Västmanland
11:46 | 24 november 2021

Fortsatt hög smittspridning i länet

Smittskyddsläkaren Jan Smedjegård: ”Påtagligt högre än resten av landet”.

Coronaviruset som orsakar covid-19. Foto: Pixabay

I en månads tid har Västmanland haft den största smittspridningen i hela Sverige. Det rapporterar SVT Västmanland. 

Enligt den senaste statistiken från Region Västmanland vårdas just nu 28 personer på vårdavdelning för covid-19. Senast så många vårdades på sjukhuset för covid-19 var i april.

Jan Smedjegård, smittskyddsläkare Region Västmanland. Foto: Region Västmanland

– Vi ligger väldigt högt i smittförekomst, påtagligt högre än resten av landet. Det är på den nivån vi legat de senaste fyra veckorna, säger Jan Smedjegård, smittskyddsläkare vid Region Västmanland till SVT Västmanland.

Smedjegård uppmanar alla med symptom att stanna hemma och testa sig.

– Det är viktigt att alla som utvecklar symtom verkligen inte rör sig ute i samhället utan stannar hemma och testar sig. Även de som är dubbelvaccinerade.

I nuläget vårdas ingen av de som lagts in på sjukhus i Västmanland på Intensivvårdsavdelningen (IVA).

– Glädjande är att det är väldigt få som blir så sjuka att de behöver iva-vård. Självklart gör vaccinationen god nytta, men vi har en ganska stor förekomst av covid-smitta här i länet, säger Jan Smedjegård till SVT Västmanland.

Folkhälsomyndigheten gick under morgonen ut med information om att de rekommenderar en tredje dos vaccin, så kallad påfyllnadsdos, till alla från 18 år, men i tur och ordning och först till dem som har störst behov av skydd mot sjukdom.

– Det är mycket angeläget att regionerna arbetar så snabbt och effektivt som möjligt med att vaccinera befolkningen, så att vi får en hög och jämn täckning. Vaccin skyddar mycket väl mot sjukdom, svår sjukdom och död i covid-19, och nu är det dags att erbjuda förstärkt skydd i form av påfyllnadsdos till alla vuxna utifrån behov, säger Karin Tegmark Wisell, Folkhälsomyndighetens generaldirektör, i ett pressmeddelande på FHM:s hemsida.

Vid en presskonferens under onsdagen meddelade regeringen att de har beslutat om en ändring i begränsningsförordningen som möjliggör användning av vaccinationsbevis vid allmänna sammankomster och offentliga tillställningar. Denna ändring träder i kraft den 1 december 2021.

Socialminister Lena Hallengren. Foto: Riksdagen

– Syftet med vaccinationsbevisen är att minska smittspridningen genom att ha så få smittkedjor som möjligt, samtidigt som vi fortfarande kan ha större publik på till exempel teatrar eller idrottsarenor, säger socialminister Lena Hallengren, i ett pressmeddelande på regeringens hemsida. 

Regeringen skriver följande om vaccinationsbevisen:

”Regeringens beslut innebär att om verksamhetsutövaren väljer att kräva vaccinationsbevis, behöver de inte beakta de deltagarbegränsningar som Folkhälsomyndigheten ser behov av för de allmänna sammankomster och offentliga tillställningar som hålls inomhus med fler än 100 deltagare. Personer under 18 år och personer som av medicinska skäl inte bör vaccinera sig mot covid-19 är undantagna. Vaccinationsbeviset är en del av det så kallade covidbeviset.

Enligt regeringens beslut ska anordnaren av sammankomsten eller tillställningen vid inpassage verifiera vaccinationsbevisets äkthet och kräva legitimation. De anordnare som använder vaccinationsbevis ska enligt Folkhälsomyndigheten även ha en rutin för hur kontrollen av vaccinationsbeviset ska genomföras”.

Under onsdagen kom även beskedet att regeringen ger Folkhälsomyndigheten (FHM) i uppdrag att ta fram ett underlag för eventuellt införande av smittskyddsåtgärder. FHM ska även göra en redogörelse för vilka bedömningar som ska ligga till grund för avveckling av införda smittskyddsåtgärder.

– Som vi sett med covid-19-pandemin kan läget snabbt förändras och därför är det viktigt för regeringen och Folkhälsomyndigheten att ha beredskap för att möta och hantera en eventuellt kraftigt ökad smittspridning. Ytterst handlar det om att skydda människors liv och hälsa, säger socialminister Lena Hallengren.

Från löpet

Dagens lunch

Dagens lunch

Grattisannonser

Grattisannonser Boka en gratis grattisannons för publicering här på magazin24.se

Minnesannonser

Minnenannonser Välkommen att boka in din minnesannons på magazin24.se
+
-