Fotboll
13:33 | 29 december 2020

Bomben: Rytting Kaneryds nya klubb läggs ner

Kolsvafostrade mittfältaren får leta efter annat lag att spela i – bara veckor efter att hon presenterades som nyförvärv hos svenska mästarna.

Johanna Rytting Kaneryd. Foto: Privat/arkiv

Den 14 december gick nykrönta svenska mästarlaget Kopparbergs/Göteborg FC ut med att Kolsvabördiga Johanna Rytting Kaneryd, senast i Rosengård, skulle förstärka laget till nästa säsong. I dag, den 29 december, gick klubben ut med att de avslutar sin elitsatsning och därmed lägger ner laget som tog SM-guld i år. Däremot kommer klubbens ungdomslag F17 och F19 samt integrationsprojektet Shake Hands inte att beröras av beslutet.

Exakt varför detta beslut har tagits framgår inte tydligt, men på klubbens hemsida säger ordföranden Peter Bronsman följande:

– Under nästan 20 års tid har vi utvecklat och drivit damfotbollen i Göteborg och Sverige framåt. Att trampa på i samma gamla fotspår är inget vi tror på. För att kunna hävda sig internationellt är jag övertygad om att damfotbollen bör integreras i och vara en likvärdig del, få ta del av samma resurser som herrfotbollen, i en elitklubb. Det är förstås ett tråkigt beslut för oss att ta på kort sikt, men sett över lång sikt är det definitivt rätt beslut att ta nu.

Till SVT Sport utvecklar Peter Bronsman varför beslutet, som togs den 17 december, togs:

– Vi har vunnit damallsvenskan, spelat i Champions League, och vi tror inte att det går att utveckla den här verksamheten till något bättre. Och vi tror inte att vi kommer längre i en förening som enbart satsar på damfotboll. De stora klubbarna måste ta ansvar och driva både herr- och damlag. Det är det enda sättet att skapa samma förutsättningar för damer som herrar. När vi har mött lag som Manchester City, Bayern München och Lyon så är vi inte i närheten av deras resurser och vi tror inte att vi tar oss dit med enbart damverksamhet, säger Bronsman.

Spelare och ledare informerades om beslutet att lägga ner laget under tisdagen. Vad som händer med spelarna i truppen, bland annat Johanna Rytting Kaneryd, är än så länge oklart.

”Uppdraget att ge våra 17 a-lags spelare möjlighet att fortsätta utvecklas i andra klubbar har vi lämnat till advokat Carl Fhager på MAQS Advokatbyrå”, skriver klubben.

Hos Kopparbergs/Göteborg FC:s storsponsor Prioritet Finans togs beskedet emot som en chock följt av en del hårda ord.

– Vad ska jag säga. För det första, jag är jätteledsen för Göteborg stad och för alla damer. Jag är jätteledsen. Kopparberg har symbolvärde för flickidrotten i vår stad. Kopparberg har fått upp intresset och till och med blivit svenska mästare. Det är tragiskt, för alla. Det är min första kommentar. Det var nummer ett. Sedan är jag fotbollsälskare och mer och mer lärt mig hur fint damerna spelar fotboll. Jag har sett utvecklingen så jag har börjat följa den rejält, vilket har varit väldigt roligt. Och det kommer jag sakna, säger företagets vd Nils Wiberg till Fotbollskanalen.

Han säger vidare:

– Det är inte bra för svensk fotboll, när svenska mästare drar sig ur serien. Det är inte bra. Det skickar amatörmässiga signaler, kan du skriva. Att svenska mästaren i damfotbollen drar sig ut, det är amatörmässigt och det stärker inte fotbollen.

Från löpet

Dagens lunch

Dagens lunch

Grattisannonser

Grattisannonser Boka en gratis grattisannons för publicering här på magazin24.se

Minnesannonser

Minnenannonser Välkommen att boka in din minnesannons på magazin24.se
+
-