Basket
Nye Stars-coachen Torbjörn Gehrke vill att Köping ska bli det sjätte topplaget i svensk basket. Foto: David Eriksson

Gehrke om Köpingspubliken: ”Enorm fördel att ha i ryggen”

Nye Köping Stars-tränare i stor intervju om bland annat vad som lockade med jobbet och klubbens vilja att göra hemmamatcherna till en naturlig samlingsplats i staden.

Den 19 maj presenterade Köping Stars sin nye huvudtränare. Välmeriterade Torbjörn Gehrke kommer leda laget nästa säsong. Jobbet som huvudtränare för Köping Stars var något som lockade 53-åringen.

– Efter sex år i Östersund och ett år i Luxemburg kände jag någonstans att om jag ska ta ett ligalag så behöver det vara närmare hemmet i Stockholm. Då har du Södertälje, Norrköping och Köping som alternativ. För en månad sen fanns inget jobb som jag trodde skulle öppnas för jag trodde alla hade sina tränare på längre kontrakt. När möjligheten att coacha Köping öppnades så ringde jag och pratade med ”Jotti”. När jag sen kom hit, träffade Köping och till slut fick jobbet checkades det mesta av.

Den gångna säsongen blev en besvikelse för Stars. Sjundeplatsen i grundserien följdes upp med förlust i kvartsfinalserien mot nykrönta mästarna Norrköping Dolphins.

Torbjörn Gehrke menar dock att det finns mycket att bygga vidare kring.

– Köping Stars ligger i mellanfas. Mellan hur det var när jag kom till Jämtland Basket och där de ligger i toppen idag. Köping har enorma förutsättningar att kunna göra något stort. Det finns en nackdel, och det säger jag med all respekt och kärlek eftersom jag själv bott i Kungsör, men Köping är en småstad. Ett problem är att man inte kan lida av växtvärk, för staden är för liten. Men du har Mälardalsregionen som är jättestor och har enorm potential. Eskilstuna, Västerås och Örebro finns precis i närheten, utan konkurrens på herrsidan just nu.

Han fortsätter:

– Den viktigaste nyckeln är att vi nu fått tillgång till en liten arena (Köpings Bad & Sport) där man kan utveckla produkten ännu mer. Ska man bli relevant i sporten måste du kunna konkurrera sportsligt och för att kunna göra det måste du även konkurrera ekonomiskt. Det går hand i hand. Det går att överprestera med en lägre budget, men du kommer inte göra det år efter år.

Köpings Bad och Sport. Foto: David Eriksson/Arkiv

Med en ”liten arena” blir Köping mer intressant för både importer och även svenska spelare, menar Stars-tränaren.

– Om du inte är mellan 28 till 32 år, precis har fått barn och känner att det här är precis rätt läge, varför flyttar man då till Köping? Du flyttar inte hit för nattlivet, du flyttar inte hit för det enorma utbudet, utan du flyttar hit på grund av ditt jobb. Jag ser möjligheten att vi som klubb kan skapa yrkestillfällen inom basketbranschen i Köping så när du flyttar hit så gör du det för att vara med på resan. När du väl är här upplever man småstadslivet på ett annat sätt. Köping kan inte mäta sig med exempelvis Stockholm, men samtidigt kan inte Stockholm mäta sig med vad du får i Köping.

I dagsläget finns ett väletablerat gäng med topplag inom svensk herrbasket. Torbjörn Gehrke hoppas att Köping Stars har potential att  göra det gänget lite större.

– Topp 5-lagen Borås, Jämtland, Luleå, Södertälje och Norrköping kommer vara i toppen år efter år. Du kommer inte knuffa bort någon därifrån, utan nu handlar det om att skapa en sjätteplats i toppen. I nuläget blir det Köpings och Nässjös utmaning att slå sig in i en topp 6. Det handlar om att bredda toppen och skapa ytterligare en organisation som ska vara med där uppe. Det har Köping förutsättningar att göra, både som stad och region. Det är klart att vi vill störa något av topplagen och göra som Nässjö som var på vippen att gå till final. Vi vill ändra styrkebalansen inom svensk basket.

