Krönika
11:30 | 5 juni 2021

Skylten som försvann

Harry Holm skriver om allas lika värde, ett ojämlikt virus och en farlig kurva.

Jesus älskar alla barnen. Att alla människor är lika värda, det anser både jag och de Arbogabor jag känner. Men covid-19 behandlar folk olika.

Inför månadsskiftet påmindes jag om tillfället då en ”Varning för farlig kurva”- skylt plockades bort. Den gången log jag åt motiveringen för åtgärden, som jag återkommer till.

Idag är det lätt att hålla sig för skratt. Och inte flinade jag heller på 1960-talet som ung journalist på Arboga Tidning. För i presshuset vid Trädgårdsgatan var det hårda bud.

Min duktige chefredaktör Tord Wallström var noga med hur man benämnde människors ursprung. Regeln upplevdes ungefär så här: Hade man råkat skriva att en person var färgad, då var det bara att sluta sin anställning vid nästa månadsskifte. Skrev man, eller sade, n-ordet, då blev det sparken samma dag.

För mig var denna underförstådda regel inget bekymmer. Som barn hade jag, i pingstförsamlingens söndagsskola i Skinnskatteberg, upprepade gånger med inlevelse sjungit ”Jesus älskar alla barnen, alla barnen på vår jord. Röd och gul och vit och svart, gör det samma har han sagt”.

Tack vare min syn på alla människors lika värde. fick jag jobba kvar på Arboga Tidning, som Tord Wallström gjort till en suverän journalist-skola. Han fick oss unga murvlar att bortse från graden av solbränna och – om det nu alls behövdes – bara ange den intervjuades hemland.

För personer födda i Afrika är risken att få covid-19 fem gånger högre än för svenskfödda.

Det förhatliga corona-viruset däremot, det gör skillnad på folk. SVT Nyheter konstaterade i slutet av maj: För personer födda i Afrika är risken att få covid-19 fem gånger högre än för svenskfödda. För människor från Somalia är risken nio gånger så stor.

Men Folkhälsomyndigheten fortsätter nu, som i fjol, att lägga skulden på att somalierna har svårt att jobba hemifrån och på andra ”socioekonomiska faktorer som låg inkomst och trångboddhet”.

Då tänker jag att det finns andra invandrargrupper än somalier som kör taxi och bor trångt, även svenskar. Så FHM borde även här sluta med sin enögdhet och acceptera att D-vitamin stärker skyddet mot virus av olika slag.

Somalier med flera är utrustade med mörk hy som skydd mot det överskott av solen och dess D-vitamin som finns i deras hemland.

”Coronapandemin hade inte pågått länge innan det stod klart att översjuklighet respektive överdödlighet var vanligt hos mörkhyade personer i England och Skandinavien”, stod det i Läkartidningen i januari i år. Med fortsättningen: ”I England har regeringen i enlighet med det rekommenderat och finansierat D-vitamintillskott till utsatta grupper.”

Folkhälsomyndigheten fortsätter nu, som i fjol, att lägga skulden på att somalierna har svårt att jobba hemifrån.

I Sverige då? Har myndigheterna rekommenderat D-vitamin till somalier och andra? Knappast. Det vore ju för de styrande att erkänna att de hade kunnat börja rädda liv med den metoden redan för ett drygt år sedan.

Så blev det som det blev. I Norge kollar man D-vitaminnivåerna hos äldre. Detta vårt grannland har hälften så många invånare som Sverige. Där har 783 avlidit i covid-19. I vårt land har, när detta skrivs, 14.436 personer dött av samma virus.

Vaccineringar har nu fått antalet sjuka och döda i Sverige att minska. Och snart får vi blekfisar hjälp av det D-vitaminrika solskenet. Men det får inte stora grupper invandrare, vars mörka hy stoppar solens D-vitamin från att tränga in och stärka immunförsvaret. Dessa diskrimineras alltså av covid-19. Därmed blir de nationella corona-kurvorna sämre än de skulle kunna vara.

Den 25 maj gav Region Västmanlands smittskyddsläkare Jan Smedjegård beskedet att de regionala restriktionerna skulle upphöra första juni ”tack vare ett lågt antal nya smittade”.

Sjunkande kurvor, och beslutet om lättnader i hela landet från 1 juni, för tankarna till varningsmärket jag nämnde i början. Det stod visserligen i Ludvika. Men ändå. På en fråga till polisen där, varför skylten ”Farlig kurva” försvunnit, kom svaret:

– Det blev ju inga olyckor där, så den togs bort.


VECKANS…

[+] Nu är det mycket idrott i TV, där främst tävlingsmomentet självklart utgör underhållningsvärdet.

[–] Nu är det många underhållningsprogram i TV, där främst tävlingsmomentet tyvärr utgör enda underhållningsvärdet.


Det här är en krönika. Skribenten är fristående och åsikterna är skribentens egna.

Från löpet

Dagens lunch

Dagens lunch

Grattisannonser

Grattisannonser Boka en gratis grattisannons för publicering här på magazin24.se

Minnesannonser

Minnenannonser Välkommen att boka in din minnesannons på magazin24.se
+
-