INSÄNT
13:54 | 8 mars 2024

Rättelser kring kommunens köp av Volvogården

Magazin24 publicerade den 2 mars en artikel med rubriken ”omfattande fastighetsaffärer i Köpings kommun”. Kommunchef David Schanzer-Larsen menar att artikeln innehåller ett antal faktafel.

Volvogården i Köping. Foto: Karl Beijbom

Jag väljer här att inte gå in på för mycket detaljer, utan sätta de stora dragen rätt.

Köpet av Volvogården har följt ordinarie process för fastighetsförvärv.

Kommunen gör ibland strategiska fastighetsköp, det kan till exempel handla om att vi ser en möjlighet att sänka kostnader för dyra moduler genom att i stället amortera på ett lån. Sådana köp går inte att planera för i förväg och sätta en budget för, utan utvärderas när möjligheten uppstår.

Köpekontraktet för Volvogården skrevs enbart på av säljaren den 16 oktober, i väntan på beslut i kommunfullmäktige. Kommunens representant skrev på kontraktet efter att beslutet var taget, den 16 november. Att datumet för kommunens signatur ändrats beror helt enkelt på att det datumet var förtryckt i kontraktet och därför inte stämde. Det här kan intygas både av mäklaren och Volvos representant.

Sekretess vid fastighetsförvärv är inget konstigt, tvärt om regleras det i offentlighets- och sekretesslagen.

Våra invånare ska kunna lita på att vi hanterar våra gemensamma resurser med varsamhet, därför tycker jag att det är viktigt att alla har rätt information.

David Schanzer-Larsen, kommunchef


Karl Beijbom, Magazin24 ger en förklaring direkt

Alla faktauppgifter i vår artikel är hämtade ur offentliga dokument.

Köpings kommun har i pressrelease och mediauttalanden den 16 oktober 2023 berättat att kommunen köpt Volvogården. Denna uppgift bekräftades också på Hemnet samma dag – en uppgift som mäklaren lämnat. Enligt köpeavtalet har båda parter undertecknat avtalet, i ursprunglig text, den 16 oktober. Men – fastighetsaffären är inte lagligen genomförd förrän den 6 november, då affären godkändes av kommunfullmäktige.

I köpeavtalet har därför datumet för kommunens underskrift ändrats och ett nytt datum skrivits in med penna, en månad senare, den 16 november.

En bra idé är kanske att kommunen skickar ut pressreleaser efter fattade politiska beslut, inte innan nödvändiga beslut fattats och allt är klart. Vi återkommer till fler frågetecken kring hur affären har handlagts.

Karl Beijbom

Från löpet

Dagens lunch

Dagens lunch

Grattisannonser

Grattisannonser Boka en gratis grattisannons för publicering här på magazin24.se

Minnesannonser

Minnenannonser Välkommen att boka in din minnesannons på magazin24.se
+
-