Crosskart
08:59 | 11 september 2022

Efter andra raka SM-guldet – Eliasson öppnar för att byta motorsport

Talangen från SMK Arboga: ”Det är en diskussion vi får ta”.

Noel Eliasson. Foto: Annemo Friberg

Inför den näst sista deltävlingen av crosskart-SM så var förutsättningarna enkla: vid seger skulle Noel Eliasson säkra SM-guldet. På Västerås Motorstadion gjorde SMK Arboga-föraren precis det. I söndags förra helgen rullade Eliasson in på en förstaplats i 650cc-klassen och säkrade sitt andra raka SM-guld.

– Det var lite nerver inblandade. Körningen under lördagen var lite yvig, men under söndagen lyckades jag bättre. Jag kvalade in som etta i A-finalen och väl där fick jag en riktigt bra start. De som var bakom mig visste att om jag vann så var det klart. De körde då bort varandra lite grann. I stället för att köra om mig så slog de ihop med varandra vilket gav mig en lucka direkt från start. Den kunde jag hålla hela vägen in mål, säger Noel.

A-finalen i 650cc-klassen blev ganska odramatisk för Eliassons del. När han körde över mållinjen var han svensk mästare för andra året i rad.

– Väldigt skönt! Att ta det två år i rad känns otroligt. Jag är jätteglad och jättestolt, säger Eliasson.

Planen inför säsongen var att försvara SM-guldet. Säsongen gick med andra ord helt enligt planen för Eliasson och hans team.

– Det är en sak att säga det och en helt annan att genomföra det. Det är mycket som ska klaffa över en hel säsong, men för oss har det gjort det. Väldigt skönt att det nu är klart.

Hur var känslan att stå högst upp på pallen som nykrönt svensk mästare? 

– En väldig lättnad. Skönt att få fira lite och släppa allt runtomkring en stund. Bara njuta, helt enkelt.

Helgen den 24-25 september avgörs den sista deltävlingen i årets Crosskart-SM när säsongen summeras i Haninge. Noel Eliasson kan nu åka dit helt avslappnad och utan press.

– Det är fem deltävlingar i SM där fyra ska räknas och en räknas bort. Vi måste starta tävlingen i Haninge, men jag kan åka den helt utan press och mest för skojs skull. Det känns väldigt skönt.

Du vill väl vinna ändå?

– Ja, nu säger jag att jag kommer köra rätt så lugnt men när hjälmen åker på så växer tävlingshornen tillbaka. När man väl står där på startlinjen så händer något, skrattar Noel Eliasson.

Noel Eliasson försvarade sitt SM-guld i 650cc-klassen. Foto: Annemo Friberg

Säsongen 2022 har varit en lyckad sådan för Noel Eliasson. I maj blev det officiellt att 18-åringen från Arboga hade blivit uttagen att representera Bilsportlandslaget under året. För några veckor sedan blev han han mästare i Northern European Zone efter fyra raka deltävlingssegrar och detta kryddades alltså med en ny SM-titel.

– Helt fantastiskt! Jag är jättenöjd med vad vi har kunnat prestera på den här nivån. Att komma till säsongen som regerande mästare och dessutom uttagen i landslaget gjorde att jag fick extra uppmärksamhet i media och bland andra tävlande. Jag tycker vi har hanterat det bra. Att nu stå här med två guld känns otroligt fint.

Vad är nästa steg för dig? 

– Vi får se vad det finns för möjligheter. Det är en lång vinter där vi får se över möjligheterna till nästa säsong. Klart är att det inte blir 650cc för mig i alla fall. Det är det enda vi vet i nuläget.

Kan det bli aktuellt med en annan sport, exempelvis rally eller rallycross? 

– Det kan det bli. Det är en diskussion vi får ta och sen se vilka möjligheter som finns. Ekonomin styr mycket och det ligger en hel del arbete bakom. Vi får helt enkelt vänta och se vad som händer nästa år, avslutar Noel Eliasson.

Från löpet

Dagens lunch

Dagens lunch

Grattisannonser

Grattisannonser Boka en gratis grattisannons för publicering här på magazin24.se

Minnesannonser

Minnenannonser Välkommen att boka in din minnesannons på magazin24.se
+
-
ANNONS: Test innehåll med länk
Läs allt här Magazin24