Permanenta utställningen ”Jobbcirkus” har invigts
”En bra satsning för kommunen att kunna erbjuda”.
”En bra satsning för kommunen att kunna erbjuda”.
Magazin24 har tidigare berättat om permanenta utställningen ”Jobbcirkus” som öppnade på Glasgatan i början av oktober. Under fredagen var det officiell invigning där bland annat Andreas Trygg (V), ordförande i utbildningsnämnden vid Köpings kommun, klippte band och höll tal. På plats fanns även representanter från politiken, kommunen och näringslivet.
Efter en rundtur i lokalerna fick Magazin24 en pratstund med projektledaren Mikaela Olgemar och nyss nämnde Andreas Trygg för att få reda på mer om ”Jobbcirkus”.
Mikaela, vad är ”Jobbcirkus”?
– Det är en kompletterande metod till studie- och yrkesvägledning som från början kommer Norrköpings arbetsmuseum. Vi arbetar väldigt mycket med det visuella och det interaktiva. Att kunna stärka våra besökares valkompetens, helt enkelt. Så att våra besökare kan göra välgrundade val, både för arbete och studier.
Projektet för Jobbcirkus har startats av UKF (Utbildnings-, kultur- och fritidsförvaltningen) och SAF (Social- och arbetsmarknadsförvaltningen) i Köpings kommun för att motverka obalansen som råder mellan vilka utbildningar som väljs och arbetsmarknadens behov. En obalans som råder såväl lokalt och regionalt som nationellt.
– Vi kommer inte att berätta för någon vad de ska göra eller arbeta med. Däremot visar vi hur det ser ut. Vart arbeten finns och vart de inte finns. Om någon vill mot ett område där det är lite tuffare, är de villiga att göra det lilla extra som krävs? Vi jobbar väldigt mycket med att medvetandegöra. Sen om någon vill jobba inom exempelvis vården eller industrin så är det absolut inget negativt. Snarare tvärtom, men det är upp till varje enskild person att bestämma själv.
Vilka riktar sig den här utställningen mot?
– Allt från barn i årskurs fyra och hela vägen upp till pensionsåldern. Det riktar sig mot de som går i skolan eller de som på något sätt har kommunen som huvudman. Elever i årskurs 4, 6 och 8, Introduktionsprogrammet (IM), SFI, Komvux, anpassad skolgång ( grundskola, gymnasium, komvux), ungdomar som tillhör det kommunala aktivitetsansvaret (KAA) och deltagare på arbetsmarknadsenheten. Vi är dessutom öppna för hela Västmanland eftersom vi har ensamrätt på ”Jobbcirkus” här i länet, säger Mikaela.
Andreas Trygg (V), kommunalråd och ordförande i utbildningsnämnden vid Köpings kommun, ser positivt på utställningen.
– Det är en bra satsning för kommunen att kunna erbjuda det här. Både till oss i Köping och för andra kommuner som kan komma hit för att se ”Jobbcirkus”. Det är skönt att vi är först och de enda som får ha utställningen. Jag hoppas vi ska få barn, ungdomar och även vuxna att kanske få inspiration att hitta andra vägar att gå. Det är flera yrkesbanor som kan öppna upp sig, säger Andreas Trygg.
”Jobbcirkus” är en permanent utställning som inte har något slutdatum. I nuläget har utställningen haft runt 400 besökare, trots att den inte är öppen för allmänheten.
– Så länge som det finns ett behov av att ge Västmanlands invånare någon form av vägledning mot arbete eller studier så kommer vi att jobba med det, säger Mikaela Olgemar.
Vilken kontakt har ni haft med de andra kommunerna i Västmanland gällande besök hit till ”Jobbcirkus”?
– Elever från Arboga kommun ska komma hit, det är redan bokat. Utöver det sträcker vi ut händer på olika sätt hela tiden till andra kommuner samt att vi försöker synas så mycket som möjligt i alla typer av forum.
Mikael Olgemar avslutar:
– Den här utställningen är verkligen något som stärker det lokala samarbetet. Både mellan förvaltningar, men även mellan olika kommuner, näringslivet och regionen. Näringslivet har varit med och bidragit till Jobbcirkus och ställer sig positiva till det. Vi alla går ihop och jobbar mot ett gemensamt mål. Jag är jättestolt över det.