Krönika
05:28 | 10 september 2021

Köping – Mälardalens framsida eller baksida

Jan Kallberg skriver om planerna på vindkraft i Köpings kommun.

I och med att Köpings kommun står i begrepp av välja om man skall säga ja eller nej till storskalig industriell vindkraft vill jag i all enkelhet bemöta några av de påståenden som exploatörerna av vår livsmiljö försöker få oss att tro på.

Nedan följer några påståenden.

Påstående: Storskalig vindkraft är bra för den lokala ekonomin. 

Nej, när stålskogen med 75 stycken 300 meter höga propellertorn i de tre tänkta områdena – Tretjärnsberget, Kolsvaskogen och Lersäter – står där är Köpings kommun oåterkallerligt förändrat. Man har gått från Fin-Sverige till Ful-Sverige.

Det gör att Köping blir lika attraktivt som Skutskär, med en pappersfabrik som luktar avlopp, och Köping har chans att slå Borlänge som Sveriges fulaste stad.

Fula områden blir fattigare – det är en universiell grundlag. Industrialiserade områden förslits, det investeras mindre och livskvalité försvinner. Om Köpings politiker går grundkurs för grundlurade och röstar ja till industriell storskalig vindkraft, som dessa energifabriker, blir Köping hela Mälardalens Mälartorget. Inte riktigt så attraktivt vägg i vägg med grov industri.

Ingen distansarbetande höginkomsttagare bosätter sig där livsmiljön är skjuten i sank.

En viktig faktor är fastighetsvärden. Det går inte att rusta sitt hus och få igen pengarna. När man bor i ett fult område betalar ingen för det du investerar.

Och förutom att du blir fattigare köps det färre vitvaror på Elman, det behövs mindre byggnadsarbete, folk har mindre pengar och äter inte ute, stadens centrum töms och det går igenom hela den lokala ekonomin.

Avkylningen av den lokala ekonomin drabbar företagare, handel och service – och i slutändan blir det sämre kommunal ekonomi. Fula, överexploaterade och förslitna områden tilltalar ingen på 2000-talet.

I princip alla vindkraftfabriker har utländska ägare som kan styra var elen går   

Påstående: Vi kommer att få billigare el. 

Nej, eftersom vindkraften är ojämn och högt skattesubventionerad blir det fler perioder med elbrist som skjuter priserna i höjden. Så under vindstilla köldknäppar i februari med -25 grader står verken stilla.

I klartext, du betalar både för vindkraften på elräkningen och på skattsedeln.

Vindkraft kan visst vara ett komplement men den storskaliga vindkraften eftersträvar att ersätta andra energislag.

Lägg sedan till att i princip alla vindkraftfabriker har utländska ägare som kan styra vart elen går.

Redan nu köps svenska vindkraftfabriker upp för att skicka elen till Tyskland samtidigt som svenskarna lägger ner kärnkraft i andra änden. Om vindkraften levde under samma marknadsvillkor som övriga energi-slag skulle din el kosta tre gånger mer och det kommer.

Staten kan bara subventionera i ett antal år. I klartext – mindre el till högre pris för dig.

Påstående: Fågellivet påverkas inte.

En ren lögn.

Med 75 torn blir det 225 propellerblad som når hastigheter av upp till 400 kilometer i timmen. Det blir ingenting kvar av det som träffas.

Påstående: Några kommer att tjäna pengar.

Självklart, men de bor inte i KAK. Det här är människor du aldrig kommer att träffa och de har inget intresse att träffa dig heller.

De har fått sina pengar – och det var det enda de var intresserade av.

Kommunerna tror att de kan få pengar. Går man på det får man diplom i grundkurs för grundlurad utan närvaro

Påstående: Vindkraftindustrin vill att kommunerna skall få deras statliga skatter. 

Vindkraftexploatörerna har noll inflytande över vart statliga skatter går och ska inte heller ha det. Det bestämmer Riksdagen och följer av lag.

Det är ett rent nonsenspåstående men det är förledande – kommunerna tror att de kan få pengar. Går man på det får man diplom i grundkurs för grundlurad utan närvaro.

Påstående: Vindkraften kommer inte att påverka fastighetspriserna.

Enda anledningen till att små sommarstugor byggda med undermålig isolering och gungande golv från 1960-talet idag säljs för tre miljoner kronor är närheten till en orörd miljö, tystnad och stillhet.

Storstadsmänniskor är opportunister, de söker att få något mer, det är därför de flyttade från Kärrgruvan till Stockholm för 30 år sedan.

Storstadsmänniskor köper aldrig något som inte kommer att öka i värde – om det inte är löjligt billigt. Se dig själv köra från Solna, ut på E18 över Enköping och Västerås, svänga höger vid Ströbohög för att mötas av en stålskog av nära hundratalet trehundra meter höga vindkraftverk så långt ögat kan se för att nå Sundänge för att där lyssna på ett konstant dovt muller och vinande från propellrar hela helgen.

Ingen stockholmare är beredd att betala för det.

Jag nyttjar dessa sommarstugor som ett exempel eftersom det kommer att slå oerhört hårt mot värdet för fritidshus.

Antag att det byggdes tre oljeraffinaderier vid Jägaråsen, klart det utplånar värden, och samma sak blir det med de tre vindenergifabrikerna som är föreslagna.

Ni får ingenting, ni bara förlorar.

Bara som ett exempel, antag att de 4000 villor, fritidshus och andra fastigheter närmast vindenergifabrikerna förlorar 400000 i marknadsvärde. Och i en yttre ring förlorar 8000 fastigheter 200000 kronor i marknadsvärde.

Det är 3 200 000 000 kronor som ni läsare blir fattigare.

Läs det igen – om Köpings kommun inte nyttjar sitt veto mot den industriella vindkraften förlorar ni läsare gemensamt tre miljarder kronor.

Om ni kära läsare är beredda att gemensamt förlora livsmiljö och tre miljarder kronor till du-vet-inte-vem för att få energi som skickas utomlands, då är det inget att vara upprörda över.

Om inte – fega inte ur. Det är okej att bli upprörd. Tala med dina grannar och visa politikerna vad du tycker.


Det här är en krönika. Skribenten är fristående och åsikterna är skribentens egna.

Tänk på: håll dig till ämnet, håll god ton och visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln

Från löpet

Dagens lunch

Dagens lunch

Grattisannonser

Grattisannonser Boka en gratis grattisannons för publicering här på magazin24.se

Minnesannonser

Minnenannonser Välkommen att boka in din minnesannons på magazin24.se
+
-