Både Köping Basket och Köping Stars har växt som organisation. Även det är en viktig del i satsningen mot toppen av basketens näringskedja.

– Klubben har som ambition att bygga upp ett stort intresse och ett brett engagemang inom staden. Inte bara kring själva resultatet utan hela arrangemanget. Att komma till en match och få en upplevelse, en helhet. Det ska inte handla om att laget vann eller förlorade en match, utan det ska vara en del av utbudet i Köping. Vi är en del av nöjesindustrin. Att gå på basket ska vara underhållande. En stor del av framgången kommer vara själva eventet. Det ska vara roligt att gå till hallen, komma dit och sen vara i den, oavsett resultat.

Om man ska tävla där villkoren är olika måste man hitta en nisch eller väg framåt.Torbjörn Gehrke

Nya tränare, oavsett sport, får ofta frågor kring sin spelfilosofi och sitt taktiska tänk. De frågorna är svåra att få svar på just nu eftersom Stars inte har några spelare på kontrakt än.

– När jag vet det kommer jag bestämma hur vi ska spela. Om jag får välja utifrån vad jag vill göra tror jag inte att man kan bli en fattigmansverion av något annat lag. Om du inte är bäst på det du gör så kommer du inte bli bäst, så enkelt är det.

Gehrke fortsätter:

– Jag tror inte jag skulle kunna sätta ihop ett lag som kan vara i närheten av att röra Södertälje eller Jämtland med deras spelstil. Jag skulle mer försöka luta mig mot sättet som Borås, Norrköping eller Luleå spelar. Det är lite mer öppet och chansartat. Så fort motståndarlaget tillåter en chans att vara med i bilden så kommer vi att försöka ta den chansen. I slutändan är det så att de flesta lagen i SBL kommer ha fler spelare som har mer erfarenhet och antagligen något bättre CV.

Det gör att Köping Stars kommer behöva tänka annorlunda när det gäller rekrytering och spelfilosofi.

– Om man ska tävla där villkoren är olika måste man hitta en nisch eller väg framåt. Jag tänker väl inte att jag ska hitta på sporten igen för att det är en begränsning på hur mycket man kan förändra. Jag tror att vi måste hitta ett sätt att spela på som gör att vi blir underhållande för fler än bara de som kan basket. Det kan vara så enkelt som att vi kämpar mer, eller att folk uppfattar det som att vi kämpar mer. Vi måste göra som alla andra, men i vissa lägen måste vi chansa mer.

Som det tidigare nämnt så har Köping Stars i nuläget ingen spelare på kontrakt till nästa säsong, men det pågår dock diskussioner. Vissa spelare är högt prioriterade, andra lite mindre. Torbjörn Gehrke är dock bekant med flera av spelarna från förra säsongen. Under sin tid i Jämtland värvade han in både Niklas Larsson och Gustav Hansson.

Är det två spelare du gärna skulle vilja ha kvar?

– Jag tänker inte svara på den frågan, men du kan ju göra en gissning, skrattar Gehrke.

Niklas Larsson är en av spelarna i Köping Stars som tidigare spelat under Torbjörn Gehrke. Foto: Björn Blomgren

– Det är ju ingen hemlighet att det finns en synergi mellan oss redan. Jag rekryterade både Niklas och Gustav. Båda har spelat för mig. Egentligen ska du inte ställa frågan om jag vill ha kvar dem utan min fråga är om de vill vara kvar? Om de vill finns det en stor rimlighet att vi hittar en väg framåt och kan föra en diskussion. Vi måste alltid fråga oss om de vill vara här och känner vi att det passar för oss? Kan vi hitta andra som passar på de andra positionerna? Helheten blir väldigt viktig. Vi ska försöka hitta en nivå där allting stämmer ihop, passar budget och det känns bra. Det arbetet tar tid.

– Du har redan nämnt Niklas och Gustav, självklart pratar vi med dem. Vi pratar med en handfull till av de svenska spelarna. Mycket handlar om att behålla tillräckligt av det gamla, om det går och de vill, för att få en igenkänningsfaktor och sen ta in nytt som man känner är intressant och funkar med det man har.

Vilken budget har ni att röra er med? 

