DEBATT
10:05 | 17 maj 2023

Per Ågren vill diskutera det ökade elbehovet

Replik till Fredrik Andersson. Vi måste diskutera den så kallade ”elefanten i rummet”, nämligen vindkraften.

Per Ågren (S). Foto: Karl Beijbom

Jag upprepar återigen det svar som jag redan gett. Socialdemokraterna i Köping kommer inte att driva frågan om storskalig vindkraftsetablering under innevarande mandatperiod. Därmed anser jag att den frågan är stängd.

Vad vi däremot måste diskutera, inom alla partier, är det ökade elbehovet vi ser framåt. Beräkningar från energiföretagen säger att vi måste fördubbla kapaciteten till år 2045. Från dagens 140 TWh till 330 TWh år 2045. Det är detta vi måste prata öppet om, och som vi pratar öppet om i vårt parti.

Det är nämligen avgörande för hur vi ska klara både jobben och klimatet framgent. Att stoppa huvudet i sanden och inte diskutera alla lösningar som kan hjälpa oss fram till en grön omställning är oansvarigt. Jag håller med dig Fredrik att vi bör titta på kraftvärme, vätgas och till och med kärnkraftens framtida betydelse,  men det innebär ju inte att vi ska sluta prata om vindkraftens vara eller inte vara.

Jag förstår din utgångspunkt. Ni har gått till val på en fråga, att stoppa vindkraftsutbyggnad i Köpings kommun, men vi Socialdemokrater har ett betydligt bredare program än så. Vi måste titta framåt på utvecklingen både för företag och invånare i kommunen, därför måste vi också diskutera den så kallade ”elefanten i rummet”, nämligen vindkraften.

Du sa i ditt öppningsinlägg att ” vi tänker inte köra över invånarna i kommunen för att någon tycker att man har en bra idé”. Nej Fredrik Andersson, det tänker inte vi Socialdemokrater heller göra. Jag måste ta hänsyn till, exempelvis, industriarbetaren som bor i en hyresrätt i tätorten som frågar mig varför vi inte vill säkra energiförsörjningen så att hen kan ha jobbet tryggat.

Eller ingenjören på någon av våra elintensiva företag som frågar samma sak. Dom är också vanligt folk, och förtjänar att vi tar en seriös diskussion om frågorna.

När det gäller kärnkraften så nämner du SMR reaktorer. Dessa är fortfarande på försöksstadiet och kommer inte att vara aktuella på många år, men även om de vore tillgängliga nu så återstår min fråga till dig. Var vill du placera dom. Tycker att kommunens invånare förtjänar att få veta om dom kommer att bli grannar med ett kärnkraftverk.

Per Ågren, KSO (S)


Det här är en debattartikel. Skribenten är fristående och åsikterna är skribentens egna.

Vill du skriva en debattartikel? Skicka din debattartikel till debatt@magazin24.se. Bifoga skribentens namn, adress och telefonnummer.

Max 3 600 tecken. Det går bra att skriva under signatur.

 

Tänk på: håll dig till ämnet, håll god ton och visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln

Från löpet

Dagens lunch

Dagens lunch

Grattisannonser

Grattisannonser Boka en gratis grattisannons för publicering här på magazin24.se

Minnesannonser

Minnenannonser Välkommen att boka in din minnesannons på magazin24.se
+
-