Debatt
08:34 | 24 november 2021

Debatt: Region Västmanland måste visa prov på arbetsgivaransvar

Debattartikel signerad Björn Svartsgård och Mikael Andersson Elfgren (M).

Mikael Andersson Elfgren (M). Foto: Pressbild

Antalet patienter smittade patienter med Covid-19 ökar. Västmanland har bland de högsta smittalen i landet i landet.

Trygghet och säkerhet handlar även om arbetsmiljön för vår personal. Sedan april 2020 betraktas Covid som en av de smittsamma sjukdomar som kan räknas som arbetsskada. Nationellt har över 27 000 personer har lämnat in en anmälan om arbetsskada. 650 läkare, 5 100 sjuksköterskor och barnmorskor, 10 200 undersköterskor och sjukvårdsbiträden. Av dessa 27 000 fall är det endast 80 som lett till en utredning av Försäkringskassan. Med andra ord så är det den enskilde som får ta den ekonomiska smällen.

För närvarande är smittspridningen i regionen mycket hög. Västmanland redovisar tre gånger så höga smittotal som genomsnittet i landet. Samtidigt vet vi att skyddet från vaccinationerna är avtagande. Detta har sjukvården blivit varse och det finns flera exempel där vårdpersonal blivit sjuka i Covid-19 trots dubbelvaccination och munskydd.

Folkhälsomyndigheten har beslutat om en tredje dos till vissa prioriterade grupper. Dessvärre ingår inte sjukvårdspersonal bland de prioriterade grupperna. Att personalen ska vaccineras är något som Moderaterna har krävt. Vi väntar fortfarande svar på vad vi anser vara en självklar åtgärd.

Sjukvårdspersonalen står i första linjen och har en ständigt närvarande risk för smitta. Personal som smittas kan dessutom föra smittan vidare till patientgrupper som löper stor risk att bli allvarligt sjuka.

Regionen som arbetsgivare måste kunna erbjuda en så säker arbetsmiljö som möjligt. En tredje dos skulle innebära ökad trygghet för både personal och patienter. Vaccin finns och det finns även intern organisation för vaccinering. Vaccinering av sjukvårdspersonal skulle kunna ske parallellt utan att det påverka den allmänna vaccinationen.

Vi har en julhelg som närmar sig med stormsteg då många i personalen är lediga. Samtidigt varnar folkhälsomyndigheten för ökad smitta och förväntar sig en smitt-topp i mitten av december. Hög smittspridning länet kan leda till ökad smitta bland personalen vilket leder till ökad sjukskrivning. Då riskerar all planering av ledigheter, operationer att behandlingar falla ihop.

Vår uppmaning är att vi så snart som möjligt ger all sjukvårdspersonal sin tredje vaccindos. Vad hindrar att Region Västmanland visar prov på kurage och tar sitt arbetsgivaransvar?

Björn Svartsgård, Regionfullmäktigeledamot (M)

Mikael Andersson Elfgren, Oppositionsråd (M)


Det här är en debattartikel. Skribenten är fristående och åsikterna är skribentens egna.

Vill du skriva en debattartikel? Skicka din debattartikel till debatt@magazin24.se. Bifoga skribentens namn, adress och telefonnummer.

Max 3 600 tecken. Det går bra att skriva under signatur.

Från löpet

Dagens lunch

Dagens lunch

Grattisannonser

Grattisannonser Boka en gratis grattisannons för publicering här på magazin24.se

Minnesannonser

Minnenannonser Välkommen att boka in din minnesannons på magazin24.se
+
-
ANNONS: Test innehåll med länk
Läs allt här Magazin24