Köping
11:22 | 12 maj 2021

Man åtalas för synnerligen grovt narkotikabrott

Vinglig bilfärd i Köping ledde polisen till storskaligt knarklabb utanför Skinnskatteberg.

Detta är en genrebild. Foto: Björn Blomgren/arkiv

I slutet av augusti förra året stoppades en bil i området kring småbåtshamnen i Köping efter en vinglig färd som uppmärksammades av en privatperson. I bilen färdades två män och en kvinna. Vid kontroll uppstod misstanke om narkotikabrott och vid en senare husrannsakan upptäcktes ett storskaligt knarklabb vid en gård i Uttersberg utanför Skinnskatteberg.

Under onsdagen meddelade polisen i Västmanland att åklagare har åtalat en man från Uttersberg för synnerligen grovt narkotikabrott för att bland annat ha tillverkat och sedan sålt metamfetamin på Darknet. En kvinna åtalas samtidigt för narkotikabrott.

”Den 30 augusti 2020 togs närmare ett kilo metamfetamin i beslag på två olika adresser i Västmanland. Flera andra narkotiska preparat hittades också. En man och en kvinna anhölls och häktades därefter. Mannen har suttit häktad sedan dess. Utredningen visar att mannen tillverkat i vart fall ca 1,5 kilo metamfetamin och 0,5 kilo amfetamin i sin bostad och att han vid mer än 200 tillfällen har sålt narkotikan på marknadsplatsen Flugsvamp 3.0 på Darknet. Han har tagit betalt i Bitcoin via krypterade nätverk”, skriver polisen.

Polisinspektör Anna Söderhjelm, som ansvarat för utredningen, säger så här om fallet:

– Det började med en vinglig bilfärd i Köping, som uppmärksammades av en privatperson och som larmade polisen. I bilen hittade polisen en stor mängd metamfetamin. Vid den efterföljande husrannsakan på en gård i Skinnskatteberg upptäcktes ett fullt fungerande narkotikalabb där det framställdes metamfetamin och amfetamin¸ säger polisinspektör Anna Söderhjelm som ansvarat för utredningen.

Metamfetamin, även kallad crystal meth, är en ovanlig och mycket farlig form av metamfetamin.

– Det är mycket oroväckande och är framför allt livsfarligt, eftersom narkotika säljs på dolda sidor på nätet och når köpare helt utan kontroll över vare sig hälsotillstånd eller ålder, säger Anna Söderhjelm.

Kammaråklagare Camilla Jegerhjelm har varit förundersökningsledare i detta fall:

– Jag menar att brottet ska rubriceras som synnerligen grovt narkotikabrott eftersom han bedrivit en välorganiserad verksamhet där det varit fråga om många överlåtelser av farliga preparat. Han har också vidtagit olika åtgärder för att undvika upptäckt, som att använda sig av anonymiseringstjänster på internet, säger Jegerhjelm.

Kvinnan i målet åtalas för narkotikabrott för att hon innehaft stora mängder narkotika och även överlåtit narkotika till en annan person. Hon är inte häktad.

Från löpet

Dagens lunch

Dagens lunch

Grattisannonser

Grattisannonser Boka en gratis grattisannons för publicering här på magazin24.se

Minnesannonser

Minnenannonser Välkommen att boka in din minnesannons på magazin24.se
+
-