KRÖNIKA
11:30 | 22 november 2022

Sista natten med gänget 

Konferens i slottsmiljö inför nästa mandatperiod med fel majoritet.

Se på bilden. Hur många känner du igen i Köpings politiska elit?

Här ser du folk från kommunstyrelsen, inklusive ersättare; ordförande och vice ordförande i styrelse och nämnder. Här ser du kommunens ledningsgrupp med kommunchef, förvaltningschefer och vd:ar i kommunala bolag. De är samlade på Lejondals slott för att summera den gångna mandatperioden – och planera för den kommande.

När den politiska eliten i Köpings kommun samlas till konferens – då duger inte våra bästa anläggningar i Västra Mälardalen, som lockar gäster från hela landet: Kungsörstorp, Kohlswa Herrgård, Färna Herrgård, Hotel Scheele.

Kommunchefen Sara Schelin, som själv bor i Enköping, sitter i styrelsen för Västra Mälardalen i Samverkan, som får generöst årligt stöd från kommunerna Köping, Arboga och Kungsör för att bland annat marknadsföra budskapet: Handla Lokalt.

Vadå handla lokalt?  Det kan fru Svensson och herr Andersson syssla med. När folkets valda representanter i Köping och den anställda ledande förvaltningsbyråkratin skall mötas väljer Annika Duàn, avgående kommunalråd och ordförande i  kommunstyrelsen, och kommunchefen Sara Schelin en exklusiv slottsmiljö i Stockholms omgivningar, med betydligt högre priser än vad våra bästa konferensanläggningar i Västra Mälardalen fakturerar.

Det var dessa två som skickade ut inbjudan till ”Kommunstyrelsedagar” onsdagen den 12 oktober kl 08.00 till torsdag den 13 oktober kl 17.00. Svar skulle lämnas senast den 5 oktober. I inbjudan sammanfattades konferensens syfte i orden: ”Tillsammans knyter vi ihop mandatperioden och blickar framåt mot nästa.”

Valet hade fallit på Lejondals Slott i Bro utanför Stockholm, ett av Sveriges yngsta slott, byggt 1892. Arkitekten var professor Isak-Gustaf Clason, som också ritat Nordiska Muséet och Hallwylska Palatset i Stockholm.

Lejondals Slott är utvändigt byggt i Wasa-stil, med tinnar och torn. Det skulle se ut som ett sagoslott. Den sparreska guldvinkeln och den De Geerska franska liljan återfinns överallt i dekorationerna, som en påminnelse om tidigare ägare. Egendomens historia går tillbaka till tidigt 1400-tal, då den ägdes av den engelska drottningen Filippa.

Busstransport erbjöds från Rådhuset till Lejondals slott. Alla 22 deltagande förtroendevalda åkte buss. Alla deltagare i kommunledningsgruppen, 15 personer, avstod att åka buss, utom en. 47 anmäldes som konferensdeltagare till Lejondals slott. 11 uteblev.

Flera av deltagarna i kommunledningen skrev entusiastiskt på Linkedin. Thomas Karlsson med dubbla roller som förvaltningschef, utbildning samt kultur o fritid, skrev: ”Jättebra diskussioner med fokus på hur det är att möta medborgare på bästa sätt och hjälpa varandra att bli bättre jag.”

Kanslichefen Karin Sandborgh Taylor berättar på Linkedin att hon föreläst ”om roller och samspel mellan politik och förvaltning…om utmaningen att hela tiden befinna sig på den flytande gräns som finns mellan våra uppdrag, mellan vadet och huret”.

Workshop om FN:s 17 utvecklingsmål, Agenda 2030, ingick i programmet. Det är också omvittnat att deltagarna hann skratta, äta och dricka gott, och tävla i en väl arrangerad quizz. (Alkoholhaltiga drycker fick var och en betala).

