Fotboll
17:20 | 12 maj 2017

Backman om Kalmar: ”Ville verkligen ha mig”

Han hade gott om alternativ, men valde till slut Kalmar FF. För Magazin24 berättar Köping FF:s stortalang Victor Backman om sitt val, förväntningarna och proffsdrömmarna.

Victor Backman byter i sommar ett KFF mot ett annat. FOTO: DAVID ERIKSSON

Victor Backman gjorde A-lagsdebut i Köping förra säsongen – som 15-åring. När det blev dags att välja gymnasium föll valet på Kalmar för den numera 16-årige supertalangen. 

Här är anledningen:

– De har gjort ett gott intryck på mig. Kalmar har en bra verksamhet och visade stort intresse. De ville verkligen ha mig. Sen tror jag att flytten till Kalmar ger mig en bra chans att utvecklas, säger Victor Backman.  

Vilka andra alternativ hade du?

– Det var många från början, men i slutändan stod det mellan fyra allsvenska klubbar. Det blev Kalmar till slut. Det är en bit bort och det kändes lite jobbigt i början, men efter lite betänketid så bestämde jag mig. 

Vad vill du utveckla under din tid i Kalmar?

– Inget specifikt så, utan jag vill utvecklas så mycket som möjligt. Det är bra fotboll där nere och bättre tempo. Jag vill bara bli en bättre fotbollsspelare och samtidigt utvecklas som person. 

Du kommer fotbollsfostras och utbildas i en proffsklubb. Hur tror du det kommer bli?

– Det kommer bli mer seriöst och mycket fler träningar, men jag känner mig förberedd. Jag har testa på att träna med en klubb utomlands (holländska AZ Alkmaar) så jag vet vad jag ger mig in på.

Väl i Kalmar kommer Backman att få en riktig klubblegendar som tränare. Den tidigare mittfältsgeneralen Henrik Rydström ska hjälpa till att forma Köpingskillen ytterligare. 

– Det ska bli kul att få ha honom som coach. Jag tror han är riktigt bra. 

Kommer du kunna kombinera dina studier med en elitsatsning på fotbollen?

– Det kommer fungera bra. Skolan jag ska gå på och klubben har ett samarbete, så det är ingen fara. Vi kommer ha tre morgonträningar i veckan på skoltid och sen vanliga träningar. 

Kalmar FF:s seniorlag spelar som bekant i Allsvenskan. Victor Backman hoppas att en dag få chansen att visa upp sig i Sveriges högsta serie på herrsidan.

– Ja, det är klart, men det gäller att fokusera dag för dag. Jag hoppas få spela i Allsvenskan någon gång framtiden.  

När hoppas du vara där?

– Jag tar det som det kommer. Skulle det gå riktigt bra kanske det kommer ganska snart, men mitt fokus ligger först och främst på min egen utveckling.

Det är inte bara hemma i Allsvenskan som den 16-årige yttermittfältaren vill spela. Proffsliv ute i den europeiska fotbollen står även det mycket högt upp på önskelistan. 

– Det är en dröm som man haft sen barnsben och ett av mina mål i karriären, men det gäller att utvecklas tillräckligt här hemma först. Det kan bli senare i karriären om man utvecklats tillräckligt för att ta sig dit. 

Flytten till småländska kusten och Kalmar FF sker dock inte riktigt än. 

Först ska Backman gå klart grundskolan och spela sina sista matcher för Köping FF – i alla fall för den här gången.

– Jag ska spela Gothia Cup med Kalmar så flytten blir någon gång i juli, säger Backman, som kommer spela med Köping FF fram till sommaruppehållet.

Hur vill du avsluta i KFF?

– Så bra som möjligt och med mycket speltid. Det gäller att utvecklas dag för dag som sagt och inte sväva iväg. Jag måste behålla båda fötterna på jorden. 

Vad tror du att du kommer sakna mest när du flyttar?

– Familjen så klart samt alla nära och kära. Det kommer ju vara en bit hem till Köping, men det är ingen fara. 

Till en början kommer dock Victor att ha familjen nära. De kommer hänga med ner till Småland för att hjälpa till med tvätt, städning, matlagning och allt det praktiska i hemmet. 

– Mamma eller pappa följer med de första månaderna och hjälper till fram tills allting har börjat rulla på och fungera bra.

Från löpet

Dagens lunch

Dagens lunch

Grattisannonser

Grattisannonser Boka en gratis grattisannons för publicering här på magazin24.se

Minnesannonser

Minnenannonser Välkommen att boka in din minnesannons på magazin24.se
+
-