KRÖNIKA
10:00 | 1 december 2023

Ukrainas sak är vår

Kriget i Ukraina kan verka distanserat, främmande och fjärran men i verkligheten är det enligt mitt förmenande den allvarligaste perioden jag upplevt.

I kalla krigets Sovjetunionen fanns en självbevarelsedrift som Ryssland idag saknar. Det fanns fler maktcentrum i Kreml, politbyrå, kommunistpartiets ledning och en tämligen självständig militärledning som kunde säga stopp.

Idag har Putin tagit bort all konkurrens om makten, det finns inga bromsar på vansinnet och den imperalistiska galenskapen.

Jag trodde som reservofficer under kalla kriget att Sovjetunionen var ett hot och hade onda avsikter. Det var ingenting mot vad vi står inför idag. Vi hade krigsplaceringsordern med kodord östen för partiell mobilisering i byrålådan men det inträffade aldrig – Sovjet insåg att ett nytt storkrig i Europa skulle vara en katastrof. Det verkliga hotet kom över tre decennier senare.

Parallellt med dessa allvarliga skeenden skriver den tidning som appellerar till folk med nummerskiva och telefon med sladd, Bärgslagsbladet, att det största hotet vi står inför är Karl Beijbom.

Enligt rösten från forntiden kunde inte kommunfullmäktige komma fram till hur stadens skall ledas och såg upp till Karl som den skinande stjärnan i Betlehem. Om inte Bärgslagsbladet fanns skulle snart Rosenbad falla för Karl och rotarykonspirationen från Köping.

Det är på ett sätt tragiskt men vi kan konstatera att ett gediget högt prenumerationspris skyddar befolkningen från detta trummande på tomt oljefat. Det låter men det är det enda.

Åter till verkligheten. Om Ryssland i nästa steg fullföljer hotet att återta Baltikum och vilket vi vet att de kan inte göra med konventionellt krig mot NATO, måste vi vara medvetna om att nyttjade av kärnvapen i vårt närområde är sannolikt. Det är inget teoretiserande, det är ett verkligt hot, det är lika verkligt som den tapet du har framför dig eller moroten i kylen. Det är här.

När diktatorer säger saker skall man lyssna eftersom diktatorer upplever att de inte behöver hymla med sina avsikter. De lever i tron att ingen kan stoppa dem. Putin, förstärkt av dennes propagandamaskin, har upprepat sagt att avsikten är att återställa Sovjetunionens gränser och inflytande.

I rysk TV talas dagligen om hur varje tum av det som en gång varit ryskt, ockuperat eller bebott, skall tillbaka i rysk hand. Det omfattar Finland, Baltikum och stora delar av Polen och det stannar inte där. För Putin är detta ett heligt krig mot västvärlden och det är dennes ”historiska” uppdrag. Mussolini hade som historiskt uppdrag, enligt honom själv, romarrikets återupprättande och Nazi-Tyskland drevs av Hitlers hat mot folkgrupper och alla som motsatte dennes, och de miljoner som stödde honom, överlägsenhetsideologi.

I dagens ryska berättelse är Ryssland överlägset, rasrent och har enligt dem själva moraliskt rätt att göra vad de vill. Det är därför massakern i Bucha ses som ”business as usual” av Ryssland och massakerns utförare uppgraderades till gardesförband och deras befälhavare den ryska överstelöjtnanten Artyom Gorodilov fick medalj för att denne inte tvekat till att döda vanliga ukrainare för att snabbt bryta ner motståndet mot ockupationen.

Bland Magazin24 läsare finns många som flytt från krig, bland annat krigen kring upplösningen av Jugoslavien, och efter balkankrigen försökte världssamfundethålla de som utfört övergrepp och mördat ansvariga.

Efter kriget i Bosnien var det över 900 internationella utredare som gick igenom bevisen. Några få av de som utfört dåden hölls ansvariga, resten hade förstört bevis och det blev ingen rättsprocess. Skillnaden mot kriget i Ukraina är att ryssarna inte försöker dölja övergreppen utan istället filmas dessa och sprids på sociala media med ett jubel och tummen upp av hemmapubliken och både utförarna och den ryska hemmapubliken de tycker att de har rätt att göra så.

De som står i vägen för den ryska världen skall dö eller tvingas underkasta sig det ryska imperiets storhet. Det ryska samhället ser världen helt annorlunda än du, jag och folk du träffar på Willys.

Det går inte att skylla på herr Putin, opinionsundersökningar i Ryssland visar att majoriteten av befolkningen tycker att Ukraina är undersåtar på rymmen, att ukrainska språket är ett läte och att rysk brutalitet är okej.

I de av Ryssland ockuperade områdena måste ukrainska befolkning acceptera ryskt medborgarskap för att få tillgång till sjukhus och medicin, ukrainska barn deporteras till Ryssland och försvinner med nya namn och förintade kopplingar till sina egna föräldrar och adopteras bort till ryska föräldrar med nya identiteter.

Det gäller tusentals barn. När Nazi-Tyskland i all sin vidrighet ockuperade Norge tvingades inga norrmän anta tyskt medborgarskap för att få medicin, norska ungar stals inte storskaligt för att adopteras av tyska föräldrar, norskan ersattes inte med tyska i norska skolor – den ryska ockupationen är värre, systematisk och syftar till att förinta en kultur och ta över.

Därför finns det egentligen inget alternativ till att forsätta stödja Ukraina, detta är inget man kan lämna och tro att det försvinner, och därför är det dags att tömma Försvarets förråd och inte tveka att precis som till Finland 1939 ge Ukraina vad de behöver.

Under Vinterkriget skänktes en tredjedel av all svensk krigsmateriel till Finland, trots hotet från Tyskland, och det är exakt vad vi behöver göra nu.

Det är en investering i vår och deras frihet och säkerhet precis som stödet till Finland en gång var. Krig är praktiskt och det krävs materiel. Sverige kan inte tveka att ge Ukraina vad de behöver – vapen, vinterutrustning, matpaket och statsfinansiellt stöd.

Vi gör detta lika mycket för oss själva som dem. Det är en gemensam framtid som är hotad – i dess mest existensiella mening.


Det här är en krönika. Skribenten är fristående och åsikterna är skribentens egna.

Tänk på: håll dig till ämnet, håll god ton och visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln

Från löpet

Dagens lunch

Dagens lunch

Grattisannonser

Grattisannonser Boka en gratis grattisannons för publicering här på magazin24.se

Minnesannonser

Minnenannonser Välkommen att boka in din minnesannons på magazin24.se
+
-