Kultur & nöje
14:21 | 1 augusti 2022

Livslust, omtanke och lite jädrar anamma

Lördagskvällen bjöd på (ännu) en underbar Musik i sommarkväll, den här gången med Lina Adolphson och hennes vänner i Odensvi kyrka.

Lina Adolphson och hennes medmusikanter Bror Engström på piano, Stefan Bäcklund på bas och Jörgen Paulsson på sopransax bjöd på en stämningsfull musikstund i Odensvi kyrka på lördagskvällen.

Rubriken var ”Livslust, omtanke och lite jädrar anamma”. Innehållet kretsade kring just dessa saker, med en rejäl dos miljötänk som krydda.

Inbjuden och efterlängtad gäst var biologen Stefan Edman. Han var tyvärr förkyld och ville inte komma till Odensvi med sin hosta, utan stannade i sitt hem på Västkusten och medverkade via en laptop på en stubbe i kyrkan. ”Gubben i stubben” – det var han, det!

På ett sätt blev det väldigt effektfullt. Stefan Edmans betraktelser gjorde sig väldigt fint via bra högtaleri – nästan som om Gud var med och talade direkt till oss.

Med kunskap, humor, poetiskt sinnelag och mycket kunskap gav han oss både fakta, saker att begrunda, skratt och förundran.

”14 miljoner invandrare intog vårt land i våras”, hävdade han till exempel. Och så beskrev han hur de bildade familjer och förökade sig. Javisst – det var så klart flyttfåglarna han talade om!

Han berättade om hur Jorden tar oss med på en ständig rymdresa i 108 000 km/h, och att 8,7 miljoner arter ryms på denna rymdfarkost.

Han berättade lyriskt om lysmaskarnas kärleksliv, där hannarna identifierar sin egna hona via hennes unika morsespråk och lysfärg.

Och hur vårtbitarnas hannar ger honorna sina spermier nedpackade i ett ”paket”, som honorna sedan smackar i sig och därmed befruktar sig själva. Rena rama matriarkatet!

Allvaret kom när han berättade att Jorden hållit sig stabil i 7-8 000 år, det vill säga under de år som människosläktet utvecklats som mest.

Men vi har utvecklats ”för mycket” och tagit för oss alltför mycket av jordens resurser. Och den goda ekonomiska utvecklingen har gett stora problem de senaste 70-80 åren, som mycket snabbt gjort jordens tillstånd instabilt.

”Det är som om vi körde superfort på en smal och krokig väg med bråddjup nedanför”, sa Stefan Edman. ”Vi måste bromsa farten. Nu!”

Men ”stubbagubben” Stefan Edman gav också hopp. På riktigt.

Han har träffat hundratals av de största företagsledarna i Sverige på konferenser och hört deras planer för att förbättra miljön.

Och det händer mycket bra nu. Samtidigt. Överallt. Så hopp om en framtid finns. Men vi behöver börja se en del steg tillbaka som framsteg. Göra omvärderingar, och se vad som verkligen är nödvändigt – och äkta.

Stefan Edmans ord vävdes på ett underbart sätt ihop med Lina Adolphsons sånger, fint kompade av Bror Engström på piano, Stefan Bäcklund på bas och Jörgen Paulsson på sopransax.

Flera av sångerna tillhör de vackraste som skrivits och tårarna lät inte vänta på sig. Sköna glädjetårar. För musik som är så vacker att man gråter är alldeles, alldeles underbar…

Ur lördagskvällens musikaliska utbud, bland annat:
• Kom mänska var dig själv (Gammal fäbodpsalm från Dalarna)
• En stund på jorden
• Man borde inte sova
• Det är äktheten jag längtar
• Secret garden
• Jag måste tro
• Vilken underbar värld

Ännu finns det ett antal Musik i sommarkväll att se fram emot under helgerna fram till och med 21 augusti. Se sommarnumret av Magazin24 på sidan 15: ”Gratis är gott!”, eller via direktlänk:
https://magazin24.se/vastmanland/gratis-ar-gott/

Från löpet

Dagens lunch

Dagens lunch

Grattisannonser

Grattisannonser Boka en gratis grattisannons för publicering här på magazin24.se

Minnesannonser

Minnenannonser Välkommen att boka in din minnesannons på magazin24.se
+
-