Detta var menyn till middagen den första kvällen:

Förrätt:
Rökta räkor, nashipäron, körvel, örtmajonnäs, citrus, solroscrust
Huvudrätt:
Örtbakat kalkonbröst, vaxbönor, haricotsverts, smörbönor, potatispuré, örtig sås.
Efterrätt:
Crème brulée, björnbär, citruskrasse

Den 17 oktober fick Köpings kommun en faktura på 165 000 kr  (ink moms) från Lejondals slott. Av fakturan framgår att 10 bodde i enkelrum, 23 i dubbelrum. Kostnaden för helpension var densamma, 2 350 kr plus moms.

Av 47 bokade deltagare uteblev 11. Enligt SHR:s branschregler för konferens betalar kunden full avgift för avbeställningar på 7 dagar eller mindre. En kostnad på 18 450 kr.

Till detta tillkommer kostnader för arvoden och reseersättning för dem som åkte i egen bil. Politikerna får inte traktamente. Tjänstemännen har rätt till traktamente när man är borta över natten. En sammanlagd kostnad för hela konferensen: omkring 200 000 kr för skattebetalarna.

Dessa kommunstyrelsedagar hålls varje år. Mellan valen är det naturligt att summera det gångna året och blicka framåt mot nästa år i samma konstellation. Alla förtroendevalda behåller ju sina uppdrag genom en mandatperiod.

Men ett valår, någon månad efter valet, är utgångspunkten en annan. Då råder nya  mandatförhållanden och, som i år, en ny majoritet. Då skall den nya majoriteten tillsätta alla poster som ordförande respektive vice ordförande i nämnder.

Ett valår är det rimligt att höstens kommunstyrelsedagar hålls våren därpå. Tankar  och idéer kring den kommande mandatperioden bör naturligtvis äga rum mellan dem som har mandat, inte mellan dem som förlorat sina mandat och är på väg ut ur politiken.

Många på bilden ovan är avgående samtidigt som de som är nya inte är utsedda, än mindre har tillträtt. Vilka som blir nya ordförande och vice ordförande i de olika nämnderna vet vi inte. Men vi vet till exempel att Per Ågren (S) blir kommunalråd och kommunstyrelsens ordförande och att Astrid Lamprecht blir nytt kommunalråd för (KD)

Från årsskiftet tar Per Ågren (S) över taktpinnen som kommunalråd och kommunstyrelsens ordförande. Det är sannolikt att han vill kommunicera en ny vision och nya tankar kring hur arbetet inom kommunen skall bedrivas. Bygga identitet, stolthet och samkänsla mellan politik och förvaltning.

En ny konferens om den nya mandatperioden en bit in på nästa år känns därför naturlig. Då vet vi vilka som kommer att inneha fördelade poster i styrelser och nämnder. Och då är den gemensamma politiken fastställd inom det nya styret, som kommer att bestå av S, KD, V och C.

En inspirerande och kunskapsrik konferens med goda samtal, som inte behöver äga rum i dyr och exklusiv slottsmiljö i Stockholms närhet. Den kan äga rum på Kohlswa herrgård med övernattning eller som dagkonferens i två dagar på Hotel Scheele, där deltagarna faktiskt får sova hemma.

Lycka till, Per Ågren!

Det blev inte en konferens med kommunens blivande styre som blickade framåt mot den nya mandatperioden på Lejondals slott den 12-13 oktober. Det blev i själva verket ”sista natten med gänget”, i en konstellation som aldrig kommer att mötas igen.

Omkring 200 000 skattekronor förslösade, i en tid då besparingens piska viner med hårda rapp mot välfärden i Köping – vården, skolan och omsorgen.

Onödigt, kanske rent av ansvarslöst.

Text: Karl Beijbom
Research: Marie Selling Achrén


Det här är en krönika. Skribenten är fristående och åsikterna är skribentens egna.

Från löpet

Dagens lunch

Dagens lunch

Grattisannonser

Grattisannonser Boka en gratis grattisannons för publicering här på magazin24.se

Minnesannonser

Minnenannonser Välkommen att boka in din minnesannons på magazin24.se
+
-
ANNONS: Test innehåll med länk
Läs allt här Magazin24