Köping
15:00 | 20 maj 2023

8 frågor till Plagazis VD

Del 5 i en serie artiklar om den tänkta vätgasfabriken i Köping.

Torsten Granberg är VD i Plagazi AB. Den 6 december 2019 undertecknade han och Elizabeth Salomonsson, då kommunalråd och kommunstyrelsens ordförande, en avsiktsförklaring.

Den gemensamma ambitionen är att skapa en industrianläggning i Köping som omvandlar avfall till vätgas. Därför har Köping Hydrogen Park AB bildats. Riskkapital är tänkt att finansiera projektet.

Mark- och Miljödomstolen måste godkänna projektet innan det kan förverkligas. Köping Hydrogen Parks ansökan är inlämnad den 28 april 2023.

Torsten Granberg VD i Plagazi. Foto: Per Hemström/Västmanlands Television.

FRÅGA 1

Det finns miljarder kronor att söka i olika statliga stöd för företag som vill satsa på grön el, grön omställning, fossilfritt. Enbart Naturvårdsverket har delat ut över tio miljarder kronor sedan 2015. Plagazi har sökt allt och fått avslag på allt. Varför tror inte statens experter på Plagazi?

SVAR: Statens experter tror på Plagazi, vilket bekräftas bland annat av vår inbjudan från Riksdagen den 8 mars att hålla en presentation om vår process och vårt projekt i Köping. Plagazi anser att våra ansökningar till Klimatklivet och Naturvårdsverket gjordes i ett tidigt skede, och vi betraktar ansökningar om statligt stöd som en pågående process då vätgasmarknaden kontinuerligt utvecklas.

FRÅGA 2

Plagazi har funnits sedan 2008. Inte en enda kommun har varit intresserad av Plagazis process och koncept – tills Köpings kommun tecknade en avsiktsförklaring 2019. Varför alla dessa år utan en enda kommun som kund?

SVAR: Köping Hydrogen Park inleddes då Köpings kommun visade intresse för att hitta en ny form av miljövänlig industri som kunde ersätta den nuvarande 10 MW fjärrvärmen som för närvarande levereras av Norsaverket till kommunen. Sedan 2019 har det skett betydande framsteg på vätgasmarknaden, och idag har Plagazi inlett dialoger och samarbeten med flera kommuner i Sverige och Europa för liknande projekt.

FRÅGA 3

InEnTec Inc:s liknande anläggning i Arlington ligger i ökenmiljö, många mil till närmaste bebyggelse och inga andra industrier som grannar. Vätgasfabriken i Köping är tänkt att ligga på tomten Sjötullen 1.2, mellan Nordkalk och Yara, med bostadsområdena Mälartorget och Malmön väldigt nära. Är denna lokalisering ansvarsfull för en riskfylld verksamhet som vätgasproduktion?

SVAR: Platsen för InEnTec-anläggningen har noga valts med hänsyn till specifika förhållanden och krav för projektet. I varje projekt som genomförs av Plagazi, genomgår de potentiella platserna en grundlig undersökning för att bedöma närheten till bostadsområden och befintlig industri. Denna undersökning inkluderar en omfattande riskbedömning där vi samarbetar med experter inom riskhantering. Sjötullen 1:2, som är utpekad för industriell verksamhet, är en idealisk plats för att etablera Köping Hydrogen Park.

FRÅGA 4

InEnTec Inc:s anläggning i Arlington har temperaturen 10­000­°C. I den tänkta vätgasanläggning i Köping blir temperaturen 3­000­°C. Vad går inte att förbränna vid den lägre temperaturen i Köping Hydrogen Park?

SVAR: InEnTecs anläggning i USA använder samma teknologi som kommer att användas i Köping Hydrogen Park. Vår vätgasanläggning i Köping har förmågan att nå högre temperaturer, men den arbetar vanligtvis vid en genomsnittlig temperatur på 3­000­°C, precis som förgasaren i USA.

FRÅGA 5

Köping Hydrogen Park har ett aktiekapital på 100 000 kronor. Att bygga vätgasanläggningen kräver en investering på 1,5 miljarder, enligt Jörgen Andersson i din styrelse, tidigare inrikesminister. Hur många hundra miljoner finns redan på kontot?

