Bandy
Simon Jansson är uppväxt i ett Köping med runt 25 000 invånare. I maj går flytten till ryska staden Kemerovo – en "liten" stad i Ryssland med över 500 000 invånare. Foto: David Eriksson

Simon Jansson redo för proffslivet i ryska Kemerovo

30-åringen: ”Det kommer bli en jäkla skillnad”.

Köpings IS-fostrade mittfältaren Simon Jansson har representerat Sandviken, Edsbyn och Västerås i Elitserien med bland annat två SM-guld på meritlistan. I slutet av maj väntar något helt nytt för 30-åringen. Då byts Edsdyn ut mot ryska staden Kemerovo och spel i HK Kuzbass.

– Det känns bra kring flytten. Sergej In-Fa-Lin (rysk-svensk tidigare bandyspelare) hörde av sig i slutskedet av seriespelet och sa att det fanns intresse från en rysk klubb. På den vägen är det. De tog kontakt ganska tidigt och jag kunde säga till Edsbyn att jag kommer ta erbjudandet. Jag skrev på papperna och gjorde klart med allt dagen innan vi skulle börja kvartsfinalspelet mot Vänersborg. Det gjorde att jag kunde koncentrera mig fullt ut på slutspelet, även om det kom vissa rykten som jag var tvungen att slå i från mig, säger Jansson när Magazin24 träffar honom i barndomshemmet på Ullvi Backar i Köping.

Varför sker flytten till Ryssland nu och inte tidigare i karriären?

– Först och främst har jag tyckt att jag inte är tillräckligt bra för att åka dit. Man behöver känna att man är en ganska stabil landslagsspelare för att kunna göra avtryck där borta och ta för sig. Jag hade ett förslag från en mindre klubb något år innan övergången till Västerås, men då kände jag inte att jag var på rätt nivå spelmässigt. Sen var det inte tillräckligt bra betalt den gången för att åka över dit.

När erbjudandet kom från Kuzbass kände Simon Jansson att han var redo. Dels spelmässigt och mentalt, men också att han vet mer hur samhället och livet fungerar i Ryssland efter flertalet landslagsuppdrag.

– Det är klart det kommer bli annorlunda att bo där och att spela för ett ryskt lag, men jag kände att det var dags nu. Jag fick ett bra kontrakt, en fin känsla för klubben samtidigt som Kuzbass bygger en ny fin hall som kommer ta in 6 000 åskådare. Klubben firar även 100 år och har sagt att de vill satsa för att utmana topp fyra-lagen som varit i några år. Kuzbass har placerat sig sexa eller sjua i tabellen, men nu vill de uppåt. Jag ska inte sticka under stolen med att pengarna lockade, men samtidigt vill man vara i ett lag med bra förutsättningar som har chansen att vinna.

Hur mycket vägde den ekonomiska aspekten in i flytten till Ryssland?

– Det är klart att jag kommer tjäna mer i Ryssland än här i Sverige. Jag kommer nog tjäna tre gånger så mycket på ett år i Ryssland jämfört med här i Sverige. Det är klart att det är bra, så är det.

Simon Jansson har varit på landslagsuppdrag i Ryssland tidigare och kommer ta med sig sina erfarenheter till det nya livet i Kemeroro. Foto: Privat

Simon Janssons kontrakt med Kuzbass är skrivet på två år. 24 månader som mittfältaren ser fram emot.

– Nu när jag väl gör det här så är det lika bra att köra två år. Ett år kändes för kort. Nu får jag två år på mig att bevisa något.

Tidigare i sin karriär har 30-åringen kombinerat bandyn med jobb under dagarna. Nu blir han heltidsproffs.

– Även om jag är 30 år så känner jag att det finns saker att utveckla i mitt spel. Det kommer jag verkligen få chansen att göra nu. Jag kommer kunna träna mer specifikt och hårdare, men också få mer vila. Det kommer bli en jäkla skillnad, säger Jansson med ett leende.

Precis som vardagen kommer se annorlunda ut för Simon kommer även sättet att spela bandy förändras. I Ryssland är tänket annorlunda.

– Lite skillnad är det ju. Här i Sverige är det mer tänka och fundera på hur vi ska gå till anfall. I Ryssland är det mer full fart framåt. Det är svårt att vända ur och spela hemåt när det står 5 000 skrikande ryssar som vrålar att vi måste framåt.

Jansson kommer flytta till Ryssland redan i slutet av maj månad. Familjen med sambon Sara, dottern Maja och sonen Nils planerar att flytta dit till senhösten.

Jansson kommer dock inte se så mycket av sin nya hemstad Kemeroro till en början.

