Kungsör
06:08 | 3 oktober 2021

Smakstart för Lenas torgcafé

Lena Lund följde sitt kall och öppnade diner som bringar nytt liv till Kungsörs centrum.

Lena Lund och Robert Andersson. Foto: Michaela Ericzén

Den 18 juni i år slog Lenas Torgcafé & Mat upp portarna för första gången och sedan dess har den föredetta torgkiosken på Stortorget i Kungsör varit välbesökt och uppskattad.

– Sommaren tog oss med storm, det hade vi inte förväntat oss. Vi har fått hit enormt mycket raggarbilar, de vallfärdar hit från hela landet. Det har varit kunder från Småland, Fagersta, Västerås, Katrineholm och såklart från Västra Mälardalen. Vi har gjort ett fotokollage på väggen som kommer att fyllas på med tiden, berättar Robert Andersson, som ägaren Lena Lund beskriver som sin sambo och andra hälft.

Lena Lund startade restaurangen tillsammans med pappan Stellan Lund efter att ha drivit café på Bleckis i flera år.

– Jag drev café på Bleckis men det var väldigt litet och mina drömmar var mycket större, jag ville hålla på med mat. Sedan fick jag nys om att de sökte ny hyresgäst till den här lokalen och jag kände att det vore perfekt, berättar Lena.

I februari stod det klart att Lenas Torgcafé & Mat var den nya hyresgästen på Stortorget och i mars började arbetet med att förvandla den slitna kiosken till en färgglad diner i 50-talsstil.

En av de viktigaste delarna av verksamheten är den täta kommunikationen med kunderna. Därför kan kunderna se när maten tillagas. Foto: Michaela Ericzén

– Vi rev ut allt, bytte till och med ut taket, och sedan började vi bygga köket och allt nytt. Det var jag, Lena, Stellan och några hantverkare som vi tog hjälp av, säger Robert Andersson.

Det är många intryck när man kliver in i den lilla dinern, schackrutigt golv, möbler som för tankarna till 50-talet, flertalet hyllningar till raggarkulturen och musik som passar temat.

– Jag och pappa pratade om hur vi skulle göra med inredning och så, när vi såg en av sofforna fanns det ingen tvekan om att det skulle bli en amerikansk diner i 50–60-talsstil, berättar Lena.

Pappa Stellan kom på idén att göra partiet där man drar en bricka längs disken till en vägsträcka, men istället för det så välkända ”Route 66” står det istället ”Route 56” då det är vägen som passerar genom Kungsör.

Foto: Michaela Ericzén

Syftet var att temat skulle väcka minnen, och det har de lyckats med, slår Lena och Robert fast.

– I somras hade vi en farbror här, 93 år gammal. Han berättade att på 50-talet, då var han ute och jagade brudar i sin gamla Cheva. Han var rörd när han sa att han hade trott att han aldrig skulle få återuppleva den känslan igen, men han kände det när han var här, säger Robert och får medhåll av Lena.

– Det är många som säger att känslan när man kommer in här får en att minnas tillbaka i tiden. Och man märker att både kunder från Kungsör och utifrån bryr sig väldigt mycket om hur det går för oss och vill att det ska gå bra. Kungsörarna hjälper verkligen till, och kommunen har varit så tillmötesgående sedan start, säger Lena.

Härnäst väntar en mindre modifiering av verksamheten.

– Vi har upptäckt vad som behöver ändras under sommaren, men det har varit full fart så vi har inte riktigt hunnit. Men nu har det lugnat ner sig lite så vi ska modifiera det som behövs.

Från löpet

Dagens lunch

Dagens lunch

Grattisannonser

Grattisannonser Boka en gratis grattisannons för publicering här på magazin24.se

Minnesannonser

Minnenannonser Välkommen att boka in din minnesannons på magazin24.se
+
-