Kolbäck
06:15 | 25 april 2020

Lena och Arne sätter Kolbäck på kartan med unika krukor och hög kvalitet

Efter att ha grundat Åsby Trädgård gick Arne Pettersson vidare till krukmakeri med Arne Design. 20 år senare har företaget utvecklats till en grönskande oas längs Västeråsvägen i Kolbäck.

På 60-talet lade Arne Pettersson grunden för Åsby Trädgård och när han sålde verksamheten 1997 hade han för avsikt att bli pensionär som 59-åring. När Arne och sambon Lena rustar för fullt inför årets högsäsong 23 år senare står det klart att den planen gick i stöpet.

Arne Pettersson på Arne Design i Kolbäck är varken den första eller sista i sin släkt som har vigt sitt liv åt växtbranschen.

– Jag är den fjärde generationen som arbetar med växter. Sedan är både min son och sonson aktiva, så det blir sex generationer som arbetar med växter, konstaterar Arne när Magazin24 besöker butiken på Västeråsvägen.

Efter att ha grundat och drivit Åsby Trädgård i Hallstahammar valde Arne Pettersson att sälja företaget 1997.

– Jag skulle ju bli pensionär som 59-åring när jag sålde Åsby, men riktigt så blev det inte.

Arne har arbetat med växter hela livet och har vid sidan av designat krukor. För 20 år sedan flyttades hans fokus över till krukmakeri och Arne Design var ett faktum.

– Vi började produktionen av serien Rustik som har varit med i alla år. Idag finns den i 17 storlekar och tio olika färger och under åren har många andra modeller tillkommit. Som krukmakeri är vi ensamma i Norden om vår teknik.

Det första steget är Arnes design, därefter tillverkas krukorna av drejare och i den egenbyggda fabriken bakom butiken arbetar Arnes sambo Lena Djakova och hennes son Nikolai med att färdigställa krukorna under vintern.

– Det är ett rent hantverk från början till slut, säger Arne.

Till en början sålde man bara krukor, men sortimentet utökades snart till växter.

– För att visa krukorna hade vi arrangemang med blommor, och eftersom jag har jobbat med växter hela mitt liv och kunderna efterfrågade det så började vi sälja växter.

Lena Djakova brinner för sitt jobb och hennes specialitet är blomarrangemang både utomhus och inomhus.

– Det bästa med det här yrket är att träffa de kunder som börjar försiktigt och behöver min hjälp. Sedan kommer de tillbaka och är helt frälsta, och lär sig mer och mer. Att dela med mig av det jag kan och sätta ihop fina blomsterarrangemang är så roligt, berättar Lena glatt.

– Att jag har jobbat så länge beror på min kära Lena. Hon älskar yrket. Hon kan jobba 12-14 timmar per dag i veckor och komma hem helt slut på kvällarna. Men när hon är tillbaka i butiken klockan 7 på morgonen slår hon upp dörrarna och utbrister ”Hej mina kära växter!”, säger Arne.

När Magazin24 besöker butiken i mitten av april förbereder de sig för årets första leverans av storsäljaren Bägarranka.

– De tål både blåst, storm och torka och håller sig lika fina. Vi har redan flera kunder som har bokat från den första leveransen. Vi har jobbat med den i 15 år nu och det har blivit en riktig storsäljare.

Något annat som säljer bra under våren är grönsaker och plantor som kunder mer och mer odlar ekologiskt.

Oavsett om det gäller krukor, växter eller kundservice är Arne och Lena noga med att hålla en hög kvalitet.

– Vi har kvalitetsväxter, det är ingen som slår oss på det. Jag är ökänd för mina höga kvalitetskrav, och att vara ökänd för något brukar kanske inte vara positivt, men i det här fallet är det det. Att vi kan hålla så hög kvalitet är för att jag har jobbat med det här ett helt liv, jag har skapat ett pålitligt kontaktnät och vet när och vad man ska köpa från vem, säger Arne.

Från löpet

Dagens lunch

Grattisannonser

Boka en gratis grattisannons för publicering här på magazin24.se

Minnesannonser

Välkommen att boka in din minnesannons på magazin24.se
+
-