ARBOGA
12:00 | 11 mars 2023

Vi tittar in i en bit teknikhistoria

Entusiasterna på Robotmuseet i Arboga bygger, renoverar och förvaltar gamla klenoder från svensk krigshistoria.

Foto: Henrik Hansson.

Rolf Jahr, museivärd på Robotmuseet i Arboga möter upp i entrén. Han sitter i styrelsen för Robothistoriska Föreningen i Arboga, pensionär och numera en glad entusiast som tillsammans med ett 15-tal eldsjälar ständigt arbetar med att förbättra och underhålla alla inventarier samt driva själva museet så det blir trevligt för de cirka 2 500 personer som årligen besöker den magnifika utställningen.

Rolf Jahrl, museiintendent. Foto: Henrik Hansson.

– Föreningen är ideell och har ungefär 130 medlemmar. Man kan säga att vår gemensamma passion är teknik och speciellt teknikhistoria, säger Rolf.

Många av medlemmarna är högt utbildade ingenjörer och har tidigare arbetat med konstruktioner som museet idag ställer ut.

Museet visar upp motorer till jetflyg, system för radarövervakning och framför allt en mängd olika robotar och robotsystem.

V1-bomben. Foto: Henrik Hansson.

En klenod bland pjäserna är den tyska modellen V1, eller ”den flygande bomben” som den kallades. I 650 km/tim flög den obemannad över Västeuropa under andra världskriget för att sätta skräck i Englands och främst Londons befolkning. Varför en tysk robot i samlingarna? Rolf berättar:

– Saab Scania satte i mitten av 40-talet igång tillverkningen av RB 310 där cirka 70 stycken tillverkades och iordningställdes vid CVA här i Arboga. V1-roboten var lite av en förlaga till RB 310 då pulsmotorn var av samma typ som i Tysklands flygande bomb.

RB 310. Foto: Henrik Hansson.

En viktig och spännande del av museet är dess simulatorer. J35B Draken- och JAS39 Gripen-simulator, Link Trailer, för utbildning i instrumentflygning samt två olika robotsimulatorer. Man kan även krypa ner i en autentisk Viggen-cockpit och prova ens skjutskicklighet genom att styra en RB05 mot ett fast eller rörligt mål.

En av simulatorerna. Foto. Henrik Hansson.

Att få ihop dessa simulatorer bevisar att personalen på Robotmuseet är enormt kunnig. Gammal teknik ska länkas ihop med ny. Knapptryckningar ska överföras till rörelser.

Allt framför stora projektioner av omgivningarna du simuleras flyga i. Arboga Robotmuseum bjuder på en viktig och intressant del av svensk industrihistoria och är väl värt ett besök.

Kommentera artikeln

Från löpet

Dagens lunch

Dagens lunch

Grattisannonser

Grattisannonser Boka en gratis grattisannons för publicering här på magazin24.se

Minnesannonser

Minnenannonser Välkommen att boka in din minnesannons på magazin24.se
+
-