Västra Mälardalen
12:30 | 18 mars 2021

Munskydd rekommenderas i regionens alla vårdbyggnader

Smittskyddsläkare Jan Smedjegård: ”Konsekvenserna kan bli allvarliga om vi inte tar det säkra före det osäkra”.

Foto: Pixabay

I ett pressmeddelande under torsdagen meddelar Region Västmanland att alla som vistas i regionens vårdbyggnader, inklusive Folktandvården, nu omfattas av rekommendationen att bära munskydd.

”Det vill säga medarbetare, patienter och övriga personer som vistas i lokalerna i sitt yrke oavsett om personerna tidigare varit sjuka i covid-19 eller har vaccinerat sig. Rekommendationen trädde i kraft den 15 mars och gäller tills vidare. Barn yngre än 16 år är undantagna kravet på munskydd. Personer som har svårighet att ha munskydd ombeds att alltid hålla minst två meter till andra personer”, skriver Region Västmanland i pressmeddelandet.

– Även vaccinerade personer och personer med antikroppar kan i vissa fall sprida covid-19-smitta. Vi befinner oss i början av den tredje vågen och har både brittiska och sydafrikanska varianter av coronaviruset i Västmanland. Konsekvenserna kan bli allvarliga om vi inte tar det säkra före det osäkra. Det betyder att om man rör sig i en vårdmiljö då bör man ha munskydd på sig, säger smittskyddsläkaren Jan Smedjegård.

Regionen kommer dela ut engångsmunskydd till de som inte har.

”Sedan den 15 mars står regionens medarbetare i flera av sjukhusens entréer för att erbjuda handsprit och munskydd och se till att munskydden sätts på korrekt. Munskydd rekommenderas sedan tidigare i kollektivtrafiken och rekommendationerna är att använda engångsmunskydd och inte tygmunskydd”, meddelar Region Västmanland.

– Folkhälsomyndigheten rekommenderar CE-märkta engångsmunskydd och det gör vi också. Men det är viktigt att komma ihåg att munskydd inte ersätter övriga rekommendationer, även med munskydd behöver vi hålla avstånd och undvika nära kontakter, poängterar Jan Smedjegård.

Vidare informerar Region Västmanland att besöksförbudet på sjukhusens avdelningar ligger kvar. Detta gäller även vaccinerade personer och personer med antikroppar mot covid-19.

 

Från löpet

Dagens lunch

Dagens lunch

Grattisannonser

Grattisannonser Boka en gratis grattisannons för publicering här på magazin24.se

Minnesannonser

Minnenannonser Välkommen att boka in din minnesannons på magazin24.se
+
-