Västmanland
15:30 | 9 april 2021

Regionen går upp i förstärkningsläge

Beredskapen höjs: ”Vi är i ett ansträngt läge framför allt inom intensivvården”.

Foto: Region Västmanland

Region Västmanland har under fredagseftermiddagen gått upp i förstärkningsläge, det näst högsta beredskapsläget. Detta sker för att hantera situationen inom intensivvården både vad gäller patienter med covid-19 och övriga patienter.

”Hälso- och sjukvården är satt under press. Antalet vårdade covidpatienter har de senaste två veckorna varierat mellan 15 och 30. Antalet IVA-patienter har ökat de senaste dagarna såväl i Västmanland som i övriga Sverige. Därutöver är personalsituationen ansträngd med hög sjukfrånvaro. Samtidigt ställer planeringen och genomförandet av vaccinationsplanen stora krav på regionens förmåga att snabbt kunna hantera förändrade förutsättningar”, skriver Region Västmanland i ett pressmeddelande.

På fredagen vårdades elva patienter inom intensivvården. Sex av patienterna vårdas för covid-19.

För att mer effektivt kunna nyttja regionens samlade resurser och snabbare kunna möta en förvärrad situation exempelvis ett allt större vårdbehov eller en stor olycka gick Region Västmanland upp i förstärkningsläge idag den 9 april kl.14.00. Förstärkningsläget gäller tillsvidare.

– Vi är i ett ansträngt läge framför allt inom intensivvården och har beslutat att idag gå upp i förstärkningsläge. Patientbeläggningen förväntas bli hög och vi behöver säkra bland annat bemanningen. Vi vädjar till länets alla invånare att hjälpa till genom att följa de lokala rekommendationerna och undvika situationer med förhöjd olycksrisk, säger Tf. Hälso- och sjukvårdsdirektör, Liselott Sjöqvist.

Från löpet

Dagens lunch

Dagens lunch

Grattisannonser

Grattisannonser Boka en gratis grattisannons för publicering här på magazin24.se

Minnesannonser

Minnenannonser Välkommen att boka in din minnesannons på magazin24.se
+
-