SOMMAR
06:45 | 24 juli 2022

Stures passion för italiensk spritz

Sture Bjarnelind är en glad, nyfiken och njutningslysten människa. Han växte upp i en restaurangfamilj i Luleå och fick tidigt lära sig betydelsen av mat, dryck och fest.

Sture Bjarnelind. Foto: Karl Beijbom

Sture har även ett förflutet i Köping. 1984–1988 var han sportjournalist på Bärgslagsbladet. Sedan blev han sportchef och krönikör i Folkbladet, Eskilstuna, men bodde kvar i Köping. Han spelade fotboll i IK Westmannia och blev också styrelseordförande i denna klubb.

Nu vill Sture, som idag bor i Stockholm, i det egna bokförlaget Scampi fokusera på unika böcker om mat och dryck. Den första har han sammanställt och skrivit själv.

I boken ”Spritz – Italiens cocktailkultur numero uno” bjuder författaren Sture Bjarnelind oss på 68 unika drinkrecept, i samarbete med internationella bartenders i världsklass.

En spritz är en italiensk, vinbaserad cocktail, som serveras som aperitif i nordöstra Italien. Basen utgörs av prosecco, aperol och sodavatten. Men möjligheterna att blanda och kombinera är oändliga.

När Sture Bjarnelind hade avslutat 30 år inom journalistiken frågade hustrun vad han tänkte göra nu – och svarade själv:

”Mixa drinkar och gå ut med hunden, kanske?”

Då tog den nyfikne journalisten i Sture överhanden. Han ställde sig själv frågor som: När kom den första spritzen? Vilka finns utöver klassikerna? Vilka är världens bästa recept?

Sture skaffade sig en svart anteckningsbok. Han började att besöka barer i Stockholm, Sydney, Los Angeles och Lima för att samla recept. Han testade många och ratade de flesta.

Men – till sist hade Sture samlat ihop en samling recept som han verkligen gillade. Då uppstod idén att ge ut en bok. Alla bartenders som bidragit med recepten ville gärna vara med i boken.

Sture fick i ord och bild ihop en bok om spritzens historia, recept och goda råd från experter på bubbelvin, is och glas. Fotografen Daniel Ohlsson bidrar med förstklassiga bilder och Eva-Jo Hancock med en design i internationell klass.

En bok med 68 läskande, alkoholsvaga sommardrinkar från världens alla hörn. Mellan alla hundpromenader har Sture lyckats blanda alla drinkar själv.

– Vägen fram till en av världens äldsta drinkar har varit lång. Historien om spritens anfäder, födelse och utveckling är en del av mänsklighetens historia. Här ryms svåra tider, krig och pest – men också innovativa pionjärer som bidragit till dagens succér bland cocktails. Efter 100 års kärlek till bitter och bubblor har spritzen nu erövrat världen, konstaterar Sture.

Sture Bjarnelinds budskap till läsaren är enkelt:

– Har jag kunnat blanda dessa drinkar, kan du det också. Har man bara ingredienserna är det bara att följa recepten.

SOMMARDRINKAR: 

 

 

 

Från löpet

Dagens lunch

Dagens lunch

Grattisannonser

Grattisannonser Boka en gratis grattisannons för publicering här på magazin24.se

Minnesannonser

Minnenannonser Välkommen att boka in din minnesannons på magazin24.se
+
-