SVAR: Plagazi AB har ansvaret för att driva och utveckla den finansiella investeringen. Tillsammans med våra externa finansiella partners har vi noggrant utarbetat en omfattande finansiell plan. Genom ett samarbete och en gemensam strategi har vi byggt upp en stabil och långsiktig ekonomisk grund för att genomföra projektet framgångsrikt.

FRÅGA 6

Er process kräver 10 MW el och riskerar att tränga bort annan företagsetablering i Köping. Er elanvändning motsvarar 10­000 villors årsförbrukning. Detta kommer sannolikt att driva upp både elpris och elnätsavgift i Köping. Vilken blir i så fall köpingsbornas reaktion, tror du?

SVAR: Plagazi-processen kräver ungefär 10 MW el för att drivas, men den genererar samtidigt cirka 50 MW vätgas som kommer att användas för att ersätta fossila bränslen inom olika lokala industrier. Dessutom möjliggör processen återvinning av cirka 66 000 ton avfall per år och fångar upp omkring 150 000 ton koldioxid som annars skulle ha släppts ut i atmosfären. Plagazi spelar en betydande roll i att främja en cirkulär ekonomi och fungerar som en grön lokal energikälla i Köping.

Förutom produktionen av vätgas har anläggningen också planer på att bidra med 10 MW fjärrvärme till kommunen. Detta visar på en ytterligare fördel med Plagazi-processen, nämligen dess höga energieffektivitet i jämförelse med andra förnybara processer. Vi har möjlighet att utnyttja överskottsvärme på ett optimalt sätt, vilket bland annat gör det möjligt att generera fjärrvärme. Denna integrerade och hållbara tillämpning av resurser stärker både processens hållbarhet och effektiviteten inom Köpings kommun.

FRÅGA 7

Du har givit många olika svar på frågan hur koldioxiden skall tas om hand: Den ska fraktas flytande, den skall mineraliseras, den skall säljas till växthus i Tyskland, den ska fraktas till Island och tas om hand i havet, den ska sänkas i oljeborrhål i Norge, den skall fraktas till en CCS-hub i Norrviken. Vad är ditt svar idag på frågan: Hur skall koldioxiden tas om hand?

SVAR: CO2-frågan är av yttersta vikt för Köping Hydrogen Park, och det är av stor betydelse för oss att hantera denna fråga på ett korrekt sätt. Plagazi har genomfört omfattande utveckling för att hitta olika alternativ och metoder för att tackla CO2-hanteringen. För närvarande undersöker vi noggrant vilka alternativ som är bäst både miljömässigt och kommersiellt. Vårt övergripande mål är att bidra till att minska den totala CO2-belastningen i Köping och främja en mer hållbar och koldioxidneutral framtid. Detta genom att vi fångar upp CO2 från avfallsåtervinning men även att vi ersätter fossila bränslen i Köping med vår gröna vätgas.

FRÅGA 8

Hur många jobb i Köping kommer bygget av anläggningen att skapa? Hur många anställda kommer den löpande driften att behöva?

SVAR: Köping Hydrogen Park kommer att generera ett betydande antal direkta och indirekta arbetstillfällen vid uppbyggnaden och driften av anläggningen i Köping. Arbetsmöjligheter inom områden som drift, logistik och kommersiell hantering av anläggningen. Under byggfasen kommer det att finnas behov av olika yrkesgrupper inom konstruktion, installation och projektledning. När anläggningen väl är i drift kommer det att finnas behov av personal för att övervaka och underhålla utrustning och system.

Köping Hydrogen Park kommer också att gynna den lokala ekonomin och jobbmarknaden samt främja samarbete och affärsmöjligheter med lokala företag och leverantörer. Detta kan inkludera transportföretag, underleverantörer, serviceföretag och andra verksamheter, involverade i olika aspekter av anläggningens drift. Vi strävar efter att skapa hållbara och kvalitativa arbetstillfällen som gynnar både lokalbefolkningen, den regionala ekonomin och miljön.

Kommentera artikeln

Från löpet

Dagens lunch

Dagens lunch

Grattisannonser

Grattisannonser Boka en gratis grattisannons för publicering här på magazin24.se

Minnesannonser

Minnenannonser Välkommen att boka in din minnesannons på magazin24.se
+
-
GRATISTIDNINGARNA

Magazin24 – Årets lokala insats 2023

Magazin24 – Årets gräv/artikelserie 2023

Magazin24 – Årets lokalsajt 2020