Magazin24, köpingar och tidningar
Det är nu 24 år sedan Magazin24 blev verklighet och tidningen startades – från idé till distribuerad till varje hushåll.
Det är nu 24 år sedan Magazin24 blev verklighet och tidningen startades – från idé till distribuerad till varje hushåll.
Under den här resan har givetvis mycket förändrats men nu i backspegeln kan vi konstatera att våra orter har expanderat, utvecklats och mer eller mindre undkommit många nedläggningar och mycket elände som drabbat andra orter.
Industrierna finns kvar, kinesen i Arboga serverar fortfarande fyra små rätter, konditori Bivur ligger där det ligger, i Arboga har försvarets verksamhet med underleverantörer fått en ny renässans efter att en gång i tiden nedrans Trollhättan snodde flygmotorunderhållet och Kungsör blir alltmer attraktivt som pendlarort.
Förändring är bra – men inte just här. Det är bara att titta på Ströbohög. Saker förändras inte så snabbt. Det är samma hög som 800-talets köpingsbor som Svipdag Svinhugg, Eirik Nidingsbane och Valdemar Bakslug en gång beskådade.
Titta bara på ordet Köping – hur många har inte försökt sno det – Jönköping, Falköping, Malmköping, Linköping, Norrköping, Söderköping, Äsköping, Lidköping, Enköping – och alla har misslyckats för det finns bara ett original.
Det har gått så långt att man till och med försökt hitta på platser för Köping är så spännande, se bara Grönköping. Det heter inte Grönträsk, Gröneå eller Grönsala för det skulle låta extraordinärt idiotiskt. Det blir Grönköping, vackert, stilrent och passande. Sammantaget – saker är rätt okej.
Magazin24 har fått vara med på den resan ni alla gjort och förmedlat, allt från lokala nyheter, till erbjudanden och varit en del av debatten om vår närsamhälles framtid.
Tidningar vill gärna prata om tidningar, precis som jägare talar jakt och basketspelare pratar boll och korg, men det finns en annan dimension som man inser när man jämför olika orter och vad en lokaltidning innebär.
Surahammar har ingen egentlig lokaltidning, visst, VLT skriver ibland men det är inte mycket. Så vad innebär det? Det blir en tystnad, ett mörker. Lite gnistor här och där på sociala media men kommunalpolitiken lever sitt eget liv och folket sitt.
Tidningen fungerar som en brygga mellan det som beslutas och väljarna. Tidningen ger lokala företag möjlighet att visa upp vad de kan göra, erbjuda och tillföra i form av annonser och nyhetsinslag där de förekommer.
Tidningen engagerar läsarna om kulturevenemang, vad som sker i den lokala sportklubben, och allt omkring.
Därför har KAK en styrka i att det finns två tidningar. Den andra är visserligen inte så rolig men allt färre står ut.
Kommunpolitiker må bli upprörda över tidningar när deras bästa idéer blir ifrågasatta, vare sig det är vätgasfabrik eller 25-tal jättestora propellrar på Tretjärnsberget. Det kanske inte var deras bästa idéer när allt kom omkring.
Pressen har en roll att påtala vad som är fel och vad som inte är bra i den politiska processen och offentlig sektor. Varför? Därför att tidningen är ett språkrör för folket, den samlar ihop och aggregerar ett allmänintresse att skåda det allmänna som en motpol mot politisk makt och inflytande över folket.
Egentligen för tidningar ut politiken för de förtroendevalda eftersom de kan själva debattera genom inlägg, debattartiklar och framför allt intervjusvar eller andra redovisningar hur man tycker och tänker.
En effektiv kommunalpolitiker behöver tidningen på samma sätt som tidningen behöver politikern för att kunna berätta vad som är på gång, vilken utveckling de förtroendevalda eftersträvar och som ett kvitto åt väljarna att rätt personer blivit valda.
Så det är när det inte finns en tidning som man ser bristen. Även om vi rört oss mot sociala media och nyheter på nätet kvarstår lokaltidningen som en plattform för nyheter, företagarnas utbud och åsikter på det lokala planet – i tryck och på tidningens nätsida.
Socialmedia kan upplysa men oftast saknas mer än spridda skurar av information och kan vara snabbfotade eftersom sociala media är på plats.
När det sker en mindre krock eller gräsbrand åker mobilerna upp och lägger ut bilderna med kommentarer på social media men det stannar där. Tidningen tar vid att intervjua, berätta ett sammanhang och ge en bakgrund.
En bekant till mig var tidigare chef för Norrtälje Tidning och påpekade att det i framtiden bara finnas de riktigt lokala tidningarna och riktigt stora tidningarna med nationell och global utblick med resurser att göra djupa analyser och arbetsintensiva undersökande artiklar. Allt däremellan finns inte längre. Varför?
Mellanskiktet med regionala tidningar som VLT, Uppsala Nya Tidning, Gefle Dagblad, och Östgöta Correspondenten är för tröga att hinna med det riktigt lokala, klarar inte av att täcka länets alla lokala aktiviteter, det slås på nätet som är snabbare att producera nyheter om än att det inte är producerat av journalister och de har inte resurser att täcka de stora nationella frågorna. Mellanskiktet av tidningar blir ointressanta.
Det gör att lokala nyheter blir allt viktigare att förmedla och om vi tittar på rena fakta – vad berör människor i deras liv?
Av all offentlig service levereras 80 procent av alla tjänster av kommunen och landstinget. Vi har merparten av våra bekanta högst två postnummer bort.
Vi lever, försörjer oss och vidbränner ungspannkaka på en plats vi uppskattar och trivs med – vår plats på jorden.
Det är på den platsen lokaltidningen finns för att berätta, visa upp, erbjuda och inbjuda.
Magazin24 eftersträvar, precis som våra branschkollegor i mindre städer, att vara en del av lokalsamhället där Himmeta och Valskog har mer nyhetsvärde än fjärran omvärld. Vi tackar våra läsare som hängt med under dessa år, det har varit en spännande resa som nu fortsätter.
Det här är en krönika. Skribenten är fristående och åsikterna är skribentens egna.