Arboga
14:52 | 31 juli 2020

Naturreservatet Södra Hammaren fyller 100 år

Planerade firandet ställdes in på grund av pandemin: "Hoppas ändå att många får möjlighet att besöka vår hundraåring".

Naturreservatet Södra Hammar utanför Arboga firar 100 år. Foto: Länsstyrelsen

Den 31 juli 1920 bildades länets första naturreservat som fick namnet Södra Hammaren och är lokaliserat vid Hjälmaren i södra Arboga. Där växer ek, ask, asp, lind, lönn och björk och vissa av träden är över 200 år gamla. Träden är en rest från när området var en slåtteräng och gräs och löv skördades för att bli foder till djuren under vintern.

Idag är det en frodig lövskog som fått utvecklas fritt utan inverkan av människor under 100 år.

– Det finns många roliga detaljer kring Södra Hammaren. Till exempel låg naturreservatet från början inte i Västmanlands län utan det är Länsstyrelsen i Örebro län som fattade beslutet om att bilda Södra Hammaren. Men sedan dess har länsgränsen flyttats och numera förvaltar vi den fina naturen i reservatet, säger Kristina Hanson, naturvårdshandläggare på Länsstyrelsen i Västmanlands län, i ett pressmeddelande.

Ett 100-årsjubileum var planerat men fick ställas in på grund av omständigheterna kring coronaviruset.

– Att vårda, värna och levandegöra naturen är bland Länsstyrelsens viktigaste uppgifter. Vi är därför mycket stolta över vårt äldsta naturreservat Södra Hammaren som nu fyller 100 år. En aktningsfull ålder som vi hade planerat att fira stort, om de gällande omständigheterna med anledning av coronaviruset inte hade förhindrat det. Jag hoppas ändå att många får möjlighet att besöka vår hundraåring och jubilar på egen hand, säger landshövding Minoo Akhtarzand.

“Från parkeringen är det cirka 1 500 meter till Södra Hammaren. Det är en promenad genom ett vackert öppet landskap med ekholmar. Promenaden går även igenom grannreservatet Norra Hammaren som bildades 2014. Genom de båda reservaten går en liten stig. Blomsterprakten är som störst om våren då marken är full av sippor och liljekonvaljer. Just nu under högsommaren är reservatet som en lummig grotta där man kan strosa under de höga trädkronorna och njuta av fågelsång”, skriver Länsstyrelsen Västmanland i pressmeddelandet.

Från löpet

Dagens lunch

Grattisannonser

Boka en gratis grattisannons för publicering här på magazin24.se

Minnesannonser

Välkommen att boka in din minnesannons på magazin24.se
+
-