Arboga
18:11 | 6 november 2020

Jonna Lindman tar över ordförandestolen i Arboga

Den 1 december ersätter Jonna Lindman Anders Röhfors som kommunstyrelsens ordförande och blir kommunalråd på heltid inom Arboga kommun. Ett Arboga som de kommande åren står inför tuffa ekonomiska utmaningar. "Ekonomin är bra för resten av 2020 och 2021. Sen kommer det riktigt tuffa år", säger Lindman.

Jonna Lindman (M) tar vid månadsskiftet över som kommunstyrelsens ordförande i Arboga. Foto: David Eriksson

Vid kommunfullmäktiges sammanträde den 22 oktober valdes Jonna Lindman (M) till kommunstyrelsens ordförande. Den 1 december efterträder hon Anders Röhfors som har haft posten sedan 2016.

– Det känns naturligtvis jättespännande. Det är en utmaning. Jag är stolt, glad och tacksam för förtroendet, säger Lindman.

Är det här en position du strävat efter?

– Nej, faktiskt inte. Naturligtvis är det kul att komma så högt det går, men det har aldrig varit ett mål.

Hur reagerade du när du fick frågan?

– Det var ganska självklart. Jag har vetat om att vi skulle göra på det här sättet under en längre tid. Jag hade hunnit vant mig och det känns helt naturligt.

Vilken respons har du fått från din familj, andra politiker och invånarna?

– Familjen frågade om jag verkligen skulle ge mig in på det här. Det är en utsatt roll, men de stöttar mig. Från kompisar och politiska kollegor har det bara varit positivt. De politiska motståndarna har gratulerat mig, säger Jonna med ett leende.

Lindman berättar att hon varit politiskt intresserad ända sen barnsben. Hennes pappa satt tidigare i socialnämnden och var politiskt aktiv. På hennes mans sida finns dessutom hans farfarsfar Arvid Lindman (M) som var statsminister under första delen av 1900-talet.

– Politiken har alltid funnits där. Vi hade många intressanta och högljudda diskussioner vid matbordet för min pappa var socialdemokrat. Jag valde Moderaterna redan i 15-årsåldern och det gjorde jag för att valfriheten och individen är i centrum. Att få utveckla sina egna tankar, idéer och drivkrafter är jätteviktigt för mig. Då passade Moderaterna bäst in.

För 18 år sedan fick hon frågan om att gå in i Moderaterna och hon svarade ja. Sedan dess har hon haft flera olika uppdrag, bland annat som gruppledare för Moderaterna de senaste fyra åren. Från den 1 december får hon alltså titeln kommunstyrelsens ordförande och blir kommunalråd på heltid.

– Som sagt så är det en utsatt position och lite av ett dygnet runt-jobb. Jag tror att man måste kunna skaka av sig ibland och samtidigt ta sig tid att göra saker man mår bra av i hemmet. Det gäller att skapa tid för återhämtning, säger Jonna.

Vilka utmaningar står Arboga som stad inför just nu?

– Det är naturligtvis ekonomin. 2021 ser bra ut på grund av att staten skjutit till ganska rejält med pengar, men de är tillfälliga. Det gör att ekonomin är bra för resten av 2020 och 2021. Sen kommer det riktigt tuffa år, om vi inte får mer statliga bidrag. Hur det än är så styr ekonomin allt. Utan ekonomi har vi ingen vård och omsorg, skolor, gator, vägar och torg. Ekonomin är helheten, säger Lindman.

Som fortsätter:

– Sen är det naturligtvis jobben och att få fler i sysselsättning. Vi ligger på lite över tio procent i arbetslöshet just nu. Det här är lite långsiktiga frågor vi måste jobba med. Kortsiktigt är planen att få till en ny Gäddsgårdsskola. Det har vi pratat om i ganska många år, men nu är vi på väg.

Hur långt fram är ni i den processen?

– En förstudie är startad. Nu sitter verksamheten och jobbar med bolaget. Processen pågår.

Är tanken att riva den gamla skolan för att bygga en helt ny?

– Ja, det är det. Den byggnaden är inte bra. Jag gick själv på ”Gäddan”. Den var sliten redan då och det var många år sen jag gick där, säger Lindman med ett skratt.

Det nya kommunalrådet berättar vidare Gäddgårdsskolan kommer bli nästa stora investering inom kommunen efter det nya demensboendet, LSS-boendet och förskolan Skogsgläntan.

– Vi har haft tre stora byggnationer på gång samtidigt som det pågått renovering av Herrgårdsbron. Den renoveringen pågår även nästa år.

