Debatt
06:47 | 8 juli 2022

Moderaterna hotar Köping sjukhus

I slutet av juni skrev Moderaterna en insändare angående Köpings sjukhus som nu Socialdemokraterna svarar på.

Köpings sjukhus. Foto: Arkiv

Vi vill börja med att slå fast att i ett socialdemokratiskt styrt Västmanland har sjukhuset i Köping en avgörande roll både idag och i framtiden. Om vi får förtroendet att fortsätta styra Region Västmanland så kommer sjukhusets viktiga verksamhet fortsätta utvecklas och vi kommer att investera i sjukhuset.

Detta är ett nödvändigt förtydligande efter att Moderaterna försökt skapa helt onödig oro bland människor i Västmanland genom att påstå att Köpings sjukhus skulle vara hotat, något som inte stämmer överhuvudtaget.

Detta är inget annat än ett panikartat försök från Moderaternas sida att få bort strålkastarljuset från deras eget förslag om att privatisera barn- och ungdomspsykiatrin (BUP) – något som fått stor spridning och som skapat ett kokande missnöje bland länets invånare.

I sin desperation verkar Moderaternas strategi vara att få till en missledande rubrik och sedan hoppas på att väljarna som läser inte närmare granskar innehållet i texten. Vad de gör är att lyfta ut ett förslag ur sitt sammanhang, något som inte lyfts fram eller förespråkats av något parti, utan är en del av en större utredning gjord av tjänstepersoner och konsulter. Det är alltså inte något politiskt förslag – och det kommer inte heller bli något förslag om vi socialdemokrater får bestämma. Om Moderaterna tycker att det är svårt att hålla isär tjänstepersoners utredningar från politiska beslut så finns anledning till oro.

Debatten blir än mer anmärkningsvärd när Moderaterna blandar in den satsning vi gör på operationer i Sala i diskussionen om Köpings sjukhus. De har helt rätt i att planerade operationer av höfter och knän snart kommer att ske i Sala – en satsning som väsentligt kommer att korta väntetiderna för dem som väntar på operation i Västmanland. Det är en satsning som vi är stolta över. Att expandera operationsverksamheten i länet vinner alla västmanlänningar på.

För den som är mer intresserad av satsningen kan vi berätta att operationerna i Sala kommer att ersätta delar av operationerna som idag utförs i Västerås, och är alltså en decentralisering från Västerås till Sala. Dessutom kommer patienter som idag skickas till privata aktörer i stället kunna få möjlighet att opereras i Sala. Samtidigt kommer den dagkirurgi som utförs i Köping idag att fortsätta. I Socialdemokraternas Västmanland har sjukhuset i Köping en avgörande roll även i framtiden.

Vi ställer oss frågande till de slutsatser som Moderaterna drar kring länets sjukvård. Det får oss att fundera om de, efter att ha tagit del av utredningen, egentligen ser framför sig att lägga ner akuten i Köping? Är det kanske så att de vill lägga grunden för att privatisera sjukhuset i Köping -något de faktiskt gjorde med sjukhuset i Fagersta när de fick chansen att styra regionen förra gången? Eller är det bara ett försök att oroa och skapa tvivel hos väljarna inför valet i september? Oavsett motiv är det illa.

Vi socialdemokrater står fast vid att vi står upp för sjukhuset i Köping. Vi ska satsa på sjukhuset, akuten ska finnas kvar och sjukhuset ska inte privatiseras eller säljas ut.

Kenneth Östberg (S)
Ulrika Spårebo (S)
Karolina Myllergård (S)
Marino Wallsten (S)

Regionrådskandidater 

 


Det här är en debattartikel. Skribenten är fristående och åsikterna är skribentens egna.

Vill du skriva en debattartikel? Skicka din debattartikel till debatt@magazin24.se. Bifoga skribentens namn, adress och telefonnummer.

Max 3 600 tecken. Det går bra att skriva under signatur.

darsida? Skicka din text till insant@magazin24.se. Max 3 600 tecken.

 

Tänk på: håll dig till ämnet, håll god ton och visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln

Från löpet

Dagens lunch

Dagens lunch

Grattisannonser

Grattisannonser Boka en gratis grattisannons för publicering här på magazin24.se

Minnesannonser

Minnenannonser Välkommen att boka in din minnesannons på magazin24.se
+
-