Debatt
15:20 | 7 november 2023

”Låt oss gå tillsammans”

Svar på Socialdemokraternas debattartikel om hyrpersonalen i vården.

Region Västmanland. Foto: Gunilla Skogman/arkiv

Den 26 oktober publicerade Magazin24 en debattartikel med rubriken ”Notan för inhyrd personal fortsätter öka i Region Västmanland”, skriven av Kenneth Östberg och Ulrika Spårebo (S), regionråd i opposition vid Region Västmanland. Den kan du läsa här. 


Nu svarar Stephanie Bruksgård (M) på Kenneth Östberg och Ulrika Spårebos debattartikel:

Låt oss gå tillsammans

Socialdemokraterna i Västmanland har rätt: vi är en av de 20 av 21 regioner som sliter med allt för höga kostnader för hyrpersonal. Det är inte bra för varken patienten, arbetsmiljön eller utvecklingsarbetet. Samtidigt är det heller inte möjligt att måna om att göra allt detta om man inte heller är tillräckligt med medarbetare.

Vi sliter likt övriga regioner att hitta rätt kompetenser och säkerställa en trygg arbetsgiftsuppväxling, och en del av kostnaden för hyrpersonal är medvetna val. Dels för att kunna ha kvar vård i vår egen verksamhet i stället för att köpa vilket kompetensutvecklar vår egen personal. Dels för att vi akut behövde förändra vårdplatssituationen och snabbt öppna en till avdelning för att kunna erbjuda en trygg, säker och god vård till våra västmanlänningar.

Ett stort antal insatser pågår för att minska hyrpersonal och öka vår egen personalstyrka, bland annat genom höjd OB-ersättning till våra fast anställda sjuksköterskor på pass där det svårast att bemanna, rekryteringsbonus och riktade erbjudanden mot att övergå från hyr till fast anställning. Hälso- och sjukvårdsförvaltningen i Region Västmanland fattade i våras beslut om att kraftigt minska inhyrd bemanning med målet att bli oberoende, och ett stort trendbrott har skett även om vi är långt ifrån målet.

Därför gläder det mig att Socialdemokraterna i Västmanland är villiga att tillsammans också politiskt ta oss an utmaningen med konstruktiva dialoger gällande hyrpersonal vilket ett första samtal ägde rum innan deras debattartikel publicerats.

Nästa steg nu är den politiska viljeinriktningen gällande hyrpersonal som jag hoppas att vi kan ta beslut om tillsammans i hälso- och sjukvårdsnämnden precis som de beslut som fattats nationellt över partigränser, och fortsätta arbeta för välmående och självständig personal i Region Västmanland. Vi krokar gärna arm i den här frågan med andra politiska partier som inte tillhör vårt styre, men också andra regioner för att nå det bästa för medarbetaren, patienten och Västmanland.

Stephanie Bruksgård (M)
Regionråd med ansvar för personal


Det här är en debattartikel. Skribenten är fristående och åsikterna är skribentens egna.

Vill du skriva en debattartikel? Skicka din debattartikel till debatt@magazin24.se. Bifoga skribentens namn, adress och telefonnummer.

Max 3 600 tecken. Det går bra att skriva under signatur.

Tänk på: håll dig till ämnet, håll god ton och visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln

Från löpet

Dagens lunch

Dagens lunch

Grattisannonser

Grattisannonser Boka en gratis grattisannons för publicering här på magazin24.se

Minnesannonser

Minnenannonser Välkommen att boka in din minnesannons på magazin24.se
+
-