KRÖNIKA
09:00 | 21 oktober 2023

Små ögonblick som gett stora avtryck

Kan det bero på att jag tagit stora beslut de senaste året.

Kan det vara ålder, kan det vara vilka jag umgås med, eller är det bara min nyfikenhet på vad jag aldrig kan veta som gjort att jag blivit så fascinerad av termen ”sliding doors moments”?

Termen översätts till ”skjutdörrsögonblick” och blev populärt för dryga tjugo år sedan och handlar helt enkelt om till synes oviktiga ögonblick som ändå förändrar banan för framtida händelser i ens liv.

Har ni någonsin tänkt på det? Har ni någonsin varit med om någonting som i stunden inte verkade vara en stor händelse men som visade sig ge stor påverkan på framtiden? Det finns ju såklart större och mindre händelser, mer eller mindre vanliga händelser som ändå haft en stor inverkan i slutändan.

För ett och ett halvt år sedan så tog jag beslutet att lämna tryggheten i Sverige och flytta till ett land som pratar ett språk jag långt ifrån behärskar, ett land där jag inte känner mer än en handfull människor, men ett land där min kärlek fanns. Och jag kom att tänka på det, mängden sliding doors moments som byggdes upp till att jag faktiskt träffade honom, min sambo, och att jag flyttade hit.

För det första så hade jag chansen att börja min kandidatutbildning ett år tidigare än vad jag gjorde, men situationen jag befann mig i var inte optimalt för det. Hade jag gjort det så hade jag troligtvis aldrig träffat min sambo. Om han inte valde att läsa sin master i Sverige och välja det universitet som jag gick på så hade vi garanterat aldrig träffats.

Hade inte han kommit fram till mig på en förfest och berömt det avsevärt äckliga ”fulvinet” jag som bryggmästare i programmets festeri hade gjort, så hade jag aldrig swipat höger på honom på Tinder vid ett senare tillfälle, enbart för vetskapen att jag då hade varit tvungen att prata på engelska med honom.

Okej, det var inte det värsta skjutdörrsögonblicket jag har hört om. Men ändå, små ögonblick som förändrade banan för framtida händelser. Jag hade inte tänkt flytta längre än till Malmö, men det blev ett par till mil söderut så att säga.

Men i och med mitt intresse för dessa ögonblick har jag självklart läst om andra, mer livsavgörande händelser. Som den mamman och dottern som befann sig i Malaysia men samma morgon de skulle flyga hem försov dem sig och missade flyget. Flygplanet som de skulle ha varit på var Malaysia Airlines Flight 370 som försvann år 2014.

Jag tänker även på sådana sliding doors moments som vi kanske inte ens är medvetna om.

Eller sådana ögonblick som vi kommer att vara med om i framtiden. Kanske är det den filosofiska sidan i mig som väcks till liv när jag tänker på sådana här saker som gör att jag verkligen inte kan sluta.

Vem hade jag varit om jag inte tagit det eller det beslutet? Hur hade livet varit om jag gjort si eller så istället? Eller hur kommer livet att bli om jag gör ditten eller datten?

Ja, ni vet, existentiella frågor, som egentligen ingen har svar på, det är något jag älskar att diskutera och tänka på.


Det här är en krönika. Skribenten är fristående och åsikterna är skribentens egna.

Tänk på: håll dig till ämnet, håll god ton och visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln

Från löpet

Dagens lunch

Dagens lunch

Grattisannonser

Grattisannonser Boka en gratis grattisannons för publicering här på magazin24.se

Minnesannonser

Minnenannonser Välkommen att boka in din minnesannons på magazin24.se
+
-