– Jag åker till Ryssland redan den 20 maj. Ryska cupen, som är ganska stor där borta, börjar 31 juli på grund av att VM flyttades till hösten. Jag hade räknat med att vi skulle åka tillsammans kanske i början av augusti. Dessutom måste jag sitta två veckor i karantän i lägenheten när jag kommer dit. Det känns sådär, men det är bara hålla ut fram tills 7 juni när laget åker på träningsläger i två veckor.

Det kommer bli en jäkla skillnad.Simon Jansson

I Ryssland får bandyklubbarna ha en utländsk spelare i matchtruppen, oftast en svensk spelare. Simon Jansson blir alltså Kuzbass enda utlänning och med det kommer vissa krav.

– De var ute efter spelare med bra ledaregenskaper så de vill nog att jag blir en spelare som tar tag i det och går i bräschen för spelet. Det är de förväntningar som jag tror och har hört att de kommer ha på mig. Vi har inte riktigt snackat om det, men eftersom jag åker ner så tidigt så räknar jag med att det snacket kommer ske inom de närmsta veckorna.

I Edsbyn har din roll varit att gå på genombrott från mittfältet. Ser du dig i samma roll även i Kuzbass?

– Ja, det vore konstigt om de inte såg mig i den positionen och rollen. Kuzbass har värvat offensivt inför säsongen och de har visat att de vill satsa.

Kemerovo är en stad i Sibirien med cirka 550 000 invånare. Simon och familjen kommer framöver behöva vänja sig vid varma somrar och mycket kalla vintrar, men också en annan levnadskultur.

– Jag har ju som sagt varit i Ryssland ett par gånger så jag vet vad det handlar om. Jag tror inte det kommer vara några problem, men samtidigt måsta man vara öppen på att det kan hända saker och då är det bara att gilla läget. Det kommer bli kulturkrockar så det gäller att ha ett öppet sinne. Det känns ändå ganska häftigt att vara med om det. Här i Sverige har man tryggheten och vet hur allt fungerar. Allt är lagom i Sverige och nu kommer det bli helt annorlunda i Kemerovo. Den biten ska bli häftig att få uppleva.

Vad har dina lagkamrater i Edsbyn sagt om att leva i Ryssland? 

– Innan jag skrev på pratade jag mycket med ”Sverre” (målvakten Anders Svensson) och ”Hasse” (Hans Andersson) om hur det fungerar där borta och vad man ska tänka på.

Vilka råd gav de dig? 

– Att ingenting är konstigt. Allt är normalt, även om jag kanske tycker att det är annorlunda.. Både ”Sverre” och ”Hasse” var där för ganska många år sen och på den tiden har Ryssland utvecklats som land. Det finns trevliga restauranger, fik och affärer även där. Visst händer det skumma saker som man kan se på nyheterna ibland, men jag tror inte det kommer vara några problem att bo där.

Jansson kommer fortsatt att följa bandyn i Sverige och Köping när han flyttar till Ryssland. Foto: Dennis Johansson Strömberg/Arkiv

Ryssland är som bekant ett väldigt stort land och för Simon Jansson kommer det innebära en hel del resande under säsong. Närmsta bortamatch kommer bli mot Jenisej från staden Krasnojarsk, en bussresa på sex timmar. Till alla andra bortamatcher kommer det bli flyg.

– Det är enorma avstånd, men precis som allt annat så är det bara att vänja sig.

Hur är din ryska? 

– Jag kan lite grann, men det är bit kvar innan jag kan prata flytande, skrattar Jansson.

Under karriären har Simon Jansson bland annat två SM-guld och landslagsspel på meritlistan. Nu hoppas han kunna lägga till både rysk ligamästare och ett cupguld under sin tid i Kuzbass.

– Det är väl det och VM-guld som man har kvar. Det skulle vara riktigt häftigt att kunna åstadkomma det, men vägen dit är lång.

Tror du att chansen att få spela i svenska landslaget ökar nu när du flyttar till Ryssland? 

–  Jo, så är det. Men det måste ju ändå gå bra så jag förtjänar en plats i landslaget. Så ska det alltid vara. Sen Michael Carlsson kom in som förbundskapten har han gett flera nya spelare chansen och jag har känt att jag inte riktigt fått chansen innan ”Micke” kom in. Tidigare år när det varit VM har det slutat i besvikelse. Jag hoppas att det kommer ändras och att jag kommer få chansen att vinna ett VM-guld med Sverige, säger Simon Jansson.

Trots att han kommer flytta till Ryssland så kommer Simon att fortsätta följa bandyn i Sverige och Köping.

– Jag hoppas att bandyisen på “Krillan” spolas upp i vinter. Allt annat vore otroligt tråkigt, avslutar Jansson.

Bandy
04:39 | 7 maj 2021

Från löpet

Dagens lunch

Dagens lunch

Grattisannonser

Grattisannonser Boka en gratis grattisannons för publicering här på magazin24.se

Minnesannonser

Minnenannonser Välkommen att boka in din minnesannons på magazin24.se
+
-