Krönika
05:31 | 13 november 2021

Inget ont utan…

Harry Holm skriver om Halloween och corona.

Inget ont utan att det har något gott med sig, säger talesättet. Men det kan också vara tvärtom: Inget gott som inte har något ont med sig.

Höstrusket kom och timmarna med dagsljus visade sig bli färre och färre. Men den 31 oktober hände något mycket positivt. Det blev normaltid igen, efter att vi ännu ett halvår hade tvingats lyda makthavarna och låtsats att klockan var 13 när solen sa att den var 12.

Den 31 oktober firades också Halloween. I hela världen. Lyckligtvis också i Sverige numera. För något decennium sedan envisades köpmän med flera med att firandet skulle vara vid Allhelgonahelgen. Vi skulle alltså hålla på med Bus eller godis och en massa skrämmande event i det veckoslut då människor i lugn och ro ville minnas sina avlidna anhöriga.

Det störde mig så mycket att jag för sådär 15 år sedan mötte några bus-eller godis-barn i ytterdörren med orden: ”Kom tillbaka när ni är utklädda till änglar så ska ni få godis!”

Hur gick det i år då? Det återkommer jag till.

Inget ont utan att det har något gott med sig, säger talesättet. Stefan Löfven har överlevt flera politiska kriser än någon annan statsminister. Vem hade väntat sig något annat, det enda jobb han haft var inom facket, som just förhandlare. Stefan har som statsminister kommenterat olika problem med ”Så ska vi inte ha det i Sverige!” – utan att berätta hur det skulle bli bättre.

Därför är det gott att han slutat och efterträtts av Magdalena Andersson som partiordförande och statsministerkandidat. För hon är tydlig och hennes attityd är mera ”Så här ska vi göra!”

Kanske har hon läst vad en tidigare statsminister, Per Albin Hansson, sa: ”Gärningen är den bästa agitatorn”.

Inget gott utan att det har något ont med sig, gäller också. Magdalena pratade vid kongressen sig varm för att allt skattefinansierat skulle ske i samhällets regi. Men hon sa samtidigt att de anställda i vård och omsorg skulle få känna sig trygga på sina arbetsplatser.

Hur ska det gå till om det inte finns någon privat arbetsgivare, inom exempelvis äldrevården?

Till exempel: Om en anställd på ett kommunalt äldreboende vantrivs (beroende på en enskild chef eller av andra orsaker) så kan hon / han inte söka sig till en privat arbetsgivare. För det ska då enligt Magdalena Anderssons modell bara finnas en arbetsgivare – kommunen.

Vi får inte heller glömma att det dött tio gånger fler i Sverige än i Norge, räknat på folkmängd

Sveriges hela agerande mot coronan hur summerats – med svidande kritik. Fattas bara annat, med över 15.000 döda.

Men den 29 oktober förklarade socialminister Lena Hallengren att hon inte höll med om kritiken. ”Jag tycker inte vi får glömma att vi varit inne i en pandemi av historiska mått.”

Då vill jag svara, att vi inte heller får glömma att det dött tio gånger fler i Sverige än i Norge, räknat på folkmängd. Trots att vårt grannland drabbats av samma historiska pandemi.

De senaste månaderna har vaccinationerna räddat ansiktet på de styrande. Det som drabbat Västmanland och även Arboga är utbrott bland dem som inte fått sprutorna.

– Anledningen till att man hamnar på Intensivvården i Sverige idag är att man inte är vaccinerad, det är inte svårare än så, sa statsepidemiolog Anders Tegnell.

Även om en ovaccinerad struntar i om att han eller hon kan sprida livsfarlig smitta till andra, så löper den personen elva gånger större risk att dö i Covid-19 än en fullvaccinerad.

Det var väldigt ont om barn hos oss under Halloween 2021.

Halloween firades i Sverige i år alltså som i resten av världen, det vill säga den 31 oktober och därmed utan att kolliderar med den lugna, eftertänksamma Allhelgona­helgen.

De barn som jag nobbade en sådan helg för 15 år sedan är vuxna nu. Så jag laddade därför nu i slutet av oktober en skål med godis och ställde den i hallen. Hur gick det då i år?

Jo, det var väldigt ont om barn hos oss under Halloween 2021. Det kom faktiskt ingen och ringde på dörren. Så jag fick äta upp karamellerna själv. Inget ont utan att det har något gott med sig.


VECKANS…

[–] Mina bomullstops har jag inte slängt i havet, de har åkt i soporna och blivit energi när de bränts i Köping – men trots det förbjudas de vid nyår.

[+] När politiker möts och möts utan större effekt på miljön, är det näringslivet som gör något – från Teslabilar till fossilfri ståltillverkning.


Det här är en krönika. Skribenten är fristående och åsikterna är skribentens egna.

Från löpet

Dagens lunch

Dagens lunch

Grattisannonser

Grattisannonser Boka en gratis grattisannons för publicering här på magazin24.se

Minnesannonser

Minnenannonser Välkommen att boka in din minnesannons på magazin24.se
+
-