Motorsport
17:32 | 21 september 2020

Snabb final av Rally-SM gav medaljer till lokala ekipage

Fyra pallplatser fastställdes under helgens avslutning i Sandviken.

William Binbach och Robin Hallman, Kolsva MS. Foto: Stefan Pettersson

I strålande solsken och på väldigt snabba vägar avgjordes årets Rally-SM med Sandviken som centralpunkt. De fyra sträckorna kördes söderut. Det gällde för de drygt 100 förarna som var redo för start i SM-avslutningen att vara på hugget direkt då det var ett kort och intensivt rally med 62 kilometer specialsträcka. Då går det inte att göra ett endaste litet misstag, Snabbt var det på skogsbilvägarna på SS2. Där mättes snitthastigheten på totalvinnaren PG Andersson upp till 132 kilometer. Hisnande fort på grusvägarna.

Det fanns stora förhoppningar på de lokala ekipagen eftersom de hade visat framfötterna under de tidigare SM-deltävlingarna. Det var en laddad kvartett som gav sig ut på lördagsmorgonen för att köra två specialsträckor före serviceuppehållet.

Mattias Adielsson och Andreas Johansson, bördig från Kungsör, hade sikte på SM-guld i tyngsta klassen trimmat 4 WD, men då var de tvungna att rå på SM-ledaren PG Andersson. Redan på de första två första sträckorna visade sig det vara en för svår uppgift och sekunderna rann iväg till att bli ointagliga. Så duon fick fira ett SM-silver och en andraplats i Rally Bilmetro.

Kolsva MS-juniorerna Martin Jakobsson och William Binbach hade målsättningarna klara: Så högt upp i listorna som möjligt och med SM-medaljer med sig i bagaget hem. Martin stötte på problem på den andra sträckan. Då blev det nervöst med att finna, reparera och samtidigt se hur konkurrenterna skötte sig, Men i slutändan så kunde en silvermedalj i junior-SM tas med hem i bagaget tillsammans med codriver Henrik Lundh.

William hade en väldigt hög fart i föregående deltävling där han vann fem av sju sträckor, men ett missöde på en av sträckorna gjorde att slutplacering blev en bit ner i listan. I helgen var det dock full fart från början och sikte på en plats högt upp på pallen. Det gick undan på sträckorna för ekipaget där Robin Hallman sitter i kartläsar stolen. Nu var JVM-föraren Pontus Lönnström med i leken igen och visade sig vara numret för stor för William, men en mycket imponerande andraplats i stentuffa otrimmade 2WD-klassen är en mycket bra avslutning på säsongen.

Co-drivern Emil Nilsson från Arboga och tävlandes för SMK Arboga var tillsammans med sin förare Joakim Ellner Landberg, boende i Stora Sundby, i ledning på både stora SM och junior-SM inför den avslutande tävlingen. En kanske inte förväntad situation när säsongen började med en ny bil och nya förutsättningar, men med vinst i den näst sista SM-tävlingen så gav sig duon ut i ledarposition på de väldigt snabba sträckorna.

Joakim och Emil skötte sig väldigt bra under hela tävlingen som var kort från början och blev till slut ännu kortare då en avåkning för ett av ekipagen ledde till en räddningsinsats. Den sista sträckan blev struken, men herrarna i Peugoten kunde när dammet lagt sig titulera sig dubbla SM-silver medaljörer och det är ett imponerande facit på en säsong där fokus skulle bli lära sig den nya bilen.

Martin Jakobsson och Henrik Lundh, Kolsva MS. Foto: Stefan Pettersson
Joakim Ellner Landbergs bil där co-driver är Emil Nilsson från SMK Arboga. Foto: Stefan Pettersson
Mattias Adielsson och Kungsörsbördige co-drivern Andreas Johansson. Foto: Stefan Pettersson

Från löpet

Dagens lunch

Grattisannonser

Boka en gratis grattisannons för publicering här på magazin24.se

Minnesannonser

Välkommen att boka in din minnesannons på magazin24.se
+
-