Krönika
18:04 | 8 oktober 2021

Bland solvargar och grinollar

Susanne Linde skriver om positiva och negativa människor.

Har ni råkat ut för de där personerna som alltid har glaset halvtomt – aldrig halvfullt?

De där som anser sig vara de mest orättvist behandlade människorna i hela världen och som gärna berättar det, om och om igen. Som klagar på allt och som ifrågasätter positiva motargument. Och allt hemskt de råkat ut för är någon annans fel – aldrig deras eget.

De där personerna som också ser till att alla andra runt omkring ska må lika dåligt som de själva. Detta genom att gärna använda några av de så kallade härskarteknikerna.

De fem härskarteknikerna är enligt socialpsykologen Berit Ås: osynliggörande, förlöjligande, undanhållande av information, dubbelbestraffning och påförande av skuld och skam.

För opponerar du dig mot de där negativa personerna ser dessa till att förlöjliga det du kommer med – efter att först antagligen helt ha ignorerat dina protester.

Därefter ser de till att vad du än säger så är det fel! Hur du än försöker så var allt det du sa galet redan från början.

Sen ska du skämmas för det du sagt, för det du pratade om, för de argument du försökte framföra! Gärna motas in i ett hörn av skuld och skam.

Förmodligen vill nog de här personerna gärna få till att det är just du som är en av grundorsakerna till att de mår så dåligt och har farit så illa. Dessa sorgliga människor kör nämligen gärna martyrmetoden efter att ha använt hela registret ovan. De vill framstå som de godaste människor i världen vid sidan av dig – du hemska människa!

Den skenheliga helgonglorian strålar runt deras sorgliga skallar.

Det man kanske kan göra är att försöka avskärma sig från de personer som får en att må dåligt. 

Jag var på kurs en gång med den duktiga föreläsaren Åsa Lundquist Coey. Hon är specialist på kommunikativt arbete och har en bakgrund som jurist, pedagog och coach. På denna föreläsning om kommunikation pratade hon om det viktiga att bara umgås med de personer som får en att må bra. Välja bort de andra.

Låter kanske enkelt i teorin men kan vara svårare i praktiken. Något som förstås när en av åhörarna på föreläsningen utropade: ”– Där rök släkten!”

Visst kan uppmaningen låta alltför lätt – att helt sonika välja bort de där jobbiga personerna! För är den jobbiga ens närmaste granne, arbetskollegan, kanske en nära släkting eller till och med partnern – nja, då är det inte så enkelt minsann.

Det man kanske kan göra är att försöka avskärma sig från de personer som får en att må dåligt.

Är det en trist faster behöver man ju inte umgås med henne jämt och försöka bita ihop de korta stunder man ses. Är det personer man mer eller mindre måste ha en relation till – är väl valet att ställa ultimatum – få till en förändring eller helt enkelt att bryta upp.

Men gudskelov finns ju de där andra människorna också! Visst har ni haft turen att träffa dom!?

De där ljuvliga personerna som kan få solen att spricka fram den mest mörka, gråtrista dag. Som gör att alla de bekymmer man trodde man hade liksom bara försvinner iväg i fjärran och man plötsligt bara mår hur bra som helst.

De där godingarna som man bara vill ge en stor kram så fort man ser (om man är vaccinerad och har munskydd förstås!)

Du bara göder deras självpåtagna martyrskap genom att protestera eller försöka peppa dem.

Och jag tror att det är så här – de där dysterkvistarna med sina halvtomma glas – de mår inte bra alls.

Och du bara göder deras självpåtagna martyrskap genom att protestera eller försöka peppa dem. Du kan inte hjälpa dessa människor – de kan bara hjälpa sig själva. Låt dem vara, låt dem inte göra dig lika dyster.

Sen kanske du inte heller direkt ska kasta dig runt halsen på de där andra, solvargarna, så fort du ser dem!

Men göra just det – SE DEM!

Se dem och ta in deras solsken – sug in det rätt in i hjärtat och i hjärnan.

Låt deras solvarma sätt värma dina innersta vrår så att din dag blir lättare, gladare.

Och som får dig att stå ut lite mer med de där andra grinollarna de stunder du måste.

Låt oss bli lite mer av solvargar!!


VECKANS…

[–] Sluta skyll din olycka på andra, du grinolle!

[+] Sprid solsken i din väg! Bli en solvarg!


Det här är en krönika. Skribenten är fristående och åsikterna är skribentens egna.

Från löpet

Dagens lunch

Dagens lunch

Grattisannonser

Grattisannonser Boka en gratis grattisannons för publicering här på magazin24.se

Minnesannonser

Minnenannonser Välkommen att boka in din minnesannons på magazin24.se
+
-
ANNONS: Test innehåll med länk
Läs allt här Magazin24