KUNGSÖR
09:00 | 2 december 2023

En mästare på gröt

Gröt-SM visar på att det finns fler rätter än bara vanlig havregrynsgröt man kan laga av spannmål och framförallt kulturspannmål. 

Annika Holgersson Nijegorodov knep två medaljer när gröt-SM avgjordes 10-12 november på Stockholmsmässan i Älvsjö

Magazin24 har mött en prisvinnande amatörkock som på vardagarna arbetar som lärare i Kungsör.

Annika Holgersson Nijegorodov är född i Sandviken, uppvuxen i Kungsör men lämnade byn efter gymnasiet för studier och så småningom utlandsarbete i Ryssland.

Hon flyttade tillbaka till Sverige 2009 och valde då att bosätta sig i Kungsör. Hon är civilekonom med inriktning internationell marknadsföring från början, men hon har vidareutbildat sig till lärare nu på senare år och jobbar på Kung Karls skola i Kungsör.

– Jag har alltid haft ett stort intresse för hälsa i kombination med mat och alla former av träning. Under mina 13 år i Moskva så lärde jag mig att fermentera grönsaker. I Sverige har det varit en, för de flesta, bortglömd konserveringsmetod som däremot nu är på frammarsch. I Ryssland har det alltid funnits som en självklar del av matlagningen, lika självklar som knäckebrödet hos oss, säger Annika.

Hon tycker det är viktigt att äta bra mat som dessutom är hållbar ur ekologiskt, socialt och ekonomiskt perspektiv. Därför följer hon flera inspiratörer genom kurser, böcker och sociala medier.

En av dem är Sebastien Boudet som är personen bakom Gröt-SM. När hon såg att det skulle anordnas under hösten för andra året i rad så tänkte hon ”varför inte”.

Det viktiga budskapet som EkoGröt-SM främjar är att man i Sverige ska få upp ögonen för kulturspannmål. Det är ursprungliga sorter som inte är hårt förädlade, som har kvar sin genetiska mångfald och som tål både torka och regn bättre än konventionellt odlad spannmål.

EkoGröt-SM ordnas i samarbete med SLU -Sveriges Lantbruksuniversitet som forskar på just kulturspannmål.

– Jag åkte till kvarnen i Glanshammar där jag köper mjöl och köpte lite hela kärnor av olika slag. Emmer, spelt och nakenhavre. I kvarnen kan man också köpa ekologiskt mjöl som är odlad i Kungsör av Stefan Andersson. Mjölet heter Qvarna och har samma bakegenskaper (om inte bättre) som de mjölen med hög proteinhalt som man köper i affären, säger Annika.

Hon fastande för nakenhavren och skickade in ett recept efter lite experimenterande i köket och fick så småningom svar att hon kommit med i finalen som skulle gå av stapeln den 11 november på mässan Stockholm Food and Wine.

Där skulle man presentera två olika gröträtter, en frukostgröt och en matgröt.

– Vi var fyra finalister som lagade och serverade gröt till en jury bestående av kockar, branschfolk och influensers och jag vann i kategorin frukostgröt. Fast jag tyckte nog att min matgröt var bättre, eller som min svägerska utropade – ”fel gröt vann!”.

Nu har Annika tankar på att kanske låta eleverna på skolan få prova på gröten.

– Den ”juryn” är ju extremt svårsmickrad så vi får se. Är man nyfiken på recepten så kommer de att komma upp på hemsidan ekogrotsm.se.

Annikas recept:
Lunchgröt: Rostad, fermenterad nakenhavre, kokt i kycklingbuljong, med schalottenlök och ost (Almnäs Tegel) serverad med fermenterad broccolistjälk, fänkålssallad och morotsmajonnäs. Till det serverades en vildsvinschorizo.

Frukostgröt: Knäckig äppelpaj med vaniljsås fast gröt. Dinkelflingor kokta i äppelmust serverades med äppelskivor i en lag av stjärnanis, kanel och kardemumma, hackad mandelknäck och vaniljmjölk.

Ekogröt-SM avgjordes den 10–12 november, under Sthlm Food & Wine/Bak- och Chokladfestivalen, på Stockholmsmässan i Älvsjö.

Från löpet

Dagens lunch

Dagens lunch

Grattisannonser

Grattisannonser Boka en gratis grattisannons för publicering här på magazin24.se

Minnesannonser

Minnenannonser Välkommen att boka in din minnesannons på magazin24.se
+
-