KRÖNIKA
16:25 | 10 juni 2022

Sol och vind erövrar världen

Energipolitiken är en av de största frågorna i årets val. Vinterns höga elpriser har aktualiserat frågor om investeringar i förnybar energi och energieffektivisering.

Vi är nyfikna på vad politiker, företagare och myndigheter har att säga kring energifrågan. En positiv utveckling kräver en väl genomtänkt och långsiktigt hållbar politik.

Vi kan glädjas över att det finns gott om uthålliga energikällor. Bara den energi som jorden tar emot från solen under en timme skulle kunna täcka alla människors energibehov under ett år. Vind, vattenkraft, vågkraft, växtkraft som kan omvandlas till bioenergi, månens dragningskraft som ger upphov till tidvatten, värme i jordens inre som kan omvandlas till elenergi, spillvärme som kan omvandlas till el, energieffektivisering…

Det gäller bara att välja klokt och samordna. Sol, vind och vatten är närliggande energikällor. De kräver inte byggande av nya, ovälkomna, rikstäckande elledningar. När vinden tar i eller när solen skiner justeras dammluckorna upp. Vattenkraftsägarna spar energi till tider då andra förnybara energikällor måste täcka efterfrågan. Satsar vi klokt kan vi även fortsättningsvis ha varmt i stugan, läsa när det mörknar och ta bilen till arbete, affär och nöje.

Just nu verkar solcellsprojekten vara på gång, i varje fall om man tittat på utvecklingen under förra året. Fjolåret blev ett rekordår för svensk solenergi. Sammanlagt byggdes drygt 26 000 nya, nätanslutna solelanläggningar, 20 procent fler än året innan. Enligt tidskriften ”Sveriges Natur och nyhetstjänsten Newsworthy” hamnade Västmanlands län på 12-e plats, en ökning med 40 procent. Västmanlands län toppades av Arboga med 252 watt en ökning med 60 procent, Sala blev tvåa 244 + 44 procent, Köping trea 230 + 67 procent, Skinnskatteberg fyra 185 + 39 procent, Hallstahammar femma 184 + 32 procent, Kungsör hamnade på sjunde plats 141 + 56 procent,

Internationellt räknar Energy Agency med att solenergi kommer att vara världens största elenergikälla år 2050.

Vi borde lära av danskarna. Utvecklingen på den danska ön Samsö är ett efterföljansvärt exempel. Ön är i stort sett självförsörjd på energi. Det har den egna befolkningen fixat. Utöver investeringar i solceller på taken står samsöborna för huvuddelen av investeringskostnaderna för elva landbaserade vindkraftverk som försörjer dem med energin de behöver och tio havsbaserade vindkraftverk som producerar överskottsenergi för export till Jylland. Politiker i Västra Mälardalen och för övrigt alla som är engagerade i energifrågorna gör en utflykt till Samsö och lär av ett projekt som gillas av de närboende.

Fjolåret blev ett rekordår för svensk solenergi

Gotland, betydligt större än Samsö, var på väg att lyckas med en liknande satsning. Med Mikael Odenberg (M) i spetsen beslutades om satsningar på nya kablar till fastlandet. Det skulle förse övriga Sverige med el från en massiv satsning på vind- och solel på Gotland. Men Mikaels efterträdare skrotade projektet. Skrotningen var ”korkad” säger Odenberg. Ytterligare 15 mil kabel till Estland hade höjt värdet på satsningen.

”En sak är klar energifrågorna kräver politiska överenskommelse som håller långsiktigt. Energibeslutet i riksdagen år 2016, som alla partier stod bakom, skapade långsiktiga spelregler. Det tillät även icke skattefinansierad ny kärnkraft. Men tyvärr, M och KD saknade ett långsiktigt ansvarstagande. Redan 3 år senare lämnade de överenskommelsen och skapade på det sättet förvirring bland allmänhet, forskare och entreprenörer

Kommunerna älskar vindkraft men inte i hemkommunen. Politikerna står inför tuffa val. Skall de underlätta för medborgana med olika subventioner som gör det billigare att tanka bilen eller värma bostaden eller ska de fortsätta att straffa ut fossila bränslen med olika avgifter?

Så har vi Ryssland som valt krig och ovänskap i stället för fred och välstånd. Stridsvagnar, jakt- och bombflyg som slukar fossil energi är inte hållbara satsningar. Hot mot grannländerna tvingar till satsningar på klimatovänlig upprustning.

Vapentillverkare och oljeproducenter jublar. Deras aktier har stigit kraftigt under kriget i Ukraina, medan hållbara satsningar blir olönsamma.

VMO säger i sin senaste rapport ”Det går nog inte att hejda uppvärmningen, alla tecken slår fel”. Med så vansinninga världsledare ser det ut som om VMO har rätt. Hur får vi stopp på dessa galningar som styr hela länder?

Vi måste se till att sol och vind erövrar Västra Mälardalen.


Det här är en krönika. Skribenten är fristående och åsikterna är skribentens egna.

Från löpet

Dagens lunch

Dagens lunch

Grattisannonser

Grattisannonser Boka en gratis grattisannons för publicering här på magazin24.se

Minnesannonser

Minnenannonser Välkommen att boka in din minnesannons på magazin24.se
+
-