Debatt
07:14 | 12 februari 2024

”Kan ni se oss i ögonen?”

Kan ni se oss i ögonen KAK:s Regionpolitiker, efter det föreslagna beslutet om Köpings Akutmottagning?

Köpings sjukhus. Foto: Region Västmanland/Arkiv

Efter att ha lyssnat på debatten i Köpings Folkets Hus och närvarat vid Manifestationen på Stora torget i Köping angående det förestående beslutet om förändringar av Akuten på Köpings lasarett, kan vi tyvärr konstatera att beslutande politiker inte kan ha förstått vad konsekvenserna blir.

Den ena professionen före och den andra efter, vittnar om helt andra konsekvenser än vad de borgerliga politikerna nämner. Vi har hört specialistsjuksköterskan Maria vittna om de liv hon varit med och räddat tack vare att Köpings Akut funnits nära. Hur hon beskriver den uppkomna situationen som att politikerna nu spelar rysk roulette med patienterna i KAK.

Vi har hört Jan Saaw, före detta Klinikchef, belysa vad som verkligen kommer att ske när, HIA, Operation, Narkos, Strokebehandling, och såvidare, försvinner. Vad som händer när de 5 000 patienterna som nu läggs in varje år på lasarettet, inte kommer att få den vård de behöver. Vad som kommer att ske för de 10 000 patienter som besöker akuten varje år.

Vi har hört Charlotta Söderberg, ST-läkare på vårdcentralen i Kolsva belysa konsekvenserna av att inte kunna ha närkontakt med kompetensen på Köpings lasarett.

Vi har hört Ambulansmän berätta om bristen på ambulanser, på utbildad personal, på riskerna med att behöva köra längre sträckor.
Vi har hört hur länets samtliga Pensionärsorganisationer beskriver vilka negativa konsekvenser de äldre i KAK och Fagersta utsätts för, om planerna sätts i verket och vi har hört Per Granberg berätta att han överlevt två stroker, tack vare Köpings Akutmottagning.

Alla vet att så fort beslutet fattats börjar personalen söka nya jobb, även om verkställigheten dröjer. Ingen har heller belyst vad det uppkomna säkerhetsläget i Sverige har för betydelse? Är det ok med försämringar och nedläggningar av verksamheter på små regionala sjukhus?

Det här ignorerar de borgerliga politikerna helt, som nu ska besluta om Akutens framtid!

Därför frågar vi dig; Mikael Söderlund och Mats Öhgren, (M), Lina Eriksson, (L), Per Norin, (KD), Monica Israelsson, Joakim Öryd, Anita Roots och Annicka Eriksson, (SD):

Kan ni verkligen se oss KAK-bor i ögonen efter att ni fattat detta beslut och därmed valt att spela roulette med oss om/när vi blir svårt sjuka? 

Agneta Bode
Liisa Pettersson
Pirjo Karlsson


Det här är en debattartikel. Skribenten är fristående och åsikterna är skribentens egna.

Vill du skriva en debattartikel? Skicka din debattartikel till debatt@magazin24.se. Bifoga skribentens namn, adress och telefonnummer.

Max 3 600 tecken. Det går bra att skriva under signatur.

Tänk på: håll dig till ämnet, håll god ton och visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln

Från löpet

Dagens lunch

Dagens lunch

Grattisannonser

Grattisannonser Boka en gratis grattisannons för publicering här på magazin24.se

Minnesannonser

Minnenannonser Välkommen att boka in din minnesannons på magazin24.se
+
-