KUNGSÖR
12:46 | 17 oktober 2023

Urpremiär i Kungsör

"Ögonblicket" av Irena Kraus.

Ensemblen bestående av (f.v.) Andreas Kullberg, Eric Bibb, Ann Petrén och Miriam Aïda. Foto: Therés Stephansdotter Björk

På lördag den 21 oktober är det dags för höstens mest musiktäta och angelägna teaterpjäs att göra sin urpremiär.

Thor Modéen Teatern i Kungsör kommer att välkomna publiken till föreställningen ”Ögonblicket”, trots att den största teaterscenen i länet får vänta på sin tur. ”Först ska ´Ögonblicket` upplevas i städer som Fagersta, Skinnskatteberg och Arboga”, säger Edit Strandberg, marknadskommunikatör på Västmanlands Teater.

”Ögonblicket” är berättelsen om Elizabeth och Hazel – två unga flickor porträtterade av Miriam Aïda och Ann Petrén. Deras skilda bakgrunder leder dem till att hamna i centrum för några av de mest uppmärksammade och känslosamma händelserna i den amerikanska söderns historia och medborgarrättsrörelsens utveckling.

Föreställningen hämtar inspiration från händelserna som ägde rum 1957 i Little Rock, Arkansas. Där integrerades nio svarta studenter i en vit skola som en del av den tidens integrationspolitik i USA. Händelsen väckte starka känslor och ledde till att militär och polis ingrep. Ett ikoniskt foto fångade ögonblicket då en skrikande vit mobb reste sig bakom Elizabeth, en av de svarta studenterna.

”Ögonblicket” är en föreställning som belyser viktiga delar av historien och samtidigt utforskar mänskliga relationer och kampen för rättvisa. ”Med starka skådespelarinsatser och musikaliskt djup tar den oss tillbaka till en tid av omvälvande förändringar och visar på de ögonblick som formade en hel generation”, säger säger Edit Strandberg.

Tänk på: håll dig till ämnet, håll god ton och visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln

Från löpet

Dagens lunch

Dagens lunch

Grattisannonser

Grattisannonser Boka en gratis grattisannons för publicering här på magazin24.se

Minnesannonser

Minnenannonser Välkommen att boka in din minnesannons på magazin24.se
+
-