Västra Mälardalen
12:14 | 30 april 2021

Regeringen justerar prognosen för vaccination mot covid-19

Den nya bedömningen är att alla vuxna, samt barn för vilka vaccination rekommenderas, ska ha erbjudits minst en dos vaccin senast den 5 september.

Detta är en genrebild. Foto: Pixabay

Folkhälsomyndigheten har uppdaterat prognosen för vaccination mot covid-19 i Sverige. Den tidigare prognosen, där vuxna och barn skulle ha erbjudits minst en dos vaccin senast den 15 augusti, har justerats till den 5 september. Det meddelade regeringen under fredagen.

Enligt regeringen beror detta främst på att Folkhälsomyndigheten har rekommenderat fortsatt paus i användningen av Janssens vaccin för hela befolkningen.

– Vaccinationen pågår för fullt ute i regionerna, men på grund av att användningen av Janssens vaccin har pausats behöver vaccinprognosen justeras. Samtidigt är det glädjande att notera att mer än 80 procent av alla över 65 års ålder nu fått en första dos vaccin, tre veckor snabbare än utsatt datum, säger socialminister Lena Hallengren i ett pressmeddelande på fredagen.

Socialminister Lena Hallengren. Foto: Kristian Pohl/Regeringskansliet

Regeringen skriver vidare att målsättningen är att alla personer som bor i Sverige och som är 18 år och äldre, samt personer under 18 år som efter individuell medicinsk bedömning anses bör vaccineras, så skyndsamt som möjligt ska kunna erbjudas en första dos vaccin mot covid-19.

– Regionerna har en hög vaccinationskapacitet och vaccineringen går snabbt framåt i alla regioner som nu vaccinerar i fas 3. Vaccinationstakten ökar vecka för vecka. Det är leveranserna och rekommendationerna kring hur vaccinerna ska användas som avgör tempot, säger Marie Morell, ordförande i SKR:s sjukvårdsdelegation.

Från löpet

Dagens lunch

Dagens lunch

Grattisannonser

Grattisannonser Boka en gratis grattisannons för publicering här på magazin24.se

Minnesannonser

Minnenannonser Välkommen att boka in din minnesannons på magazin24.se
+
-