Bandy
09:00 | 25 februari 2024

KIS-produktens resa till toppen av norsk bandy

Gustav Eriksson om flytten till Oslo, sina mål i norska ligan – och jobbet som sportchef.

Köpings IS-fostrade Gustav Eriksson stormtrivs i Oslo-klubben Ready Bandy, både på isen och vid sidan av den. Foto: René Skaret

Gustav Eriksson, född 1999, kom fram tidigt i Köpings IS där han spelade i A-laget redan som 16-åring. Under karriären har han även spelat för Västerås SK, AIK Bandy, Djurgårdens IF och Tillberga Bandy.

De senaste tre säsongerna har dock Eriksson spelat sin bandy i grannlandet Norge och Osloklubben Ready Bandy. Där jobbar han heltid med sporten, både som spelare och sportchef för hela klubben.

– Ready Bandy hörde av sig till mig redan 2016, den säsongen där jag gick till AIK. Då tyckte jag det var fel läge i karriären att gå dit. När chansen kom upp igen i mars 2021 ville Ready Bandy värva mig igen. De gav mig möjligheten som gjorde att jag kunde leva på bandyn, gav mig fullt sportsligt förtroende i föreningen och erbjöd mig chansen att göra skillnad. Jag bestämde mig för att prova något nytt, tackade ja och det har jag inte ångrat en enda sekund. Att kunna leva på bandyn är något man drömt om sen barnsben, säger Gustav Eriksson till Magazin24.

Gustav Eriksson i moderklubben Köpings IS. Foto: Arkiv

Under sin första säsong vann Gustav Eriksson skytteligan i norska Elitserien med sina 46 mål på 18 matcher. Det målsnittet väckte intresse hos en stor mängd klubbar i Sverige, men Gustav valde att stanna kvar i Oslo.

– Jag trivdes så bra här samtidigt som jag hade dragit på mig en axelskada som opererades kort efter att vi åkte ut i semifinalen. Sen blev det åtta månaders rehabilitering och då kändes det bäst att vara kvar ett år till. Jag kunde bygga upp kroppen samtidigt som jag var med i en grupp jag trivs i och att jag är i en förening som jag mår bra i samtidigt som jag får jobba med något som är otroligt kul.

Gustav kom tillbaka från sin skada och var högst bidragande till att Ready Bandy tog sig hela vägen till NM-final säsongen 2022/2023. I finalen blev det dock förlust.

– Det gjorde mig motiverad att stanna en tredje säsong. Det gjorde lite ont att vara så nära ett guld, men ändå så långt ifrån.

Den här säsongen levererade Gustav Eriksson återigen framför mål. Han mäktade med 33 mål och vann skytteligan i norska Elitseriens grundserie för andra gången på tre år.

– Jag tycker säsongen har gått riktigt bra, även om jag känt att jag inte spelat helt på maxnivå. Jag ställer höga krav på mig själv, så jag tror att jag kan prestera mer än jag gjort här under slutspelet.

Hur är standarden på norska Elitserien jämfört med Elitserien eller Allsvenskan här i Sverige?

– Här i Ready Bandy håller vi en bra nivå. Vi slog bland annat Tillberga på försäsongen och de är ett bra allsvenskt lag. Ready Bandy håller nog nivå med i alla fall bottenlagen av Elitserien i Sverige. Toppen av norska Elitserien är riktigt bra och väldigt rolig. Fem lag kan vinna guldet och alla håller en toppnivå av Allsvenskan eller upp till mitten av Elitserien i Sverige. Nivån är högre än vad folk tror samtidigt som bandyn fortsätter växa här i Norge. Det finns väldigt många svenskar i de olika lagen och det hjälper till att höja nivån ytterligare varje säsong, menar Gustav.

Flera svenskar arbetar och spelar för Osloklubben Ready Banby. Här syns Gustav Eriksson (till höger) ihop med kollegan Felix Ljungberg som jobbar som administrativt ansvarig i klubben. Foto: Ready Bandy

Vid sidan av att vara spelare så jobbar Gustav som sportchef för hela Ready Bandy. Han trivs bra i rollen och med livet i norska huvudstaden Oslo.

– Chansen och möjligheten att få förtroendet att jobba som sportchef i så ung ålder är ganska sällsynt. Jag är nog en av Nordens yngsta sportchef, i alla idrotter. Jag känner mig stolt över det, även om det är ett stort ansvar. Lilla jag från Köping får vara i Oslo och bedriva en förening med flera tusen utövare. Det är otroligt kul och häftigt, säger Gustav., som fortsätter:

– Jag känner att jag växer av att få ta det här ansvaret. Samtidigt bygger jag upp ett CV som jag kanske inte trodde jag skulle ha för några år sen.

Hur ser en vanlig dag ut för dig?

– En vanlig dag startar med morgonträning för bandygymnasiet. Sen sköter jag det administrativa arbetet under dagtid, jobbar med att försöka utveckla verksamheten och hålla snurr på allt vi håller på med. Sen planerar jag in matcher, träningar och får allt att gå runt. Efter kontorsarbetet är det träning med klubbens akademi för att sen övergå till egen träning eller match. Nu under vintertid blir det inte så många lediga timmar kan jag säga. Vi får spela golf och ta hand om oss på somrarna. Så livet blir ganska inrutat på vintern, men är man en idiot och älskar den här sporten så är det fantastiskt, skrattar Gustav.

Efter snart tre säsonger i Norge och Oslo så har Gustav Eriksson gjort sig hemmastadd i vårt grannland till väst. Hur framtiden ser ut och om det blir ett år till i Norge återstår att se.

– Vi är i en känslig period nu när det börjar hända saker och andra klubbar hör av sig. Samtidigt måste man leva i nuet och fokusera på slutspelet vi just nu är i. Jag kan inte fokusera för mycket på framtiden, leva här och nu och vara på topp i matcherna. Drömmen just nu är att vinna NM-guld och efter det får vi se hur länge jag blir kvar här. Just nu har jag inte bestämt mig för hur jag ska göra.

– Jag vill såklart spela så högt upp som möjligt, men samtidigt vill jag vara på ett ställe där jag mår bra och känner att glädjen finns. Jag trivs som sagt väldigt bra här i Norge. Oslo är en fantastisk stad och Ready Bandy är en oerhört fin och familjär klubb.

Så det är ingen hemlängtan i detta nu?

– Jodå, den finns där. Man är ju bara människa, livet går upp och ner. Om jag ska flytta till en annan klubb i Sverige så måste det vara något som jag verkligen tror på. Annars är det att flytta hem till Köping.

Men det är väl inte aktuellt med en flytt tillbaka till hemstaden just nu?

– Nej, det får man hoppas att det inte blir. Med all respekt, så klart. Jag kommer spela i Köping någon gång i framtiden. Jag följer KIS härifrån och är extremt imponerad av hur de fått igång klubben igen. Det är jättekul att se vilket otroligt jobb som lagts ner. Klubben går mot en stark framtid och det är många som ska ha beröm för det, berömmer Gusav Eriksson.

Från löpet

Dagens lunch

Dagens lunch

Grattisannonser

Grattisannonser Boka en gratis grattisannons för publicering här på magazin24.se

Minnesannonser

Minnenannonser Välkommen att boka in din minnesannons på magazin24.se
+
-