En annan viktig fråga som Lindman lyfter fram är drogproblematiken. Ett ständigt återkommande problem genom samhället i stort.

– Vi har börjat ta vattenprover för att faktiskt se hur det ser ut. Vi har fått svar, men inte riktigt fått svaren analyserade för att riktigt se vad de betyder. Det är en jätte­viktig fråga, men en fråga som vi inom kommunen inte klarar av att besvara själva. Det måste vi göra ihop med polisen och andra samarbetspartners.

Ett hett samtalsämne inom Arboga Kommun har varit friskolan i Medåker. Jonna Lindman säger så här på frågan om hela processen egentligen var helt onödig:

– Det har varit en väldigt olycklig hantering överhuvudtaget. Jag vet inte om man ska ha en folkomröstning om en liten skola, men nu hade vi bestämt det och satt ett datum. Sen kom covid-19. Hade vi kunnat gjort det annorlunda? Nej, inte där vi var just då. Vi hade tryckt upp valsedlar och allt var i gång, men vi hade inte kunnat coronasäkra folkomröstningen. I dag hade vi kunnat gjort det med den kunskap som finns, men inte då.

– Sen kom nästa fråga om vi hade kunnat vänta med nedläggningen av skolan? Nej, det hade vi inte kunnat göra. Vi behövde verkligen ta ett krafttag med ekonomin.

Nu blir det en friskola i Medåker. Vad är dina tankar kring det?

– Det känns som en jättebra lösning! Då kommer vi tillbaka till varför jag blev politiker. Det här med folks engagemang och drivkraft är jätteviktigt. Jag applåderar friskoleföreningens alla initiativtagare och de som jobbar med det. Det är sånt här man vill se mer av i samhället!

I Arboga är det som bekant P7-konstellationen med Moderaterna, Centerpartiet, Kristdemokraterna, Liberalerna, Vänsterpartiet, Omsorgspartiet och Miljöpartiet som sitter i majoritet sedan fyra år tillbaka. Jonna Lindman berättar att samarbetet fortsatt fungerar bra.

– Vi tar en mandatperiod i taget och jag tror absolut vi kommer hålla ihop under de två år som är kvar till nästa val. Vi trivs med varandra. Det är sju partier som ska samsas och komma överens, viket vi gör! Naturligtvis har vi fått lägga de rent ideologiska frågorna åt sidan. Vi är representerade från Vänsterpartiet till Moderaterna vilket är väldigt olika ideologier.

Om det skulle bli ett skifte vid nästa val och ni skulle hamna i opposition, går det att hålla ihop P7-konstellationen även då?

– Jag vill inte spekulera. Ett val är ett val. Som moderater går vi fram i ett val med målet att få så många mandat som möjligt själva. Det skulle vara väldigt roligt om vi moderater skulle få styra ensamma, men så kommer det naturligtvis inte att bli. Det ska till väldigt mycket.

Hur ser du på Arbogas framtid?

– Jag ser ljust på Arbogas framtid. Det är fantastisk stad att leva och verka i. Under pandemin har vi sett ett ökat intresse för att flytta ut från storstäderna. Då har vi ett perfekt läge. Vi är den lilla staden som har nära till tre stora städer (Örebro, Västerås och Eskilstuna) samtidigt som vi inte ligger långt ifrån Stockholm. Hela Västra Mälardalen är en mycket fin region att bo i, säger Jonna Lindman.

Avslutningsvis vill Jonna Lindman uppmuntra fler att engagera sig inom politiken.

– Vi har börjat prata om att bjuda in till informationsträff eller utbildning där alla partier, både majoriteten och oppositionen, går ihop. Vi har samma problem allihop. Som politiker jobbar vi ju i förtroendebranschen och jag tror vi har bland de sämsta siffrorna av alla gällande det. Det bäddar inte direkt för att fler vill bli politiker, men vi hoppas ändå att fler vill engagera sig. Vilket parti du än sympatiserar med, avslutar Jonna.

“Hur det än är så styr ekonomin allt. Utan ekonomi har vi ingen vård och omsorg, skolor, gator, vägar och torg. Ekonomin är helheten”, säger Jonna Lindman.
Jonna Lindman är redo för sin nya roll inom Arboga kommun. Foto: David Eriksson

Från löpet

Dagens lunch

Dagens lunch

Grattisannonser

Grattisannonser Boka en gratis grattisannons för publicering här på magazin24.se

Minnesannonser

Minnenannonser Välkommen att boka in din minnesannons på magazin24.se
+
-