KÖPING
21:27 | 21 oktober 2023

”Min juvel” skänkte enastående musikupplevelse

Monbijou Quartet fängslade publiken vid sin konsert i Köping idag.

Monbijou Quartet: från vänster Marcus Bäckerud, violin, Alexander Chojecki, violin, Oscar Edin, viola och Kristian Chojecki, cello. Foto: Karl Beijbom

Monbijou Quartet bildades hösten 2022 i Malmö. Tanken med att spela i kvartett hade länge funnits hos Marcus Bäckerud, Alexander Chojecki, Oscar Edin och Kristian Chojecki.

Studier på olika olika orter och andra uppdrag i etablerade orkestrar försvårade omständigheterna för ett kvartettspel.

När kvartetten bildades befann sig de fyra unga musikerna i en lägenhet på Monbijougatan, nära Möllevångstorget i Malmö. Mon bijou är franska – som på svenska betyder ”min juvel”.

Kvartetten sökte ett internationellt gångbart namn och tyckte att gatunamnet passade bra. Därför bestämde de fyra unga musikerna sig för att kalla sin kvartett för Monbijou Quartet.

Nu har Köping kammarmusikförening fått besök av denna diamant, som redan innan sin första konsert kvalificerat sig till den prestigefyllda biennalen Ung & Lovande i Västerås Konserthus. Monbijou Quartet vann denna tävling i maj 2022.

Medlemmarna studerar som ensemble på diplomprogrammet vid musikkonservatoriet i Köpenhamn. De bor i Malmö, Göteborg och Köpenhamn – och arbetar som orkestermusiker i symfoniorkestrar.

Under våren 2023 kvalificerade sig Monbijou Quartet till Szymanowski Internationell Music Competition i Polen.

Köpings kammarmusikförening kunde under lördagen, i Tunadalskyrkan, erbjuda köpingsborna en konsert med kvartetten, som kom direkt från Polen till Köping.

Den nybildade kvartetten har tidigare givit konserter i bland annat Malmö och Göteborg.

Programmet bestod av kvartetter av Schubert, Beethoven och Ravel.

Frans Schuberts ”Quartettsatz”, stråkkvartett i C-moll, inledde programmet. I presentationen sades att Schubert saknat inspiration för att färdigställa verket. Av denna oinspiration märktes intet i kvartettens tolkning och framförande.

Beethovens tidiga Stråkkvartett, opus 18, har en champagnebubblig inledning. Kvartetten visar sin dynamiska styrka genom det svagaste svaga och det kraftfulla, överraskande starka.

Efter paus stod Maurice Ravels stråkvartett i F-dur på programmet. Ravel hade inspirerats av Debussys uppskattade kvartett. Hans lärare, Gabriel Fauré, var oerhört kritisk mot kompositionen. I efterhand vet vi att denna kvartett är en av de mest spelade och uppskattade.

Franska klanger med tidstypiska heltonssteg framträder som en impressionistisk tavla av Monet.

Den andra satsen har en pizzocatoinledning som utförs med rytmisk perfektion.

Sats tre konstaterar med flödande fraser av långa stråk och sordinerad klang. Så tyst att tonerna tycktes genomskinliga.

Finalen summerar tidigare satser: de långa fraserna och pizzocatot bildar en jagande vind.

Långa applåder följdes av ett stilla extranummer i form av en Bachkoral. Applåderna fick vänta, hängande i luften.

Den unga kvartetten med Marcus Bäckerud som förste violinist är i början av sin karriär. Den uppskattande publiken i Köping kunde glädjas åt att ta del av en ensemble med lysande framtidsutsikter. Monbijou Quartet har redan ett antal bokade spelningar under 2024.

Tänk på: håll dig till ämnet, håll god ton och visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln

Från löpet

Dagens lunch

Dagens lunch

Grattisannonser

Grattisannonser Boka en gratis grattisannons för publicering här på magazin24.se

Minnesannonser

Minnenannonser Välkommen att boka in din minnesannons på magazin24.se
+
-