Debatt
08:27 | 6 oktober 2021

Debatt: Ska Köping fortsätta harva i botten?

Debattartikel från Kristdemokraterna i Köping.

Kristdemokraternas Robert Ericsson, sekreterare, Lars-Axel Nordell, ordförande, och Anna-Carin Ragnarsson, gruppledare. Foto: David Eriksson/Arkiv

Så har då Svenskt Näringsliv presenterat årets ranking av företagsklimatet, den största mätningen av företagsklimatet där alla Sveriges kommuner är med. Den är viktig då företag väljer att etablera sig i kommuner med starkt näringsklimat. Och det är ju företagen som lägger grunden för den viktiga välfärden.

Två av länets kommuner kan glädja sig åt årets mätning. Hallstahammar hamnar på plats 22 bland Sveriges 290 kommuner. Kungsör, som gjort en formidabel uppryckning, har på 5 år klättrat från plats 286 till plats 45. Vi gläder oss över dessa fantastiska resultat.

Kungsör har, tillsammans med de lokala företagen, arbetat fram en näringspolitisk strategi med tydliga, tuffa mål som gett resultat. Kungsör besöker regelbundet många företag och får positiv respons. De satte först upp målet att nå topp 100 bland Sveriges kommuner. Efter tre år hade kommunen nått plats 91 och två år senare plats 45.

Köping har de senaste åtta åren rasat från plats 142 till 278 och ligger nu 12 placeringar från slutet. Vi är ledsna att behöva säga det men vi tror att Köping kommer fortsätta att harva i botten av sverigeligan så länge Köping har en kommunledning som slår ifrån sig och säger att de inte tror på kommunrankingen, att den är felaktig och ovetenskaplig. Självklart är mätningen relevant eftersom alla företag i hela riket får samma frågor att ta ställning till.

KD Köping besökte i fjol 130 företag för timslånga djupintervjuer. Rapporten från företagsturnén är omfattande och bekräftar i stort svenskt näringslivs undersökning.

Många företagare vi besökt bekräftar problemet med bemötandet och attityden från kommunens politiker och tjänstemän. I årets ranking är det bara två kommuner i landet där politikerna får sämre omdöme än Köping för attityder till företagande.

Det blev även tydligt för oss att det finns en utbredd och farlig tystnadskultur i Köping. Företagare vågar inte framföra kritik för att inte komma på kant med kommunen. Var tredje företag som vi besökt uppger att de önskat men inte fått hjälp från kommunen med att bygga ut, hitta nya lokaler eller bygga nytt när de behövt expandera. Det finns också en irritation över den offentliga upphandlingen som de menar missgynnar lokala företag.

Det är utmärkt att Köping nu satsar på företagslotsar och bjuder in lokala företagare till rådslag. Men varför inte utarbeta en strategiplan tillsammans med företagen? Och varför inte göra besök och dra lärdom av hur de arbetar i grannkommunen Kungsör?

Vi säger: Jodå, Köping kan bättre!

Lars-Axel Nordell

Per Norin

Anna-Carin Ragnarsson

Salah Rasho

Kenth Lucas

Ola Wassenius

Malin Ragnarsson

Ingrid Broman

Tommy Svanborg

Kristdemokraterna i Köping


Det här är en debattartikel. Skribenten är fristående och åsikterna är skribentens egna.

Vill du skriva en debattartikel? Skicka din debattartikel till debatt@magazin24.se. Bifoga skribentens namn, adress och telefonnummer.

Max 3 600 tecken. Det går bra att skriva under signatur.

Från löpet

Dagens lunch

Dagens lunch

Grattisannonser

Grattisannonser Boka en gratis grattisannons för publicering här på magazin24.se

Minnesannonser

Minnenannonser Välkommen att boka in din minnesannons på magazin24.se
+
-