– Jag har inte mandat att prata om det, men vi kommer inte tillhöra topp 5-budgeten i SBL. Med marginal. Jämför vi däremot vår budget med de som inte är topp 5 (Nässjö, Köping, Umeå och Fryshuset) så är jag helt övertygad om att vi ligger i den övre kvartilen.

Gehrke säger vidare att det gäller att ha realistiska målsättningar inför nästa säsong. Även om det ibland kommer fram vissa uppstickare.

– Idrotten är ju idrotten. Leicester vann faktiskt Premier League säsongen 2015/2016. Det händer en gång var hundrade år, men de vann. Det är vad som gör idrotten underbar. Det är inte alltid de som är störst och starkast som vinner, men å andra sidan får man inte vara naiv. Topplagen är alltid där. Ibland kommer det upp något skräll-lag. Man får inte vara naiv som sagt, men samtidigt måste man leva på hoppet. Det händer ibland att allt går samman. Även en trasig klocka går ju rätt två gånger om dagen. Man måste ha den där lilla turen på sin sida för att kunna stå på andra sidan.

Torbjörn Gehrke. Foto: Dennis Johansson Strömberg

Gehrke har i flera år varit tränare på motståndarsidan och har då ställts inför Köpingspublikens ljudkuliss. I höst kommer han få dessa på sin sida.

– Det finns hallar man åker till där det är livligt och bra stämning. Men det finns bara en hall där jag spelat i eller coachat i som är lika ”obehaglig” att vara i som KB-hallen och det är Mässhallen i Norrköping. Den var likadan. Man kom nära, men det var mer sättet publiken agerade på. Man ville ta av sig kavajen och göra rent några stolsrader liksom, skrattar Gehrke.

– Man både hatar och älskar att komma hit till Köping. När det går bra och man kan få dom att hålla käften då mådde man guld. Men om man inte fick dom att knipa käft så hade man antagligen förlorat och då är det jobbigt. Det var en hatkärlek när man kom hit, men jag skulle aldrig byta bort det. När man spelar med det i ryggen är det en enorm fördel att ha.

Tror du att det går att få samma stämning även i nya hallen? 

– Det kan jag inte svara på, men jag tror det beror väldigt mycket på människorna i staden. Det beror på de som kommer dit. Om de skapar den stämningen så kommer den vara självgående. Om vi gör rätt grejer, visar klass och har rätt attityd så kommer folk komma tillbaka. Det är viktigt att vi bjuder på något som publiken tycker om redan från start.

Legendariske Köpings GIF-tränaren Birger Sjöberg var den som förde in basketen i en ung Torbjörn Gehrkes liv. Det ledde senare till bland annat spel med svenska landslaget.

– Birger gjorde att jag började med basketen och även att jag fortsatte. Birger är en vänlig själ och en väldigt fin människa. Väldigt omhändertagande. Hans lag var en avspegling av hans ledarskap. Jag kunde ingenting när jag kom dit, men de tog hand om mig och då blev basketen väldigt rolig.

Har du tagit med dig något från Birgers ledarstil till din egen tränarkarriär?

– Nej, inte så. Jag var alldeles för okunnig för att förstå om det han sa var bra eller dåligt. Jag kunde inte göra det, då. När jag sen kom vidare och ska tänka tillbaka så kom jag knappt ihåg hur det var. Men det jag tagit med mig, och vad jag tror alla föräldrar har som ambition med sina barn, är att de ska vara trevliga och skötsamma. Jag har haft turen att ha föräldrar och ledare längs vägen som varit väldigt bra människor. Du känner någonstans när människor har en genuin omtanke. Birger är en sån människa. Jag skulle vilja att folk pratar om mig som de pratar om Birger Sjöberg. Jag har inte hört någon säga något illa om Birger Sjöberg. Någonsin.

Birger Sjöberg
Birger Sjöberg vid premiären av Tårtgeneralen 2017. Foto: Dennis Johansson Strömberg/arkiv

Basket
04:11 | 5 juni 2021

Från löpet

Dagens lunch

Dagens lunch

Grattisannonser

Grattisannonser Boka en gratis grattisannons för publicering här på magazin24.se

Minnesannonser

Minnenannonser Välkommen att boka in din minnesannons på magazin24.se
+
-