Köping
12:00 | 2 september 2023

Förstudien som försvann

När blir kommunens förstudie kring en eventuell vätgasfabrik färdig?

En första avsiktsförklaring mellan Köpings kommun och Plagazi AB undertecknades den 6 december 2019 av företrädare för kommunen och Plagazi.

Enligt handlingen ska en förstudie tas fram för att tydliggöra en framtida samverkan mellan Köpings kommun och Plagazi AB.

Vi har noterat att Elizabeth Salomonssons namn är felstavat i avsiktsförklaringen. Kommunens logotyp saknas i dokumentet.

Magazin24 har försökt ta del av förstudien och resultaten av den. Handlingen omnämns i en mejlväxling mellan Länsstyrelsen och Västra Mälardalen Energi och Miljö AB:s (VME:s) vd Christer Nordling 2020.

Länsstyrelsen önskar liksom Magazin24 att läsa utredningen, men får till svar att den inte är färdigställd.

I juli 2023, närmare fyra år efter att förstudien skulle inledas, är den ännu inte klar.

”Arbete med förstudien pågår på samhällsbyggnadsförvaltningen. Kommunstyrelsens arbetsutskott ska få en första delrapport i slutet av augusti”.

Detta svarar kommunens registrator oss den 18 juli 2023, när vi påminner om vår önskan att få ta del av kommunens förstudie.

Förklaringen finns kanske i avsiktsförklaring nummer två, undertecknad av Annika Duàn den 2 februari 2022. Vi noterar att denna avsiktsförklaring saknar Torsten Granbergs underskrift.

Dokumentet refererar till ”Plagazis förstudie”. Har Köpings kommun lämnat över hela ansvaret för förstudien till Plagazi?

Plagazis vd Torsten Granberg bekräftar den bilden I en intervju med Dagens industri den 14 juni 2021. Vi läser: ”Vi bistår kunder som vill bygga en standardiserad Plagazi anläggning med förstudier och projektledning”. Plagazi tycks ha fått fria händer att utreda sig fram till Köpings behov av en vätgasfabrik och placeringen av den.

I de inledande kontakterna uppgav Plagazi den tänkta sopmängden för en kommun i Köpings storlek till 12–22 000 ton per år. I Västmanlands Televisions inslag från undertecknandet av avsiktsförklaringen den 6 december 2019 uppgavs den årliga sopmängden till 25 000 ton. 2020 anger Christer Nordling i en ansökan till Naturvårdsverket att sopmängden som kan hanteras är 40 000 ton/år.

I avsiktsförklaring nummer två har sopmängden stigit till 66 000 ton. När miljötillståndsansökan lämnas in till Mark- och miljödomstolen är soporna som kan tas om hand hela 75 000 ton/år i tre anläggningar.

Vad kommunens förstudie kommit fram till, väntar vi fortfarande på att få ta del av.

Någon ”förstudie” presenterades dock inte vid kommunstyrelsens arbetsutskottsmöte den 22 augusti.

Kommentera artikeln

Från löpet

Dagens lunch

Dagens lunch

Grattisannonser

Grattisannonser Boka en gratis grattisannons för publicering här på magazin24.se

Minnesannonser

Minnenannonser Välkommen att boka in din minnesannons på magazin24.se
+
-
GRATISTIDNINGARNA

Magazin24 – Årets lokala insats 2023

Magazin24 – Årets gräv/artikelserie 2023

Magazin24 – Årets lokalsajt 2020