Köping
12:37 | 2 november 2021

Klart: Köping bygger ny bandyplan för 22,5 miljoner

Majoriteten klubbade beslutet under tisdagen.

Iván Czitrom (L), Annika Duán (S), Andreas Trygg (V), Ola Saaw (M) och Jonny Clefberg (S). Foto: Björn Blomgren

Under tisdagsförmiddagen beslutade kommunstyrelsens arbetsutskott att bygga en ny isbana i Köping. Den styrande majoriteten bestående av S, V, M och L satsar 22,5 miljoner kronor på en ny bandyplan på Kristinelunds sportfält.

Vid en pressträff kort efter att beslutet togs beskrev representanter för de fyra majoritetspartierna satsningen som viktig för folkhälsan i kommunen.

– Vi är jätteglada för det och tycker att det blir en stor tillgång för Köpings kommun och våra invånare, säger kommunstyrelsens ordförande Annika Duán (S).

– Vi har ett nytt badhus med ny arena och sen får vi isbanan på det. Det blir mer attraktivt att flytta hit om man gillar friluftsliv, säger Iván Czitrom (L).

Upphandlingen vanns av företaget Unisport AB, som utöver en ny isbana kommer att anlägga ett nytt kylrum och bygga ett ismaskins-garage.

Bandyplanen på Kristinelunds sportfält. Foto: David Eriksson/Arkiv

Beskedet innebär en helomvändning från kommunens beslut från 2016 om att inte satsa mer pengar på bandyplanen.

– Nu känns det bra att vi har landat i det här. Det är kanske till ett högre belopp än vad vi sa ja till från början, men det ligger ändå inom rimlighetens gräns som jag har uppfattat det, säger kommunalrådet Ola Saaw (S).

– Jag ser utrymme för skolor och allmänhet att åka skridskor och röra på sig. För de har använt isbanan väldigt mycket dagtid. Nu får de möjlighet att fortsätta med idrottande på ett mer spontant sätt, säger kommunalrådet Andreas Trygg (V).

Under resans gång svängde pendeln från tal om nedläggning till ett förslag som Köpings IS plockade fram, där en kostnad omkring 10 miljoner kronor nämndes. Nu landar notan alltså på 22,5 miljoner.

– KIS hade nog tänkt sig att de skulle göra vissa insatser själva. Det är inte riktigt möjligt när man ska ta in en entreprenör, de vill ju ha kvalitetssäkrade aktörer som är inne och gör jobb i en sådan här komplicerad anläggning. Så det föll på det. Sen såg vi att det finns andra vinster att göra och andra sätt att bygga som gör att kostnaderna stiger, säger Annika Duán.

Kultur- och fritidsnämndens ordförande Jonny Clefberg (S) fyller i:

– Vi vill säkra anläggningen för en längre tid. En anläggning för 10 miljoner har inte samma livslängd som den här.

När den nya isbanan kommer att stå färdig är inte helt klart. Förhoppningen är omkring september-oktober 2022, innan nästa bandysäsong drar igång.

– Jag ser fram emot att plocka fram mina gamla hockeybockey-skridskor och dra några skär när vi ska inviga den, säger Ola Saaw med ett leende.

Från löpet

Dagens lunch

Dagens lunch

Grattisannonser

Grattisannonser Boka en gratis grattisannons för publicering här på magazin24.se

Minnesannonser

Minnenannonser Välkommen att boka in din minnesannons på magazin24.se
+
-