahammar, Laxå, Lekeberg, Katrineholm, Mora, Älvdalen, Grästorp.

Sedan började arbetet på hemmaplan, med egna idéer och med lärdomar och erfarenheter från andra kommuner.

Efter valet 2018 blev Mikael Peterson (S) ny KSO i Kungsörs kommun, med en bakgrund som polis och med ett mycket stort näringslivsintresse.

– Jag kan få frågor varför jag är sosse som är så intresserad av företagsfrågor. Svaret är enkelt. Jag vill förbättra och förenkla för företag, som skapar jobb och som ger oss kommunalskatter till välfärden, svarar Micke.

Tre visionärer som har lyft Kungsör.

Varje onsdag gör Ida-Maria, Classe och Micke företagsbesök, ofta tillsammans med flera politiker från majoriteten.

Det är omvittnat bland företagare att dessa besök är mycket uppskattade och har starkt bidragit till det förbättrade företagsklimatet i raketfart. (Se kommentarer från företagare här intill).

Ida-Maria:
– Vi är ett nyfiket folk som lyssnar och lär. Vi är närvarande och vi är engagerade. Vi bygger relationer. Vi gissar inte, vi frågar. Sedan försöker vi koppla ihop företagets behov med kommunens service.

Vad är det företagen vill ha hjälp med, Ida-Maria?

– Det kan handla om kompetensförsörjning, upphandling, mera mark, nya lokaler. Vi försöker direkt koppla önskade behov mot rätt person i kommunen att hjälpa till.

Många företag har tyckt att anbud och upphandling är svårt med krångliga blanketter att fylla i.

Classe berättar:
– Vi har startat en anbudsskola. Vi har utökat vår information om vad som är på gång. En del förfrågningsunderlag har varit krångliga. Vi har gjort dem mycket enklare.

Har ni anställt fler för att sköta näringslivsfrågorna?

– Vi har inte anställt fler, berättar Micke. Det är fortfarande Ida-Maria och Lina Ekdahl som är näringslivskontoret. Det är fler i vår organisation som är med och hjälper till i näringslivsverksamheten.

De tre visionärerna framhåller:
– Alla i kommunen skall jobba med service och bemötande. Du kanske inte får som du vill. Men du skall alltid som medborgare och företagare få god service och ett gott bemötande i dialogen med Kungsörs kommun.

Att Kungsör skulle klättra i Svenskt Näringslivs ranking trodde alla tre. Men att de skulle komma så högt, så fort har överraskat även de tre visionärerna.

Classe kommenterar:
– Det handlar inte bara om näringslivsklimatet. Det handlar om identitet och stolthet. Uppåtskruv, inte nedåtskruv.

Micke säger:
– Jättestolt över laget. Stolt över att vi skapat ett gemensamt språk. Stolt över allt vi åstadkommit tillsammans. Företagen känner att vi vill dem väl.

Ida-Maria lägger till:
– Vi är nyfikna, vi är lyhörda, vi är engagerade. Vi är hjälpsamma och servicesinnade. Rankingen har inte varit det viktiga. Det viktiga har varit att lyssna på företagen och hjälpa dem med vad de behöver. Vi är ödmjuka och tacksamma för vår ranking, ett kvitto på den uppskattning vi får tillbaka av företagen i Kungsör.

Med inspirerande visioner kan man komma hur högt som helst, hur långt som helst. Man kan komma till Mount Everests högsta topp och ända bort till månen. Man kan också göra en raketresa från botten till toppen i Svenskt Näringslivs ranking. Som Kungsör gjort. Man kan också inspirera andra.

Kom igen alla kommuner i Västmanland. Kan Kungsör, kan ni.

KUNGSÖR
06:00 | 4 november 2023
Tänk på: håll dig till ämnet, håll god ton och visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln

Från löpet

Dagens lunch

Dagens lunch

Grattisannonser

Grattisannonser Boka en gratis grattisannons för publicering här på magazin24.se

Minnesannonser

Minnenannonser Välkommen att boka in din minnesannons på magazin24.se
+
-