Krönika
18:00 | 26 april 2020

Varför inte passa på att stänga reaktorer?

Carl Olov Persson skriver om framtidens energi, bankernas ansvar och grannen Ryssland.

Sveriges energiförbrukning skall bli helt fossilfri. Det är politikerna överens om och det är vi på god väg att lyckas med, men vägen dit är törnbeklädd. Just nu stökar coronaepidemin till det. 

Industrier stänger ner, flyget saknar passagerare, restauranger och hotell saknar gäster, butiker stänger portarna, trafiken tunnas ut. På bara några veckor har stora delar av energibehovet försvunnit.

Samtidigt ökar elproduktionen. Riklig nederbörd har fyllt vattendrag och dammar, en expanderande vindkraftbranch producerar allt mer el och allt fler hämtar det egna elbehovet från solen.

Coronan är förhoppningsvis ett övergående problem. Men överskottet på energi består och skapar ekonomiska problem för energiproducenterna och samhället. Energipriserna faller. Unders mars månad låg priset på 11 till 12 öre/KWh. Det täcker inte ens underhållskostnaderna.

Det verkar väl bra för oss konsumenter men glädjen är kortsiktig för vem klarar ränta och amorteringar när förlusterna dyker upp? Minskad förbrukning kombinerad med ökad tillgång bäddar för ekonomisk härdsmälta.

Just nu är flera kärnkraftverk stängda för service. Varför inte passa på att stänga ytterligare reaktorer?

Bankerna måste ta sitt ansvar. Det räcker inte med slopade amorteringskrav och reducerad ränta. Bankerna måste skriva ner på lånen och hjälpa kunderna till överlevad. Att bankerna tar ansvar är bättre och sundare än att skattebetalarna går in och räddar företagen.

Eolus, ett företag som säljer och monterar nya vindkraftverk och service av verken klarar sig bra, i varje fall på kort sikt. Parkerna köps av bland annat kapitalstarka pensionsfonder. Pensionärer över hela världen får ta smällen.

Villaägaren, bostadsrättsföreninen etc. som satsat på solenergi har med hjälp av bidrag och bra elavtal med lokala elleverntörer, gjort en bra investering. Men solen skiner inte jämt invänder någon. Rätt, men det går att på olika sätt lagra energin. Hans Olof Nilsson Angered driver företaget Nilsson Energy som levererar färdiga lagringssystem där solelen omvandlas till vätgas som lagras och återomvandlas till el efter behov. Metacon i Örebro är ett annat företag som satsar på vätgaslagring.

Följ olika företag som satsat på en hållbar energiutveckling på ”Aktieklubben Hållbar Framtids ” Facebooksida.

Så till politiker som vill satsa på ny subventionerad kärnkraft. De verkar brista i kunskap om marknadsutvecklingen. Kostnaden för el från ett kärnkraftverk som byggs i Finland hamnar på omkring 1,50/KWh. Skattebetalarna skulle få stå för större delen av notan.

Nya satsningar på kärnkraft skulle inte gynna ägare till uranfydigheter för de nya verk, som sägs vara på gång, bygger på teknik där redan använt kärnbränsle kommer till användning. Redan producerat avfall försörjer de nya verken i 800 år.

Men, säger någon, det kommer ju att gå åt så mycket mer elenergi när omställningen är på plats. Knappast, en eldriven bil drar bara omkring en fjärdedel så mycket energi som motsvarnde bensin eller dieselbil. En förbränningsmotor producerar värme som bara försvinner ut i naturen. Den måste tansportera en tung motor och en välfylld bränsletank. Detta ersätts med en lätt elmotor med batterier.

Sedan kan ju elbilen laddas med solel från det egna taket. En laddning räcker långt. Tesla har batterier på gång där en laddning räcker till 65 mils körning. Laddningen kan ske när solen skiner och man kan lagra el tills behov uppstår plus att det går att vända på distributionen och värma huset med el från bilbatteriet.

Men SSAB då som beslutat sig för att sluta använda fossilt bränsle i stålproduktionen? Det måste väl innebära en betydande ökning av elkonsumtionen?

Helt rätt, men det kan begränsas genom att omvandla värme till el. Det svenska företaget Climeon vill ta hand om värmen, som skapas vid stålproduktionen, som i dag går förlorad. I en låda på 2x2x2 m omvandlar Climeon värme till el. I en sådan låda produceras el som täcker 220 hushålls elbehov. Samma låda monteras även på skepp där de omvandlar värme från motorerna.

Just nu installerar Climeon sin teknik i Japan och Island, länder med god tillgång på geotermisk energi, och installerar tekniken på fartyg över hela världen.

Alla länder deltar i omställningen till fossilfri energi. Det innebär att efterfrågan på olja, kol och gas snabbt reduceras. Det ställer krav på stora omställningar i oljestaternas ekonomi.

För vårt grannland Ryssland handlar det om en total omläggning. Ryssland måste satsa på urresursen människan. Oligarkernas utvinning av fossilt bränsle måste ersättas av satsningar på utbildning, forskning, kultur och bra samarbete med närliggande länder. Rysslands dokumenterat begåvade befolkning måste få komma till sin rätt.

Närheten till grannar i Europa, Asien, Arabvärlden och även Nordamerika erbjuder unika möjligheter till givande samarbete och faktiskt ett växande välstånd.

Ryssland har förutsättningar att bli en välmående granne.


Det här är en krönika. Skribenten är fristående och åsikterna är skribentens egna.

Från löpet

Dagens lunch

Dagens lunch

Grattisannonser

Grattisannonser Boka en gratis grattisannons för publicering här på magazin24.se

Minnesannonser

Minnenannonser Välkommen att boka in din minnesannons på magazin24.se
+
-