Arboga
10:47 | 6 november 2023

Arboga Medeltid utsett till årets kulturbevarare

Föreningen tog emot priset vid en ceremoni på Västerås slott.

Maria Norman från Arboga Riddarna och Peter Weiderud, ordförande i Arboga Medeltid. Foto: David Eriksson/arkiv

Föreningen Arboga Medeltid har fått utmärkelsen ”Årets kulturbevarare” av Västmanlands Kulturmiljöförening. Vid en ceremoni på Västerås slott tog föreningen emot priset av landshövding Johan Sterte.

I motivering för priset nämns att föreningen med ”Arboga medeltida historia som grund skapat kulturdagar med mängder av aktiviteter, såsom vandringar, spel, marknader, föreläsningar och workshops under 30 års tid.”

Motiveringen fortsätter: ”Detta har föreningen genomfört på ett folkligt, festligt och underhållande sätt, både för stora och små. Genom medeltidsdagarna har man skapat förståelse och bidragit till ökad kunskap om vår medeltida historia och inte minst skapat ökad gemenskap för Arbogaborna.”

Föreningens ordförande Peter Weiderud mottog priset och höll tacktal. Där nämnde han bland annat att Arbogaborna är stolta över vad medeltiden representerar för Arboga. Arboga tog emot influenser från tyska Hansan och Franciskanerna från Italien. Arboga blev ett ekonomiskt, kulturellt och politiskt centrum.

– Det var en tid av öppenhet, nyfikenhet och tolerans. De kanske viktigaste egenskaperna för att ett samhälle ska utvecklas, sa Peter Weiderud i sitt tacktal enligt ett pressmeddelande från Arboga Medeltid.

Tänk på: håll dig till ämnet, håll god ton och visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln

Från löpet

Dagens lunch

Dagens lunch

Grattisannonser

Grattisannonser Boka en gratis grattisannons för publicering här på magazin24.se

Minnesannonser

Minnenannonser Välkommen att boka in din minnesannons på magazin24.se
+
-